Atnaujintas 2002 m. gruodžio 20 d.
Nr.96
(1103)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Prakartėlių paroda – provincijos muziejuje

Parengti penktąją prakartėlių parodą padėjo (iš kairės): Rokiškio krašto muziejaus ūkio dalies vedėjas Valentas Skeirys, direktorė Nijolė Šniokienė, muziejininkė Dalia Kiukienė ir muziejaus Dailės skyriaus vedėja Marytė Mieliauskienė
14 metų Sigitos Rudytės (Ignalinos moksleivių namai) prakartėlė

Vieviškio Stasio Voverio (Elektrėnų savivaldybė) prakartėlė

Autoriaus nuotraukos

Rokiškio krašto muziejuje veikia prakartėlių paroda. Penkiose muziejaus salėse eksponuojama 111 darbų. Jie atvežti iš vienuolikos rajonų. Tai jau penktoji respublikinė prakartėlių paroda šiame muziejuje.

Idėjos autorius – italas

Surengti Rokiškyje pirmąją prakartėlių parodą buvo sumanyta ne muziejaus, bet italų dailininko, verslininko ir mecenato Angelo Frosijaus (Frosio). (Jis dirba AB „Rokiškio sūris“ mikrobiologu, padeda įdiegti naujas sūrių gamybos technologijas.) Italas domisi lietuvių liaudies ir profesionaliuoju menu. Muziejuje jau buvo surengęs dvi savo kūrybos parodas.
1998 metais A.Frosijus pasiūlė muziejuje surengti pirmąją prakartėlių parodą. Jo tėvynėje Italijoje tokios parodos labai populiarios. Ten paplitęs paprotys prieš Kalėdas puošti prakartėlėmis savo butus, visuomenines įstaigas, netgi miestų aikštes. Buvo bandyta tai daryti ir Rokiškyje. Daugiausia rūpesčių teko muziejaus direktorei Nijolei Šniokienei. Pirmojoje prakartėlių parodoje dalyvavo tik rokiškėnai. Dauguma jų buvo moksleiviai ir vaikų darželių auklėtiniai. Tikrų prakartėlių buvo nedaug. Didžiąją jų dalį sudarė piešinukai. Bet parodos įkvėpėjas A.Frosijus pasakė, jog kiekvienam parodos dalyviui bus skirta premija. Taip ir buvo.
Kasmet iš savo santaupų tokiam reikalui A.Frosijus skiria dešimt tūkstančių litų. Taip pat jis skiria atitinkamą pinigų sumą, kad organizuotų gražų parodos uždarymą. Iš šių lėšų perkami vaisiai, saldainiai, sausainiai, gaivieji gėrimai. Tada suvažiuoja prakartėlių kūrėjai iš daugelio Lietuvos vietų.

Jau buvo atranka

Į šiųmetę parodą prakartėlės atkeliavo net iš vienuolikos rajonų. Dabar tokioje parodoje dalyvauja ne tik vaikai. Nuo antrosios prakartėlių parodos jos dalyviais tapo ir suaugusieji – tautodailininkai ir šiaip mėgstantys kurti žmonės. Dalyvauja žmonės net šeimomis, klasės draugų būreliai, brolis ir sesuo.
Ir į ankstesnes parodas atnešdavo neblogų prakartėlių. Žinoma, vaikų darytoms trūko dailumo, bet, atsižvelgiant į tai, kad padaryta nuoširdžiai, jas visas eksponuodavo. Šiemet teko muziejaus darbuotojams jau daryti prakartėlių atranką. Keletas prakartėlių nepateko į parodą, mat jos buvo darytos skubotai. Šiaip prakartėlių atranka rūpinasi muziejaus Dailės skyriaus vedėja Marytė Mieliauskienė ir muziejininkė Dalia Kiukienė. Parengti ekspoziciją padėjo ir muziejaus direktorė N.Šniokienė, ūkio dalies vedėjas Valentas Skeirys, darbininkas Jonas Laužadis.

Prakartėlės – kuo įvairiausios

Prakartėlės daromos iš įvairiausių medžiagų: medžio, molio ar plastilino, daromos iš popieriaus. Medžiagos gali būti bet kokios, bet reikia viską padaryti kruopščiai, su meile ir atida. Kaip daryti prakartėlę, mokyklose pataria mokytojai, nes dauguma vaikų lanko ir dailės būrelius. Kuriant prakartėles, galima ir pafantazuoti.
Apie rengiamą parodą muziejus iš anksto paskelbia spaudoje. Yra nuolatinių parodos dalyvių. Antai šiemet rokiškietė Julija Šarkauskienė kūrė prakartėlę tris mėnesius, o praeitų metų parodai – nuo pat pavasario.
Ji prisirinko šiaudų ir iš jų darė figūrėles: klijavo ne plokštumoje, bet šiaudelius sukarpė maždaug 3-4 mm ilgio ir iš jų lipdė avinėlį, jautuką; viską dėliojo, klijavo po vieną šiaudelį. Pernykštė J.Šarkauskienės prakartėlė buvo tviskanti, žibanti, tarsi nežemiška, pakylėta. Šiųmetei gabi rokiškėnė prakartėlę darė jau iš audinių. Darbas irgi atliktas nepaprastai kruopščiai.

Kolekciją gyrė kardinolas

Tapo tradicija, kad po kiekvienos parodos geriausių prakartėlių autoriai savo darbelius dovanoja muziejui. Taip kaupiama jų kolekcija. Vilniaus taikomosios dailės muziejuje rengiant parodą „Krikščionybė Lietuvos mene“, vienintelis Lietuvoje Rokiškio krašto muziejus galėjo jai pateikti visą prakartėlių kolekciją. (Iš senesnių laikų jų nėra išlikusių, o bažnyčiose buvo naudojamos masinės gamybos prakartėlės.) Rokiškio muziejus turėjo galimybę parodyti, kaip šiandien žmonės kuria prakartėles. Už tai jo darbuotojus pagyrė parodos atidaryme dalyvavęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kiti aukšti Bažnyčios dvasininkai.

Gera idėja užkrečia

2000 ir 2001 metais prakartėlių parodoje dalyvauta ir latvių. Buvo darbelis net iš Cėsio, esančio Latvijoje. Tačiau, pasak Rokiškio krašto muziejaus Dailės skyriaus vedėjos M.Mieliauskienės, latvių prakartėlės nėra tokios, kokias norėtųsi matyti. Prakartėles jie piešia popieriuje. Piešiniai neatskleidžia tikros jų dvasios. Šiemet latviai parodoje nedalyvauja.
Kauno rajone yra tautodailės studija „Piliuona“. Penktojoje prakartėlių parodoje dalyvauja nemažai jos narių. Čia yra Piliuonos vidurinės mokyklos bei Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos moksleivių darytų prakartėlių. Ne pirmą kartą tokioje parodoje dalyvauja Anelė Araminienė iš Utenos rajono. Aktyvi jų dalyvė – 92 metų vilnietė Michalina Počiulpienė. Prakartėles ji lipdo iš molio. Parodoje su savo darbeliais dalyvauja visa pasvaliečių Jackūnų šeima: abu tėvai, jų dvi dukros ir sūnus.
Pamėgo žmonės lankyti Rokiškyje rengiamas prakartėlių parodas. Kažkuriais metais per vieną dieną ekspoziciją apžiūrėjo per 600 muziejaus svečių. Tai buvo savotiškas muziejaus lankymo rekordas. Šimtas svečių per dieną, veikiant prakartėlių parodai, - tai įprastas dalykas.

Bronius VERTELKA
Rokiškis

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija