Atnaujintas 2002 m. gruodžio 13 d.
Nr.94
(1101)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Paminėtos garbingos sukaktys

Mons. Vincentas Algirdas Pranckietis (viduryje), buvęs Jonavos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius (kairėje) ir dabartinis
kun. Sigitas Bitkauskas (dešinėje)

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Gruodžio 8 dieną, sekmadienį, Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos bendruomenė per Sumą meldėsi ir kartu minėjo savo parapijos atkūrimo 80-ąsias metines. Šia proga šv. Mišias koncelebravo svečias - Kauno dekanas kun. Vytautas Grigaravičius, penkerius pastaruosius metus darbavęsis šioje parapijoje, klebonas kun. Sigitas Bitkauskas ir jubiliatas monsinjoras Vincentas Algirdas Pranckietis, kuris, beje, tądien paminėjo savo 80-metį. Kunigui, Jonavai minint 250 metų jubiliejų, buvo suteiktas Jonavos garbės piliečio vardas.
Garbingasis jubiliatas, sakydamas pamokslą, atkreipė dėmesį į tai, jog kasmet, švęsdama Advento liturgiją, Bažnyčia sudabartina šį mesijo laukimą; dalyvaudami ilgame pasirengime pirmajam Išganytojo atėjimui, tikintieji su ilgesiu laukia ir antrojo atėjimo. „Jauskime tai, ką Bažnyčia jaučia“, - sakė pamokslininkas, primindamas, jog šis antrasis Advento sekmadienis yra ypač reikšmingas, nes sutapo su visiems katalikams brangia Švč. M. Marijos Nekaltojo prasidėjimo diena, taip pat ir su Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos atkūrimo 80-mečiu (parapija iki tol buvusi Skarulių Šv. Onos parapijos filija).
Jubiliatas, kuris savo 38-erius kunigiškos tarnystės metus paskyrė šios parapijos tikinčiųjų bendruomenei, sakė, jog ši parapija jaučianti ypatingą Švč. Mergelės Marijos globą. Anot jo, tik Dievo Motinos malonės ir užtarimo dėka Antrojo pasaulinio karo metais Jonavoje per bombardavimą išliko nesugriauta ši dviejų šimtų metų istoriją menanti mūrinė bažnyčia, projektuota architekto Lauryno Stuokos-Gucevičiaus.
Šventoriuje stovėjo didinga, malonėmis garsėjusi, iš Prancūzijos atgabenta Švč. M.Marijos statula. Pokario metais ji piktadarių buvo nepataisomai suniokota. Dabar koplytėlėje stovi kita Dievo Motinos skulptūra. Mons. V.A.Pranckietis kvietė nuolat melstis ir prašyti Mergelės Marijos užtarimo, sekant jos nuolankumo pavyzdžiu, kai, sutikdama su Dievo žodžiu, ji tapo Jėzaus Motina ir netrukdoma jokios nuodėmės visa širdimi prisidėjo prie dieviškojo išganymo plano.
Švenčiant Aukos liturgiją, prie altoriaus atnašas nešė parapijos bendruomenės ir visų organizacijų atstovai: katechetai, „Caritas“ atstovai, bažnytinio choro, koplyčios adoracijos koordinatoriai, „Atgaivos“, maldos grupių, Marijos legiono ir ateitininkų atstovai. Pasibaigus šv. Mišioms, kaip į atlaidus gausiai susirinkę jonaviškiai mons. V.A.Pranckiečiui sugiedojo „Ilgiausių metų“ ir pasveikino garbingos sukakties proga, padėkojo už ilgametį ganytojo rūpinimąsi ir nuoširdumą.
Parapijos jubiliejaus minėjimas buvo pratęstas Jonavos krašto muziejuje, kuriame buvo eksponuojama mons. V.A.Pranckiečio paroda iš ciklo „Tremtis“. Šis kunigas 1949-1959 metais buvo tremtyje prie Baikalo ežero; ne tik dirbo žveju, vairuotoju, buhalteriu, bet ir slapta teikė Krikšto, Santuokos, Ligonių sakramentus. Jis taip pat fiksavo fotoaparatu svarbiausias tremtinių gyvenimo akimirkas. Šiandien tos nuotraukos tapo unikaliais istoriniais dokumentais, liudijančiais, ką lietuviai iškentėjo ir kas padėjo išsaugoti krikščionišką tikėjimą, kaip dvasinės stiprybės šaltinį. Šiomis fotografijomis iliustruota mons. V.A.Pranckiečio prisiminimų knyga „Baikalo žvejys“ (1998). Parodos, skirtos Šv. Jokūbo parapijos atkūrimo 80-mečiui, atidaryme dalyvavo ir sveikinimo kalbas pasakė Jonavos rajono vicemeras Rimvydas Paškauskas, Krašto muziejaus direktorė Regina Karaliūnienė, parapijos klebonas kun. S.Bitkauskas, kun. V.Grigaravičius, o Jonavos muzikos mokyklos auklėtiniai pagrojo Adventui skirtų muzikos kūrinių.

Elvyra ŽEIŽIENĖ
Jonava

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija