Atnaujintas 2002 m. gruodžio 11 d.
Nr.93
(1100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Išskirtinis orkestro pagerbimas

„Panevėžio garso“ meno vadovas ir vyr. dirigentas Remigijus Vilys

Autoriaus nuotrauka

Paskutinioji rudens diena ilgam išliks pučiamųjų instrumentų orkestro „Panevėžio garsas“ atmintyje. Miesto kultūros centre buvo paminėtas šio meno kolektyvo 40-asis gimtadienis. Šiai sukakčiai pažymėti čia veikė fotoparoda, kurios rengėjas – orkestro kolektyvas ir miesto kraštotyros muziejus.

Orkestras – neatskiriama ir nedaloma Panevėžio bendruomenės dalis

Pučiamųjų instrumentų orkestre „Panevėžio garsas“ groja trisdešimt profesionalių muzikantų. Toks meno kolektyvas – vienintelis Panevėžio apskrityje. Jis dalyvauja visose dainų šventėse, tarptautiniuose konkursuose. Didžiausias „Panevėžio garso“ pasiekimas – iškovotas Didysis prizas Europarado festivalyje Prancūzijoje. Šis meno kolektyvas palaiko geros partnerystės ryšius su kitų Europos šalių pučiamųjų instrumentų orkestrais.
Per 40 orkestro gyvavimo metų daug kas keitėsi, tačiau jis liko ištikimas savo miestui. Nė vienas svarbesnis miesto įvykis neapsieina be pučiamųjų orkestro. „Panevėžio garsas“ ne tik žygiuoja miesto gatvėmis, drauge su merginų choreografine grupe žavėdamas praeivius, bet ir rengia daugybę projektų su kitų šalių kolektyvais bei atskirais atlikėjais.
Dešimt metų orkestras dirba kaip atskira biudžetinė koncertinė kultūros įstaiga, kurios direktorius yra Alfredas Čekanauskas, orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas – konkurso keliu išrinktas Remigijus Vilys.
„Panevėžio garsas“ turi parengęs sakralinės muzikos programą. Jis yra koncertavęs daugelyje Panevėžio vyskupijos bažnyčių. Paskutinis sakralinės muzikos koncertas vyko Kristaus Karaliaus Katedroje. Jis buvo skirtas išėjusiems Amžinybėn pučiamųjų orkestro „Panevėžio garsas“ artistams.
Kitais metais Panevėžio mieste jau vyks trečiasis Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionatas „Panevėžio garsas-2003“. Tokių čempionatų rengimo idėjos ir projekto autorius – orkestro „Panevėžio garsas“ meno vadovas ir vyr. dirigentas R.Vilys. Įdėta daug jo pastangų, kad Panevėžio rajone imtų veikti trys nauji pučiamųjų instrumentų orkestrai. Tokius dabar turi Šilagalys, Liūdynė ir Perekšliai.
Orkestro koncertinę programą itin paįvairina prie jo veikianti merginų choreografinė grupė. Jos vadovė – Jūratė Uldukienė. Patekti į šią grupę – ne vienos panevėžietės svajonė. 1998 metais choreografinės grupės šokėja Greta Gervetauskaitė Europarado festivalyje Prancūzijoje buvo išrinkta „Mis Europaradas“. Choreografinio kolektyvo veikloje dalyvauja apie penkiolika merginų.

Gerų linkėjimų lietus

Iškilmingas vakaras, skirtas „Panevėžio garso“ 40-mečiui pažymėti, vyko miesto Kultūros centro didžiojoje salėje. Miesto meras Visvaldas Matkevičius grupei orkestro artistų, jo direktoriui A.Čekanauskui ir vyriausiajam dirigentui R.Viliui bei merginų choreografinės grupės vadovei J.Uldukienei įteikė padėkos raštus. Į šventinį renginį atvykęs Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas perdavė kolektyvui nuoširdžius ministrės Romos Dovydėnienės linkėjimus. Svečias iš Vilniaus „Panevėžio garso“ artistus Romualdą Kepalą, Vytautą Levicką ir Augustą Jurkonį apdovanojo padėkos raštais. Jubiliejaus proga orkestro dalyvius sveikino ir miesto Kultūros ir meno skyriaus vedėja Dalia Meškauskienė. Geros kloties Lietuvos liaudies kultūros centro vardu linkėjo šio centro muzikos skyriaus vyriausiasis specialistas Romas Petraitis.
„Panevėžio garsas“ skamba gerai. Jis nugali visas pasitaikančias kliūtis. Linkiu jam gyvuoti dar ne vieną tokį 40-metį“, - sakė valstybinio pučiamųjų orkestro „Trimitas“ vadovas Romas Balčiūnas.
Algirdui Radzevičiui, Lietuvos vidaus reikalų ministerijos reprezentacinio orkestro vadovui, Panevėžys – gimtasis miestas. Svečiui iš Vilniaus jaunystėje teko groti pučiamųjų orkestre „Garsas“ (tuo metu jis taip vadinosi) ir netgi kurį laiką jam vadovauti. „Buvau sujaudintas sužinojęs, kad orkestras buvo surengęs sakralinės muzikos vakarą Kristaus Karaliaus Katedroje ir jis buvo skirtas išėjusiems Amžinybėn „Panevėžio garso“ artistams. Lietuvoje tai ypač retai pasitaiko“, - sakė A.Radzevičius.
„Jūsų orkestras skamba beveik kaip vargonai. Esu sutrikęs, matydamas tiek žmonių, atėjusių pagerbti „Panevėžio garsą“, - su šypsena veide kalbėjo Naujamiesčio klebonas kun. Algirdas Dauknys. Orkestro vyr. dirigentui R.Viliui jis įteikė Gėrikienės tapytą paveikslą „Pūga“ ir simbolinį kryžių.
„Kada Rokiškis šventė savo 500-ąjį gimtadienį, „Panevėžio garsas“ buvo vienas pagrindinių jo dalyvių. Kai organizavome pirmąją Aukštaitijos dainų šventę Zarasuose, orkestras irgi buvo jos dalyvis. Drauge su juo palydėjome XX amžių ir sutikome XXI amžių“, - teigdamas, jog „Panevėžio garsas“ tampa itin populiarus, sakė Rokiškio rajono savivaldybės Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius.
„Apie 90 proc. orkestro dalyvių yra mūsų Aukštesniosios muzikos mokyklos auklėtiniai. Aš didžiuojuosi ir esu laimingas, kad jie mėgsta savo profesiją ir yra pasiekę tokį aukštą meninį lygį“, - džiaugėsi Panevėžio konservatorijos direktorius Donatas Baltrūnas.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija