Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Sveiki sulaukę šventų Kalėdų!
Dievas yra ir bus tarp mūsų

Mieli Lietuvos žmonės,
įprasta, sveikinant su šv. Kalėdomis, žadinti viltį. Kiekvienas Kalėdas pasitinkame su dideliais lūkesčiais, kad kitąmet gyvenimas bus kur kas geresnis, gražesnis ir lengvesnis. Šventinis šurmulys, gausios puošmenos, linksmi renginiai džiugina ir sukuria šventišką nuotaiką. Tačiau šis džiaugsmas pasiekia toli gražu ne visus. Daugelio šventinis stalas nebus skalsus, o nuo jo pakilus, lūkesčius ima stelbti nusivylimas, kad kasdienybė tebėra pilka, stokoja sotumo ir saugumo.
Šiemet mūsų viltį stiprina tai, kad Lietuvos siekiams, kurie dar ne taip seniai tebuvo svajonė, per kelias pastarąsias savaites plačiai atvertos durys. Buvimas Europoje iš geografinių žemėlapių persikelia į kiekvienam apčiuopiamą tikrovę. Natūralus ir suprantamas geresnio bei saugesnio gyvenimo noras, tačiau tvari viltis negali susidėti vien iš materialių dalykų. Ji ištirps drauge su pirmu atlydžiu, jei ištroškę Europos gerovės ardysime jos krikščioniškus pamatus, praleisime pro ausis raginimą kurti meilės civilizaciją.
Vilties tvarumui per maža laikinų žmogaus pastangų, ribotų jo galių. Laimei, žmogus žemėje nebuvo paliktas vienišas. Krikščionys tiki ir skelbia, kad „Dievo meilė pasireiškė mums tuo, jog Dievas atsiuntė į pasaulį savo viengimį Sūnų, kad mes gyventume per jį“ (1 Jn 4,9). Kristaus Gimimas kloja kertinį vilties akmenį. Nubyrės puošnių eglučių spygliai, išbluks dovanų blizgesys, prakartėlių gipsinės lėlės po švenčių nukeliaus į sandėlį, tačiau įsikūnijęs Dievas yra ir bus tarp mūsų.
Viltis bus juo tvaresnė, juo karščiau dalysimės ja su kitais. Tapkime išsiskleidusios ir išsipildžiusios vilties bendruomene - tegul Kūčių vakarą Lietuvoje kiekvienas turi su kuo laužyti kalėdaitį. Tepajus nors truputį meilės tie, kurie jau užmiršo, ką reiškia būti laimingam. Teįsikūnija šią naktį vilties kibirkštėlė kiekvieno žmogaus širdyje. Linkėdamas ramybės ir Dievo palaimos kiekvieniems namams -

Kardinolas
Audrys Juozas Bačkis
Lietuvos Vyskupų
Konferencijos pirmininkas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija