Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Pirmasis rinkimų ratas baigėsi, bet rinkimai tęsiasi

Šiandien, gruodžio 27 dieną, paskelbus galutinius rinkimų rezultatus, vėl prasidės oficiali pakartotinių rinkimų agitacija. Du kandidatai - dabartinis šalies vadovas Valdas Adamkus ir liberalų demokratų lyderis Rolandas Paksas toliau tęs kovą dėl Prezidento posto.
Išankstiniais duomenimis, daugiausia balsų pirmajame sekmadienį įvykusiame rinkimų rate surinko V. Adamkus. Už jį balsavo 35,31 proc. rinkėjų, R. Paksas, surinkęs 19,82 proc. balsų liko antras. Iš Prezidento rinkimų kovos, likęs trečias ir surinkęs tik 8,36 proc. balsų, pasitraukė Naujosios sąjungos kandidatas Artūras Paulauskas, 1997 metų Prezidento rinkimų finalininkas, bet ne nugalėtojas. Kaip spaudos konferencijoje sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, nė vienam iš kandidatų, sekmadienį vykusiuose rinkimuose nesurinkus daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, nugalėtojas paaiškės antrajame rinkimų rate.
1997 metų Prezidento rinkimų pirmajame rate A. Paulauskas buvo gavęs 45,28 proc. balsų, o jo konkurentas V. Adamkus - 27,56 proc. Per antrąjį rinkimų ratą 1997 metų rinkimuose rinkėjai buvo palankesni V. Adamkui. Jis gavo 14 tūkstančių balsų daugiau už konkurentą.
Per pirmąjį šių metų Prezidento rinkimų ratą, kuris vyko, pasak Z. Vaigausko, ramiai, be didelių įstatymų pažeidimų, rinkėjų aktyvumas buvo daug mažesnis nei 1997-aisiais. Šalies vadovą rinko tik kiek daugiau nei 53 proc. rinkėjų. 1997 metais rinkėjų aktyvumas viršijo 71 proc. Antrajame ture dalyvavo dar daugiau - netoli 74 proc. rinkėjų.