Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Ar leisime bankrutuoti „Kregždutei“?

Pamenu, kaip sovietmečiu daug kas dejuodavo: „Kaip blogai, kad neturime katalikiškos spaudos, kad neturime ko nors dvasingo paskaityti, o ką jau kalbėti apie mūsų vaikus, jaunimą!.. Tiesiog dvasiškai skursta mūsų vaikeliai be katalikiškos spaudos!..“ Paprasčiausios maldaknygės, jeigu kur nors pasirodydavo, tiesiog per pusvalandį būdavo išgraibstomos… O ką jau kalbėti apie kokį nors primityviai nelegaliai išleistą leidinėlį…
Iš tiesų anuomet mums buvo brukama vadinamoji sovietinė spauda, ir mes patys ją brukome vaikams, nes kitokios neturėjome, o skaityti laikraščius, žurnalus žmonės troško visais laikais. Užtat ir mokyklose vos ne per prievartą ir pedagogams, ir moksleiviams buvo brukamas „Lietuvos pionierius“, „Pionierskaja pravda“, jaunimui – „Komjaunimo tiesa“. Komunistas privalėjo skaityti jam skirtą „Komunistą“ ir t.t. Vienu žodžiu, sovietinės spaudos turėjome apsčiai, ir ji buvo pigi, nes tuometiniai ideologai siekė spaudos galia (o spauda – galingas ginklas) sukomunistinti mūsų protus, pajungti žmonių mąstymą tuometinei ideologijai garbinti bei šlovinti. Ir sakyčiau, jog iš dalies ta spauda savo tikslą pasiekė.


Vertinimas po netekties

Oro nepačiupinėsi, nepamatysi, tačiau jo netektis nors trumpam parodys, ką jis reiškia žmogui. Deja, ne tik oro reikšmę suvokiame per netektį. Kai kas nebevertina Laisvės, nepriklausomybės, nors taip neseniai patyrėme, ką jų netektis reiškia. Dažnai nepastebimas, ignoruojamas ar įskaudinamas greta esantis žmogus, o kai jo netenkama, liejamos ašaros, prisimenami jo geri darbai. Kaip dabar mums trūksta į Amžinybę išėjusio taip dažnai per radiją girdėto išmintingojo kun. Česlovo Kavaliausko, Bernardo Brazdžionio. Trūksta Atgimimo metais dažnai televizoriaus ekrane pasirodžiusio ir iš širdies į širdis kalbėjusio kun. Roberto Grigo (tikra laimė, kad jis parašo į „XXI amžių“). O kaip trūksta Lietuvai sovietmečiu sunaikinto tautos žiedo!
Mintys apie vertinimą po netekties atėjimo perskaičius A.Juknevičiaus rašinėlį „Šventoriuje katalikiškam laikraščiui – ne vieta“, o ypač - „XXI amžiaus“ redakcijos prierašą prie jo (2002 12 13, p. 5). Savęs paklausiau: kas nutiktų man, jei netekčiau šio krikščioniško laikraščio? Atsakysiu trumpai: pasijusčiau netekęs krikščioniui labai reikšmingo bendravimo būdo, tobulėjimo šaltinio, patirčiau didelę skriaudą.


Dėl laikraščių prenumeratos skatinimo
Kreipimasis į geros valios Lietuvos žmones pasauliečius, kunigus ir klierikus

Demokratinės valstybės galia ir tvirtybė yra ją sudarančios visuomenės dorovėje, pilietiškume, kurį išreiškia pareigos ir atsakomybės jausmas, o tautinėje valstybėje, kokia yra ir Lietuva, - tautiškume, kurį atskleidžia pagarba ir meilė savo tautai - žmonijos daliai, paženklintai istorinio likimo bendrystės ženklu. Nuolat puoselėti šias vertybes, joms rodyti dėmesį kasdieniame gyvenime padeda periodinė spauda - laikraščiai, žurnalai. Manome, kad mūsų krikščioniškos valstybės šeimas turėtų lankyti krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis „XXI amžius“, leidinėlis vaikams „Kregždutė“, Valstybės laikraštis „Lietuvos aidas“, kaimo žmonėms ir iš kaimo kilusiesiems - „Valstiečių laikraštis“.


Garbė Dievui aukštybėse, o žemėje
ramybė jo mylimiems žmonėms!

Atėjo į mūsų Tėvynę Kalėdos; tikėkimės, kad Marija į mūsų Lietuvą atnešė naujas,
tikras Kalėdas.
Kiekvienąkart, kai tu savo gyvenimui bandai suteikti naują prasmę, yra Kalėdos.
Kiekvienąkart, kai kas nors nusprendžia garbingai gyventi, yra Kalėdos.
Kiekvienąkart, kai jūs pažvelgiate širdies akimis į kits kitą ir kai jūsų veidą
nutvieskia šypsena, yra Kalėdos.
Kiekvienąkart, kai du žmonės atleidžia vienas kitam, yra Kalėdos.
Kiekvienąkart, kai stengiamės suprasti kitą žmogų, yra Kalėdos.
Tegul tokios Kalėdos mums niekada ir nesibaigia… To nuoširdžiai linkim.


Mėgstamas ir laukiamas „XXI amžiau“!

Tapai laukiamas ir mielas svečias. Ypač maloniai nuteikia Tavo brendimas, aiški pilietinė pozicija, pagarba krikščioniškojo pasaulio ir mūsų Tautos kultūros vertybėms bei tradicijoms. Tavęs neužliejo ir, esu tikras, neužlies iš Vakarų plūstančios pseudokultūros bangos. Tu gebi išryškinti savastį, kuria mes tik ir tegalėtume pasigirti, tapdami Europos Sąjungos nare. Ypač esu dėkingas Tau už “XXI amžiaus horizontus”, kur randama nuomonių įvairovė, neužgožianti valstybės svarbiausiųjų tikslų, kur nespekuliuojama posovietinės visuomenės negaliomis ir išryškinama atsakomybė paskiro asmens ir visuomenės už visa, kas mūsų šalyje vyksta.