Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Geriau daryti atgailą ir neklaidinti Lietuvos žmonių!

Neseniai pasipiktinę Laisvės kovotojai parodė man vieno laikraščio numerį. Stambia antrašte puikavosi straipsnis – „Rinkimų vajų bandoma perkelti ir į bažnyčias“. Manau, kad aš, kaip bolševikų kankintas, daugeliui metų pasmerktas koncentracijos lageriuose – gulaguose badui, šalčiui ir katorgos darbams, turiu teisę pasakyti savo pastabas ir apsaugoti gerus žmones nuo klaidų ir neobolševikų apgaulės.
Po antrašte – gana didelė nuotrauka: R.Paksas sveikinasi su arkivyskupu S.Tamkevičiumi. Toliau – kardinolas. Bet matyti, kad ši sena nuotrauka yra kažkoks montažas. Daugelį šokiravo besisveikinančiųjų šypsniai. Iš minėto straipsnio aiškėja, kad kandidatas į prezidentus R.Paksas išsiuntinėjo daugeliui Lietuvos katalikų kunigų (o gal ir visiems) „ganytojišką“ laišką: „Didžiai gerbiamas kunige klebone… Adventui atėjus ir šv. Kalėdų belaukiant, priimkite mano nuoširdžiausius sveikinimus, kuriuos norėčiau perduoti ir visai Jūsų parapijos bendruomenei“.
Bolševikų okupacijos metais bažnyčias lankydavo KGB agentai, užrašinėję kunigų pamokslus. Vėliau, atsiradus japoniškiems diktofonams, agentų darbas palengvėjo ir jų apsilankymai padažnėjo. Mums, kunigams, buvo gerai žinomi KGB sumanymai. Perskaitęs Evangeliją, visuomet pasakydavau: įjunkite magnetofoną, pradedu pamokslą. Ir mano byloje kaip įkaltis buvo 29 kasetės. Teismą pasiekė tik devyniolika: matyt, nenorėjo per daug viešinti kai kurių savo agentų.
Laikraštyje žurnalistas tvirtina, kad kunigų nedžiugina toks politikų dėmesys tikintiesiems. Pasak jo, kunigai sprendžia netikėtą galvosūkį - skaityti ar neskaityti kandidato į prezidentus laišką. Manau, kad kiekvienas doras lietuvis ir katalikas žino, kad tokio laiško tinkamiausia vieta – šiukšlių dėžė. Juk visi žino, kad šitie rašeivos aktyviai talkininkavo okupantams, padėjo vykdyti genocidą ir iki šiol nepadarė atgailos.
Šių metų prezidento rinkimai ypatingi, o gal ir vieninteliai – nepakartojami Lietuvos istorijoje. Vien kandidatų – vos ne dvi dešimtys. Ir tie neeiliniai: KGB agentai, visai nesiskaitantys su Vyriausiosios rinkimų komisijos nurodymais, nesiskelbia bendradarbiavę su priešų specia-liosiomis tarnybomis, kompartijos CK instruktoriai, pasaulinio masto spekuliantai ir niekingi juokdariai. Ir skaudu, kad kai kurie mano, jog vien tik KGB agentai yra nusikaltėliai. O nusikaltėliai buvo visi kompartijos nariai, nes tik kompartija per MGB vykdė savo nusikaltimus. A.Sniečkaus parašas reiškė kur kas daugiau negu eilinio MGB ministro. Marksizmas ir degtinė išplovė smegenis ir susilpnino valią, sunaikino tautos dvasinį veidą. Dabar R.Paksas, A.M.Brazauskas ir kiti lanko vyskupus ir kunigus. O kur jie buvo prieš 15 metų? Bijojo ir pažiūrėti į bažnyčios pusę.
Manau, kad Pušaloto klebono kun. Albino Pipiro ir Pasvalio dekano mons. Jono Balčiūno (abu mano kunigų seminarijos kurso draugai) laikraštyje paskelbti atsakymai žurnalistui padės apsispręsti mažiau išprususiems. Pasirodo, kad R.Paksas siuntinėjo kunigams laiškus, o vieno laikraščio korespondentė tuo pat metu aiškinosi kunigų nuotaikas. Koks gražus bendradarbiavimas!
Ta proga norėtųsi Lietuvos publikai nušviesti R.Pakso asmenybę. Sakysiu ne vien savo nuomonę, bet parinksiu vieną kitą rimtą liudininką, kurių vardai ir veikla žinoma Lietuvos visuomenei…
Iš patikimų šaltinių eina gandai, kad Maskva nori prakišti į prezidentus R.Paksą. O atėjęs į Prezidentūrą jis tučtuojau paskelbs referendumą prieš NATO. Ir vienu veiksmu sužlugdys dorų lietuvių viltis. Lenkijos derybininkų elgesys derybose su ES rodo tą patį. Jei nepasiseks su R.Paksu, tai pamėgins prastumti A.Paulauską. Pastarojo kilmė ir gyvenimas žmonėms gerai žinomi. Taigi belieka pakalbėti apie R.Paksą.
Pirmiausia R.Pakso deklaruotas turtas – 446 983 Lt.
Tapęs ministru pirmininku R.Paksas dar 1999 metais rugpjūtį kalbėjo su vienu korespondentu:
- Ne pažadai, o darbai rūpi žmonėms, - kalba R.Paksas.
- Vyriausybė jau kaltinama neveiklumu, - sako korespondentas.
- Sakyčiau, pasirengėme gana sparčiai, tad pastabos dėl Vyriausybės apsnūdimo, manau, nepagrįstos. Kartu jau galime pasidžiaugti atliktais darbais: pasiekta didelė pažanga derybose su „Williams“ kompanija.
- Kokia politika bus vykdoma? - klausia korespondentas.
- Mano požiūriu, mūsų veiksmai atspindi konservatizmo pasaulėžiūrą su liberalizmo akcentais.
- Kas naujo derybose su „Williams“?
- Galiu tik pagirti sėkmingai dirbančius mūsų derybininkus. Sutartis priimtina abiem pusėms, baigiama rengti ir artimiausiu metu bus pasirašyta. (Pabrėžiu, patenkintos abi pusės – ir Lietuva, ir „Williams“ – A.S.)
O dabar pasiklausykime politiko Gedimino Vagnoriaus.
„Šis tas apie vaikišką R.Pakso politiką. Ypač aiškius kaltinimus pabrėžė ekspremjeras Rolandas Paksas, bandydamas pasirodyti tautos didvyriu, išdrįsusiu nepasirašyti blogos sutarties su „Williams“.
Nei pagal memorandumą, - aiškina toliau G.Vagnorius, - nei pagal tuos priimtus įstatymus „Williams“ nebuvo numatyta suteikti jokių milijardinių valstybės kreditų garantijų. Nebuvo net užuominų, kad valstybė dengs „Mažeikių naftos“ veiklos nuostolius. Net užuominos nebuvo apie tai, kad „Williams“ turės teisę perduoti savo akcijas, valdymo teisę kažkam kitam. Nebuvo jokių užuominų, kad, sumažėjus „Mažeikių naftos“ vertei, „Williams“ gali reikalauti atlyginti nuostolius…
Visi esminiai pakeitimai, kurie neatitinka memorandumo nuostatų, buvo padaryti 1999 metų vasarą, kai atėjusi R.Pakso Vyriausybė jau pirmąją savaitę pasišovė pagerinti sutartį. Deja, užuot pagerinusi sutartį, R.Pakso Vyriausybės derybų grupė, kuriai vadovavo ūkio ministras Eugenijus Maldeikis, visiškai ją pakeitė – iš esmės pablogino.
Naujos sutarties normos buvo įformintos 1999 metais rugsėjį. Iki pat 1999 m. rugsėjo 3 d., kai buvo priimti įstatymai, visas derybas su „Williams“ vykdė p. R.Paksas ir p. E.Maldeikis. Jie iki rudens tvirtino, kad gerina sutartį. Ir „pagerino“ taip, kad vietoje keturių saugiklių, kuriuos turėjo „Williams“, jų pačių žodžiais tariant, 1999 metų pradžioje jau turėjo 32 saugiklius, kurie šią kompaniją realiai atpalaidavo nuo finansinės atsakomybės nesėkmės atveju“.
Šiame interviu yra ir daugiau įžvalgių minčių, nušviečiančių R.Pakso veiklą Vyriausybėje…
Pats Paksas pasirodė labai gudrus: pablogino sutartį ir atsistatydino…
„Tačiau dėl man nežinomų priežasčių, - aiškina G.Vagnorius, - šią vasarą A.Brazausko Vyriausybė atsisakė realių derybų, perdavė „Jukos“ kompanijai akcijų paketą ir net visas buvusias valstybinių kreditų garantijas – 2,5 mlrd. Lt.
Seime aš prašiau garantuoti, kad „Jukos“ bendrovė nepaskelbtų tyčinio bankroto, siekdama atsikratyti skolų. Tai šiuo metu pats didžiausias pavojus. „Mažeikių nafta“ po metų kitų gali turėti ir trečią etapą. Po bankroto „Jukos“ bendrovė jau perimtų „švarią“ įmonę, be skolų uodegos. Tuomet teks iš valstybės iždo grąžinti tas 2,5 mlrd. Lt valstybės garantuotas paskolas“.
Įdomus ir vienos korespondentės pokalbis su Vytautu Landsbergiu. Buvo kalbama apie tris konservatorių partijos išaugintus veikėjus: Laimą Andrikienę, Gediminą Vagnorių ir Rolandą Paksą. Apie R.Paksą prof. V.Landsbergis taip pasakoja: „Trečiąjį (t.y. Paksą) gal kas ir augino, nes net tris kartus buvo pridengtas „Chantų-Mansi“ aferoje. Rusijoje buvo iškelta byla dėl neteisėto didelių pinigų vežimo per Lietuvos sieną ir savivaliavimo atvejų nesumokant valstybei 100 milijonų mokesčių“. (Vytautas Landsbergis. „Reikėjo berniukams rublio“.// „Lietuvos aidas“, 2002 11 16).
Mielieji kunigai, partizanai, visi laisvės kovotojai, būkite budrūs ir neleiskite, kad nedorieji jus suklaidintų ir suterštų sąžinę. Kiekvienu atveju tokiems kandidatams į prezidento postą pasiūlykite daryti atgailą ir neklaidinti Lietuvos žmonių. Ir klebonijose pasiūlykite duris uždaryti iš kitos pusės.
„Sunku tikėtis prezidentinio orumo, teisingumo ir principingumo iš tų, kurie yra melavę, kaitalioję savo pažiūras ir bendražygius… Medis pažįstamas iš vaisių, o politikas – iš ligšiolinių darbų“ (iš Lietuvos vyskupų konferencijos kreipimosi, artėjant rinkimams; 2002 12 09).
O per rinkimus Prezidentu mes rinksime Valdą Adamkų, nes šiuo metu jam lygaus nėra. Išrinkus V.Adamkų Prezidentu, neteks bijoti įvairių referendumų, kuriuos jau dabar organizuoja R.Povilionis su savo draugais (tarp jų ir tėvas Stanislovas).
Krikščionys demokratai dr. K.Bobelio, A.Saudargo ir P.Gražulio sunaikinti. Taigi belieka balsuoti už konservatorių ir politinių kalinių sąrašą, o tose rinkimų apygardose, kur jie yra atskirai, tada reikėtų pasirinkti konservatorių arba politinių kalinių sąrašus.
Yra vilties, kad artimiausiu metu bus užregistruota Krikščioniškosios demokratijos partija, pasipriešinusi dr. K.Bobelio ir kitų piktoms užmačioms.
Broliai ir seserys, melskimės už Lietuvą, kad Dievas dar kartą padarytų stebuklą ir išgelbėtų ją nuo naujųjų bolševikų okupacijos.

Pagarbiai - Jūsų
mons. Alfonsas SVARINSKAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija