Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Kryžius vyskupo tėviškėje

Bebrininkuose, vysk. V.Borisevičiaus tėviškėje, pašventinus kryžių

Romo Čėplos nuotrauka

Nuo ryto lapkričio 20-ąją apniukęs dangus vidudienį netikėtai prašviesėjo ir iš po debesų žemėn pažėrė spindulių vėduoklę. To negalėjo nepastebėti ir į neįprastas iškilmes Bebrininkų kaime susirinkę vietos žmonės, pulkas Antanavos pagrindinės mokyklos maironiečių ir valančiukų, dviem didžiuliais autobusais atvažiavę Telšių kunigų seminarijos klierikai ir dėstytojai bei Vilkaviškio kunigų seminarijos auklėtinių ir dėstytojų pulkelis, nemažai kunigų.Vilkaviškio vyskupas R.Norvila prasitarė, kad ta iš dangaus prasiskverbusi šviesa - kaip simbolis viltingos šviesos, kuri paprastai į pasaulį atnešama per kančią, sunkumus, pasiaukojimą. Ir apgriautų fermų fone stovintis kryžius tiek arti gyvenantiesiems, tiek apsilankantiesiems tebūna priminimas, jog turime nemažai pastangų dėti dėl to, kad gėris mūsų aplinkoje augtų, stiprėtų ir persvertų blogį.
Sovietiniais laikais prie pat vyskupo V.Borisevičiaus tėviškės buvo pastatytos kolūkio kiaulių ir karvių fermos, nuo žemės paviršiaus nušluota sodyba, kurią dar bandė išsaugoti čia gyvenusi vyskupo dukterėčios K.Kalinauskienės šeima.
Šioje vietoje, minint vyskupo 115-ąsias gimimo metines, pastatytas kryžius.
Jį pašventino Telšių vyskupas J.Boruta. Klierikams giedant, kryžių pagerbė dvasininkai ir į iškilmes atvykę V.Borisevičiaus giminės. Su jais atminčiai prie kryžiaus nusifotografavo vyskupai.
Vėliau Antanavo kultūros namuose su žmonėmis bendravo vyskupas R.Norvila, apie kankinio V.Borisevičiaus gyvenimo kelią ir neseniai atrastą ganytojo paskutinįjį laišką - dvasinį testamentą, - sklidiną meilės ne tik draugams, bet ir priešams, kalbėjo vyskupas J.Boruta. Telšių kunigų seminarijos rektorius kan. A.Genutis sakė, kad vyskupo V.Borisevičiaus beatifikacijos bylai jau apklausta per 30 liudytojų. Prieš keletą metų juodu su vysk. J.Boruta lankė ir apklausinėjo gimtojo Bebrininkų kaimo žmones. Vyskupai sakė, kad kiekviena papildoma detalė pasitarnautų paspartinant beatifikacijos bylą.
Vilkaviškio vyskupijos Palaimintojo Jurgio Matulaičio kunigų seminarijos rektorius kan.K.Žemaitis yra kilęs iš Šunskų parapijos, o vyskupo gimtasis Bebrininkų kaimas kaip tik yra šioje parapijoje. Pasak rektoriaus, atsikūrus seminarijai, įamžinti vieno pirmųjų Vilkaviškio kunigų seminarijos profesorių atminimą buvo ir garbės reikalas. Seminarija kaip tik pasirūpino pastatyti V.Borisevičiaus tėviškėje kryžių, kurį išdrožė kaunietis meistras K.Martinaitis.
Vilkaviškio krašto visuomenė tik dabar plačiau išgirdo apie dar vieną iškilų Suvalkijos krašto sūnų. Praeitais metais birželį Krašto muziejaus darbuotojos, parengusios ekspoziciją apie Budavonėje nukankintus kunigus, plačiau pristatė ir kankinį V.Borisevičių. Šią vasarą Krašto muziejui nemažai autentiškų nuotraukų ir spaudinių perdavė V.Borisevičiaus giminaitė Irena Adomaitytė-Slivinskienė, gyvenanti Vilniuje. Minint vyskupo 115–ąsias gimimo metines Krašto muziejuje parengta jo gyvenimą ir veiklą atspindinti ekspozicija.

Birutė NENĖNIENĖ
Bebrininkai - Antanavas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija