Atnaujintas 2002 m. gruodžio 27 d.
Nr.97
(1104)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Darbai
Susitikimai
Rinka
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Čia siuvami bažnytiniai rūbai

Siuvinėtoja Regina Kutienė turi kuo pasidžiaugti

Siuvimo cecho brigada (iš kairės): Rimantė Dzedulionienė, ved. Jonas Jungaitis, Elfrida Gembeckienė, Janina Zasimauskienė

Autoriaus nuotraukos

Nedažnas susimąsto ir pagalvoja, kas siuva mūsų kunigams, vyskupams sutanas, arnotus, kamžas, stulas, marškinius. Sovietmečiu visa tai siuvo mūsų Lietuvos siuvėjai pasauliečiai po tiesioginio darbo savo darbovietėse, paslapčia, namie. Kiekvienas užsakovas – klierikas, kunigas ar vyskupas – turėjo savo įgudusį siuvėją, kuris sugebėjo kunigui drabužį pasiūti tokį, kad gražiai derėtų, puikia lygia siūle pabrėžtų siluetą. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad kunigai Kaune tikrai atrodė pasitempę, sutanos gražiai puošė juos, siūlės kruopščiai nusiūtos, o ir sukirptos buvo, matyt, gero siuvėjo. Šių eilučių autoriui teko matyti kunigus Arkikatedroje, ypač patraukdavo žvilgsnį klierikų būrelis, kai sovietmečiu jie iš Kunigų seminarijos eidavo į Kauno Arkikatedrą klausyti šv.Mišių. Ne vienas tikintysis, žavėdamasis jų išvaizda, jaunyste ir dailiai pasiūtomis sutanomis, palydėdavo jaunuolius šiltais žvilgsniais, sakydami – „tarsi angelai“. Tais laikais ateizmo puoselėtojai neleido kunigui pasirodyti gatvėje viešai su religinį luomą pabrėžiančiu drabužiu – sutana.
Parūpo pakalbinti žmogų, kuris ir sovietmečiu, ir dabar siuva aukštos kokybės drabužius klierikams, kunigams, vyskupams. Toks žmogus, pasirodo, yra Jonas Jungaitis. Žilstelėjęs, septintą dešimtmetį gerokai įpusėjęs vyriškis – Kauno arkivyskupijos „Caritas“ individualios įmonės siuvyklos „Bažnytiniai drabužiai“ vedėjas. Ši įmonė veikia jau septintus metus.
Vedėjas J.Jungaitis pasakojo, kad siuvėjo amato mokėsi dar jaunystėje. Jo gimtinė – Vištyčio apylinkės. Paprastai siuvėjai kaimo vietovėse spaudos persekiojimo laikais atlikdavo ir kaimo mokytojo – daraktoriaus pareigas. Caro žandarai negalėjo uždrausti siuvėjui eiti per kaimus ir siūti drabužius, o siuvėjai, būdami išprusę, mokė vaikus lietuviško rašto, mokydavo skaityti lietuviškas knygeles, jas platindavo.
Atvykęs į Kauną, J.Jungaitis dar ilgai buvo tik pagalbininkas, bet užsispyręs siekė tikslo – norėjo tapti geru, profesionaliu siuvėju. Jam pavyko. Sovietmečiu pas jį kunigai siūdinosi sutanas. Siuvo ir vyskupams. Prisimena, kaip teko siūti drabužius kardinolui Vincentui Sladkevičiui, daugeliui kunigų. „Kunigo drabužis - sutana – tarsi vizitinė kortelė, - sakė siuvyklos vedėjas. – Turi būti labai gerai sukirpta medžiaga, atlikti tikslūs išmatavimai, po keleto prisimatavimų pasiūta lygiomis siūlėmis, be raukšlių, gražiai kristi nuo pečių ir sudaryti puikų reginį, nes nuo sutanos pasiuvimo kokybės labai priklauso paties kunigo įvaizdis, poveikis žmonėms, su kuriais jis bendrauja“.
Ilgus metus J.Jungaitis dirbo tarsi pogrindyje. Juk Bažnyčia, kunigai buvo žiauriai persekiojami, todėl ir drabužius kunigams reikėjo siūti po tiesioginio darbo, vėlų vakarą namie. Atkūrus Lietuvai nepriklausomybę, pasidarė daug laisviau, jau buvo galima sutelkti aukštos kvalifikacijos siuvėjus, kitus specialistus kunigų religinių apeigų drabužiams siūti. Taip Kauno arkivyskupijos rūpesčiu ir parama gimė ši profesionali įmonė.
Iš Kauno įmonės „Madų ateljė“ atėjo dirbti aukštos klasės siuvėjos: Rimantė Dzedulionienė, Elfrida Gembeckienė, Janina Zasimauskienė, Kazimiera Norvaišienė. Labai atsakingą darbą dirba, tai yra siuvinėja, Regina Kutienė. Čia gimsta gražūs įvairiaspalviai arnotai, stulos ir kiti apeiginiai katalikų kunigų drabužiai.
Vedėjas J.Jungaitis džiaugiasi, kad pagaliau siuvykla turi erdvias patalpas Kauno senamiestyje, M.Daukšos gatvėje. Senas susidėvėjusias siuvimo mašinas pakeitė naujos, Japonijos firmos „Juki“. Kunigų drabužiai siuvami iš lietuviškų audinių. Tiesa, atgabenama ir medžiagų iš Italijos. Siuvinėjimo darbai atima daug laiko, bet už tai gražiai dera.
J.Jungaitis dėkoja Kauno arkivyskupijai ir arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui už suteiktas patalpas, visokeriopą pagalbą, kad kuo geriau siuvykla atliktų patikėtus užsakymus, o mūsų kunigai nešiotų gražius apdarus, teiktų mums estetinį pasigėrėjimą.

Kazimieras DOBKEVIČIUS
Kaunas

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija