Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Artėjant finišui

Taigi jau finišuoja prezidentinio maratono dalyviai. Šįkart jų tikrai daug. Nors beveik visų jų galimybės laimėti Prezidento rinkimus beveik nulinės, pretendentai nerimsta. Žadama neregėta gerovė: išnaikinti korupciją, sutvarkyti krašto ūkį ir pradėti krašto suklestėjimo epochą. Visai nesvarbu, kad Lietuvos Prezidentas neturi konstitucinių galių daryti įtaką šalies vidaus politikai. Kandidatai nesidrovi žadėti pieno upių su medaus krantais! Suprantama, kad visais saldainiais ims snigti tik po to, kai bus paremtas vienas ar kitas iki šiol neįvertintas „didvyris“. Ko čia tik nėra – ir didysis skraidūnas, ir gydytojas-istorikas, ir didžiųjų tvorų savininkas, ir tariamas Lietuvos pilietis nuo 1992-ųjų (iš tikrųjų tik nuo šio rudens), ir net televizinis klounas. Margą kandidatų eilę užbaigia broliai dvyniai, gintarinė ledi iš ežerų krašto, nepraustaburnis sekso gigantas iš Seimo bei jo kolega ubagų karalius. Apie kitus maratono dalyvius nė prisiminti neverta.
Visgi žiūrint į šios kovos peripetijas neapleidžia abejonės. Praeitą kartą klausėme, kurgi pasislėpė reitingų karalius Premjeras. Valdančiosios socialdemokratų partijos veiksmai atrodo dar keistesni, jei prisiminsime, kad ši partija, turinti didžiausią partinį populiarumą, į startą išleido prasčiausią savo komandos bėgiką V.Andriukaitį. Keisčiausia yra kandidatų-autsaiderių laikysena. Netgi žmonės, turintys vieną ar du procentus gerbėjų, karštligiškai meta didelius pinigus beveik iš anksto praloštam reikalui. Kam viso to reikia? Juk pirmojo rinkimų rato nugalėtojas jau dabar aiškus. Paskui smarkiai priekin atsiplėšusį prezidentą V.Adamkų iki šiol šnopuodamas skuodė Seimo pirmininkas A.Paulauskas, už jo matėme suplukusius R.Paksą ir K.Bobelį. Bet dabar į antrą vietą jau iš siveržė P.Paksas (gal dėlto, kad jo atsiųstą adventinį laišką kai kurie kunigai gan maloniai perskaitė tikintiesiems), o K.Bobelis nudundėjo kažkur į galą (gal dėl senatvės neišlaikė įtampos). Kitų atsilikusių lenktynių dalyvių jau net nesimato...
Beviltišką „nulinukų“ kovos įkarštį galima paaiškinti tik viena aplinkybe. Visi jie kovoja dažniausiai ne sąmoningai, o tik vedami tuščių ambicijų. Bet kartu jie, net patys to nesuvokdami, kaunasi dėl tų keliolikos procentų neapsisprendusiųjų balsų. O tie balsai jau pirmajame rinkimų rate gali nulemti jų baigtį. Kaip? Jei sudėsime V.Adamkaus populiarumą (apie 35 proc.) su dar neapsisprendusiais 15–20 proc. rinkėjų, gausime skaičių, maždaug pakankamą Prezidento pergalei pirmajame rinkimų rate.
O dabar pasižiūrėkime, kas gali atsitikti antrajame rinkimų rate. Prieš penkerius metus, kai dalyvavo apylygis kairiųjų ir dešiniųjų kandidatų skaičius, save centristu vadinančiam V.Adamkui vos ne vos užteko balsų pergalei, nors jį parėmė ir dešinieji. Šiandien iš septyniolikos kandidatų dešiniųjų vargais negalais surastum kokius tris keturis, o likusieji yra neabejotinai kairesni už Prezidentą arba (kas dar blogiau) gryni populistai. O ir tų dešiniųjų kandidatų populiarumas daugiau nei abejotinas.
Taigi į antrąjį rinkimų ratą turbūt pateks (jei tik neįvyks koks stebuklas) dabartinis valstybės vadovas su ekspremjeru R.Paksu. Vis dėlto pastarajam mesti pinigai daug ką lėmė. Galima aritmetiškai suskaičiuoti, kad šiuo atveju galima ne tik pakartotina V.Adamkaus pergalė, bet ir A.Pakso laimėjimas ar A.Paulausko revanšas. Sunku atspėti, kuo mums pasibaigtų toks visiškas kairiosios valdžios piramidės statymas. Gal po pakvietimo į NATO totalus atsigręžimas į praeitį jau ir nebūtų įmanomas. Bet mūsų tikrai nesuprastų daugelis kaimynų.
Įdomiausias, suprantama, bus pralaimėjusiųjų elgesys po pirmojo rinkimų rato. Tada ir turėtų paaiškėti tikrasis vieno ar kito pretendento patriotiškumas ir dešinumas. Nėra abejonės, kad JAV prezidento vizitas yra kiek pakėlęs V.Adamkaus prestižą. Tik neaišku, ar tai – ilgalaikis pokytis. Gal dėl to ir siunta agresyvūs Prezidento rinkimų autsaideriai. Jie vis dar turi vilties...

Povilas STRAPŠYS
Vilnius

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija