Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Dievas nesiveržia per jėgą, tik prašosi priimamas

Visuomet džiaukitės Viešpatyje! (Fil 4, 4)

Mieli broliai, sesės, didžiosios gyvenimo ir tikėjimo tiesos yra reikalingos ramaus ir pastovaus apmąstymo, kad galėtume jas pažinti ne vien protu, bet ir širdimi, kad jos pasireikštų mūsų kasdieniniame gyvenime, mūsų santykiuose su Dievu ir žmonėmis. Turtinga Kalėdų liturgija ir tamsi nakties mistika sukuria ypatingą nuotaiką atviromis akimis ir mylinčiomis širdimis pažvelgti Betliejaus Kūdikiui į akis ir Jo paklausti: kodėl Tu, palikęs dangaus garbę, atėjai į pasaulį, kodėl gimei šaltame gyvulių tvarte?
Bažnyčia mus kviečia įsiklausyti į Šventojo Rašto teigimą, kad kiekvienas iš mūsų esame pas Dievą vienintelis, kad kiekvieną myli besąlygine meile. „Dievas taip pamilo pasaulį, jog atidavė savo viengimį sūnų, kad kiekvienas, kuris jį tiki, nepražūtų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą“ (Jn 3,16). Šv.Tėvas Jonas Paulius II savo kelionėse, susitikimuose su viso pasaulio žmonėmis, nuolatos kviečia: „Nebijokite Dievo, Dievo kuris tapo žmogumi. Nebijokite Dievo paslapties. Nebijokite Jo meilės. Nebijokite nei savo žmogiško silpnumo. Nebijokite atviromis akimis pažvelgti į save pačius“.


Prakartėlių paroda – provincijos muziejuje

Vieviškio Stasio Voverio (Elektrėnų savivaldybė) prakartėlė

Rokiškio krašto muziejuje veikia prakartėlių paroda. Penkiose muziejaus salėse eksponuojama 111 darbų. Jie atvežti iš vienuolikos rajonų. Tai jau penktoji respublikinė prakartėlių paroda šiame muziejuje.

Idėjos autorius – italas

Surengti Rokiškyje pirmąją prakartėlių parodą buvo sumanyta ne muziejaus, bet italų dailininko, verslininko ir mecenato Angelo Frosijaus (Frosio). (Jis dirba AB „Rokiškio sūris“ mikrobiologu, padeda įdiegti naujas sūrių gamybos technologijas.) Italas domisi lietuvių liaudies ir profesionaliuoju menu. Muziejuje jau buvo surengęs dvi savo kūrybos parodas.
1998 metais A.Frosijus pasiūlė muziejuje surengti pirmąją prakartėlių parodą. Jo tėvynėje Italijoje tokios parodos labai populiarios. Ten paplitęs paprotys prieš Kalėdas puošti prakartėlėmis savo butus, visuomenines įstaigas, netgi miestų aikštes. Buvo bandyta tai daryti ir Rokiškyje. Daugiausia rūpesčių teko muziejaus direktorei Nijolei Šniokienei. Pirmojoje prakartėlių parodoje dalyvavo tik rokiškėnai. Dauguma jų buvo moksleiviai ir vaikų darželių auklėtiniai. Tikrų prakartėlių buvo nedaug. Didžiąją jų dalį sudarė piešinukai. Bet parodos įkvėpėjas A.Frosijus pasakė, jog kiekvienam parodos dalyviui bus skirta premija. Taip ir buvo.


Kalėdų Kristui dovana - sugrudusi širdis mana

Artėja Kalėdų šventės, ir visi pastebime tam tikrus pasikeitimus. Kai kur, netgi prieš pat Adventą, buvo pastatytos margaspalvėmis elektros lemputėmis išpuoštos didelės eglės, kurios daugelio žmonų mintyse siejasi su kalėdinėmis eglutėmis, prie kurių rūpestingi tėveliai Kalėdų rytmetį padeda dovanėlių savo vaikams. Visiems malonu gauti dovanų - o ką kalbėti apie vaikus, kurių akutės iš džiaugsmo net sutviska, sulaukus seniai svajotos dovanos.
Žvilgančios eglutės, šurmulingas pirkėjų antplūdis parduotuvėse, didžiulis žaislų įvairumas, naujomis melodijomis skambančios dainos, kuriose paminimos Kalėdos, ir taip pat kiti panašūs ženklai vis dėlto neatskleidžia tikrosios Kristaus Gimimo priežasties. Dargi priešingai. Didėjanti kasdienių rūpesčių našta neretai „suėda“ žmonių ir paskutinius širdies ramybės trupinius, o pasinėrimas į lėkštos žiniasklaidos be atvangos pumpuojamus tuštybių srautus tik užblokuoja tiesos pažinimą apie Jėzaus Kristaus atėjimą. Bemaž Kalėdų stebuklas įvyktų, jei atsirastų daugiau klausiančiųjų: o išties kodėl Dievas taip „susimažino“, kad pasirinko sau gimimo buveinę nelabai reprezentacinėje vietoje - tvarte, kuris, pavyzdžiui, mene gali būti ir labai idiliškai pavaizduotas, tačiau tikrovėje tvartas be „gardžių“ kvapų ir apsiseilėjusių karvių yra nesuvokiamas.
Į šį ir panašius klausimus atsakymų ieškojimas galėtų ne vieną žmogų paskatinti krikščioniškai susimąstyti: Dievo Sūnaus gimimas - tai pirmiausia neaprėpiamos Jėzaus meilės pasireiškimas, nes Viešpats, ateidamas žmonijos iš kalčių vergijos gelbėti, kaip Dievas Visažinis iš anksto žinojo, jog priešai net jį, mažutėlį, tykos nužudyti, o lemtingai valandai išmušus, taip ir padarys. Tačiau savo Prisikėlimu, suteikdamas žmonijai naują gyvenimą, Jėzus įrodys, kad Velykos be galo artimai susijusios su Kalėdomis, nes visada pirmiau esti gimimas, ir tik vėliau - mirtis ir prisikėlimas.


Bažnyčios bokštą apšvietė Kalėdų eglė

Remontuojamas Anykščių bažnyčios bokštas pasipuošė dešimties metrų aukščio Kalėdų egle. Tai bene pirmas atvejis Lietuvoje, kai į bažnyčios bokštą įkeliama eglė. Ši Anykščių klebono kun. Stanislovo Krumpliausko idėja pretenduoja į Lietuvos rekordų knygą.
Neogotikos stiliaus Šv. Mato bažnyčia, statyta 1899-1909 metais, yra aukščiausia Lietuvoje. Pirmieji jos bokštai buvo 84 metrų aukščio, o dabar siekia 79 metrus ir yra svarbiausias Anykščių panoramos akcentas.