Atnaujintas 2002 m. gruodžio 11 d.
Nr.93
(1100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Terorizmas palietė Australiją

Australija Europoje ir ypač Šiaurės Amerikoje vadinama „lucky country“ – laiminga šalis. Čia gyvenimo tempas daug lėtesnis negu JAV ar Europoje. Net iki 1970 metų žmonės nerakindavo durų ir karštomis vasaros naktimis miegodavo savo namo priekinėje dalyje ar vėsiame sode. Australijos gyventojai niekur neskubėjo, rūpinosi savo kasdieniškais reikalais ir, turėdami beveik visus žemės resursus, gyveno patogiai. Viskas pasikeitė, kai Australijoje industrija ir pramonė šuoliais progresavo, kviesdama iš viso pasaulio emigrantus, kurie atsinešė visus – gerus ir blogus papročius ir skirtingą gyvenimo stilių.
Kai pernai rugsėjo 11-ąją Niujorke teroristų lėktuvai susprogdino du aukščiausius miesto pastatus, kur žuvo per du tūkstančius žmonių, tuo metu keliolika tūkstančių australiečių linksmai ir nerūpestingai atostogavo Bali saloje, Indonezijoje, jausdamiesi labai saugiai. Lygiai po vienerių metų ir vienos dienos Bali saloje, Kutos vasarvietėje, naktiniame Sodri klube, sprogo dvi bombos, nušluodamos ir uždegdamos klubo ir arčiausiai esančius pastatus. Žuvo daugiau kaip 100 jaunų Australijos piliečių, kurie tuo metu klube linksminosi. Dar ir šiandien yra daug neatpažintų.
Bali saloje esanti Kutos vasarvietė yra labai populiari tarp australų jaunimo. Čia atvyksta po sporto sezono rungtynių sportininkai, čia gražų pajūrį ir švelnų tropinį klimatą mėgsta tie, kurie ieško patogios ir nebrangios išvykos ir atostogų. Šių metų Bali kurorte sprogimai parodė, kad teroristų rankos pasiekia visus pasaulio kraštus, ir niekas niekur nėra saugus.
Po Bali įvykių Australijos spaudoje pasipylė straipsniai apie saugumą, teroristų galimybes, užpuolimus, nukreiptus prieš vakarietiškos kultūros žmones. Kai kas kaltina Australijos ministrą pirmininką, kad jis nieko neperspėjo, nes jam apie galimą pasikėsinimą į turistus, kurių tūkstančiai suplaukia į Bali salą, amerikiečių žvalgyba pranešė prieš porą mėnesių. Kaltinama ir Indonezijos vyriausybė, jos ministrė pirmininkė Magavati Sukarnoputri, kurios valdomojoje Indonezijoje laisvai veikia įvairios musulmonų teroristų grupės. Įtariamos kelios musulmonų religinės ir tautinės organizacijos, tarp jų garsi „Al Qaeda“ ir „Iemaah-Islamiyah“, kurioms ir priskiriamas šis Bali užpuolimas.
Kodėl buvo pasirinkta Bali saloje esanti populiari Kutos vasarvietė? Ten daugiausia lankosi Australijos turistai, nes ji yra netoli, čia ilsėtis patogu ir nebrangu. Dž.Bušui grasinant karu Irakui, vienas jo pagrindinių sąjungininkų ir pritarėjų buvo ir yra Australijos ministras pirmininkas Džonas Hovardas. Australija skelbiasi esanti viena artimiausių JAV sąjungininkių. Šitoks Australijos elgesys nepatiko musulmonams. Be to, Australija kaltinama ir dėl Rytų Timoro atsiskyrimo nuo Indonezijos, kuri yra gausiausia musulmonų šalis pasaulyje. Australija pasiuntė savo karinius dalinius į Rytų Timorą, kad apsaugotų timoriečius nuo Indonezijos ekstremistų, kurie priešinosi Rytų Timoro atsiskyrimui nuo Indonezijos.
Indonezijos ministrė pirmininkė, spalio pabaigoje Meksikoje vykusioje Azijos-Ramiojo vandenyno ekonomikos korporacijos konferencijoje susitikusi su Australijos ministru pirmininku Dž.Hovardu, priekaištavo, dėl skelbiamo pavojaus, kuris gresia keliaujantiesiems į Indoneziją. Indonezija gauna šimtus milijonų metinių pajamų iš Australijos turistų. Indonezijos Gerudos oro linijos mažesne kaina gabena turistus iš Australijos į šiltas tropines Indonezijos salas. Po Bali sprogimų judėjimas sustojo, 99 proc. Bali ir kitų salų gyventojai neteko darbo ir pajamų, kurios buvo pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Dž.Hovardas atsakė, kad jis yra atsakingas už savo piliečių saugumą ir privalo perspėti turistus, vykstančius į šalis, kur siaučia teroristai ir tos šalies valdžia nepajėgia jų sutramdyti.
Šiandien net Australijoje keliamas saugumo klausimas. Australijoje gyvena nemažai musulmonų, kurie didesniuose miestuose turi savo mečetes. Sidnėjuje jau kažkas bandė padegti porą mečečių, tai atgarsis Bali sprogimų. Vienoje įstaigoje dirbantis musulmonas buvo perspėtas dėl darbo metu kalbamų maldų Alachui. Australijoje yra nemažai pramonės ir karinių įrengimų, tarp jų ir JAV, kurie gali būti teroristų taikiniai. Teroristai gali bet kurioje vietoje, kur susiburia daugiau žmonių, bandyti parodyti savo galią ir sukelti paniką tarp gyventojų. Po Niujorko ir Bali salos incidentų JAV ir Australijos vyriausybės ragina savo gyventojus tęsti normalų gyvenimą - be baimės, nepasiduodant gąsdinimams, ko siekia teroristai, bandydami sukelti nepasitikėjimą ir paniką tarp taikių gyventojų.
JAV ir Australijoje gyvenimas po teroristų užpuolimų pakito. Sumažėjo kelionių lėktuvais. Kai kurios kompanijos net sumažino skrydžių, nes sumažėjo keleivių. Sustiprinta apsauga oro uostuose, stotyse ir vietose, kur susirenka daugiau žmonių. Kai kurie žurnalistai rašo, kad jau prasidėjo trečiasis pasaulinis karas, kuriame nesusitinka kraštų armijos, kariuomenės, bet tik specialūs daliniai terorizuoja savo priešininkus įvairiausiais būdais, bandydami atkeršyti už jiems padarytas skriaudas ar sugriauti saugų ir normalų žmonių gyvenimą, kas atsitinka atviro karo metu.
Terorizmas pasibeldė ir į Rusijos duris, kai Maskvos teatre čečėnai (?)parodė, kad, siekiant laisvės savo kraštui, naudojamos visos legalios ir nelegalios priemonės, nors tai paneigė Čečėnijos vadovybė.
Šiandien terorizmas kaip šmėkla glūdi prie kiekvieno pasaulio gyventojo durų.

Viktoras BALTUTIS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija