Atnaujintas 2002 m. gruodžio 11 d.
Nr.93
(1100)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Kultūra
Valstybė ir bažnyčia
Susitikimai
Darbai
Literatūra
Žvilgsnis
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Kryžkelės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Protestuotojams prieš griežtą Baltarusijos religijos įstatymą gresia bausmės

Dviem Baltarusijos gamyklų darbininkams dėl jų viešai pareikšto protesto prieš griežtą naująjį religijos įstatymą gresia piniginės baudos, o gal net ir įkalinimas. Baltarusijos sostinėje Minske vietos policija suėmė šiuos du vyrus, kai jie Nepriklausomybės aikštėje išskleidė plakatus su šūkiais, smerkiančiais minėtą įstatymą, o šalies autoritarinį prezidentą Aleksandrą Lukašenką prilygino sovietiniams diktatoriams.
„Kaip tikintysis, aš žinau, kad turiu melstis. Bet, kaip pilietis, aš žinau, kad taip pat turiu ir veikti. Jūs negalite vien sėdėti ir melstis“, - kalbėjo vienas iš vyrų, 37 metų Sergejus Peskinas, lapkričio 21-ąją, kitą dieną po to, kai buvo atleistas iš valstybinės gamyklos. S.Peskinas, dviejų mokyklinio amžiaus vaikų tėvas, katalikų žinių agentūrai CNS sakė, jog nėra visiškai tikras, kad jo atleidimas iš automobilių detalių gamyklos tiesiogiai susijęs su protestu Nepriklausomybės aikštėje ar su jo dalyvavimu opozicinėje politikoje ir nepriklausomų profsąjungų judėjime. „Gamyklos direktorius jau anksčiau man sakė, kad jeigu aš nepasitrauksiu iš opozicijos, tai būsiu atleistas“, - kalbėjo S.Peskinas. Jis, kaip ir jo draugas protestuotojas Igoris Zakrevskis, gyvena Minsko priemiestyje Borisove ir priklauso Švč. Mergelės Marijos Gimimo katalikų parapijai.
Baltarusija, dešimt milijonų gyventojų turinti šalis tarp Rusijos ir Lenkijos, yra labiau žinoma kaip Europos „paskutinė diktatūros valstybė“, mat jos prezidentas A.Lukašenka nesiskaito su žmogaus teisėmis, nevyksta laisvi rinkimai. Baltarusijoje katalikai sudaro apie 15 proc. visų tikinčiųjų. Nors naujasis Sąžinės laisvės ir religinių bendruomenių įstatymas, kuris pradėjo veikti lapkričio 16 dieną, kelia grėsmę visoms religinėms mažumoms stačiatikių daugumą turinčioje šalyje, tačiau Baltarusijos Katalikų Bažnyčios vadovai dėl jo viešai neprotestavo, kai įstatymo projektas buvo priiminėjamas parlamente ir perduotas A.Lukašenkai pasirašyti.
I.Zakrevskis sako, jog jis, kaip ir dauguma Baltarusijos žmonių, yra patyręs, ką reiškia gyventi totalitarinėje sovietų valstybėje. „Mūsų Bažnyčios administracija ir vyskupai taip pat yra labai pasyvūs. Matyt, jie taip pat bijo“, - teigė I.Zakrevskis. Naujajam įstatymui labiausiai Baltarusijoje prieštaravo protestantai, Rytų apeigų katalikai, nepriklausomos stačiatikių grupės, žydų bendruomenė ir krišnaitai. Įstatymą taip pat pasmerkė Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos, kur dėl žmogaus teisių pažeidimų A.Lukašenka yra paskelbtas „persona non grata“. Tačiau pirmieji Baltarusijos tikintieji, kurie prieš spalio 31 dieną A.Lukašenkos pasirašytą diskriminacinį įstatymą išdrįso viešai protestuoti, buvo katalikai S.Peskinas ir I.Zakrevskis.
Įstatymas, kurį religinės laisvės gynėjai vadino labiausiai varžančiu Europoje, reikalauja suteikti galimybę religinei organizacijai įsiregistruoti, kad ji galėtų imtis bet kokios veiklos, turėti nuosavybę, galėtų užsiimti leidyba ir švietimu. Įstatymas neleidžia registruoti bendruomenės, kuri turi mažiau kaip 20 narių, o religinė organizacija,arba Bažnyčia, gali būti užregistruota, kai turi dešimt jau anksčiau užregistruotų bendruomenių, iš kurių bent viena turėjo būti užregistruota prieš 20 metų, tai yra 1982-aisiais, kai valdė ateistinis komunistų režimas.
„Šis įstatymas yra išpuolis prieš mūsų teises, - sakė S.Peskino ir I.Zakrevskio parapijos klebonas marijonas kunigas Robertas Krevickis. - Tai savotiška cenzūra. Jeigu mes norime išleisti knygą, turime gauti valdžios leidimą. Tai jau tikras absurdas“.
Nors gresia bausmė už „nesankcionuotos manifestacijos“ surengimą, S.Peskinas, kuris atsivertė į katalikybę prieš dešimt metų, sakė, jog nesigaili dėl savo veiksmų. Savo protesto plakate jis buvo užrašęs: „Mūsų vyriausybė nori privatizuoti Dievą, kad užvaldytų mūsų kūnus ir sielas“.

CRTN

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija