Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Popiežius ragina pasaulį siekti taikos ir vengti karų

Popiežius Jonas Paulius II laimina Šventojo Petro aikštėje susirinkusius tikinčiuosius

EPA-ELTA nuotrauka

Maldininkai, atvykę iš įvairių šalių, klausosi
Popiežiaus Kalėdų nakties homilijos
Šventojo Petro aikštę Kalėdų rytą užtvindė tikinčiųjų minia

Kalėdų iškilmės Vatikane prasidėjo naktį Šv. Petro bazilikoje Popiežiaus aukotomis šv. Mišiomis. Šią naktį išsipildė senasis pažadas. Baigėsi laukimo metas. Mergelė pagimdė Išganytoją. Jėzus gimė laisvės ir taikos pasiilgusiai žmonijai, gimė kiekvienam nuodėmės slegiamam žmogui, alkstančiam išganymo ir trokštančiam vilties. Į karštą žmonijos maldavimą “Ateik, Viešpatie, gelbėk!” Dievas atsiliepia savuoju Žodžiu. Amžinasis Žodis atėjo į mūsų laiką. Žodis tapo Kūnu, Emanueliu, Dievu su mumis.
„Šią naktį, - kalbėjo Šventasis Tėvas,- viso pasaulio katedrose ir bazilikose, puošniose šventovėse ir mažose bažnytėlėse skamba džiugi krikščionių giesmė: ”Šiandien mums gimė Išganytojas”.
Kalėdines pamaldas popiežius skyrė taikai Žemėje ir karų aukoms. Šventasis Tėvas pareiškė, jog “Kristaus gimimas Betliejuje buvo Viešpaties ženklas. Eina amžiai ir tūkstantmečiai, bet šis ženklas lieka”, pabrėžė popiežius, pavadindamas jį “taikos simboliu visiems žmonėms, kenčiantiems dėl įvairių konfliktų, vargstančiųjų išsivadavimo simboliu, malonės simboliu visiems, kas nugrimzdo į nuodėmę, meilės ir paguodos simboliu visiems, kas jaučiasi vienišas ir paliktas. Jėzus gimė dėl žmonijos, kuri ieško laisvės ir taikos, - sakė Šventasis Tėvas. - Jis gimė kiekvienam žmogui, kurį slegia nuodėmė, kuris ieško išsigelbėjimo ir yra kupinas vilčių”. Popiežius paragino siekti taikos Šventojoje žemėje ir vengti “bet kokių karų”.
Taip Popiežius kalbėjo Kalėdų nakties Mišių homilijoje. Tai jau 25-osios Jono Pauliaus II aukotos Kalėdų vidurnakčio šv. Mišios.
Popiežius Jonas paulius II perskaitė tradicinį kreipimąsi “Į miestą ir pasaulį” (“Urbi et Orbi”). Šiais metais dėl Vatikano bazilikoje atliekamų remonto darbų popiežius kreipėsi į pasaulį ne iš centrinio bazilikos balkono, o iš Šv. Petro aikštės.
Linksmų šventų Kalėdų! Šiais žodžiais lietuviškai ir kitomis 60 kalbų popiežius Jonas Paulius II sveikino Kristaus gimimo iškilmę švenčiančius viso pasaulio krikščionis. Kalėdų dienos vidudienį, kaip kasmet, Šventasis Tėvas pasveikino į Šv. Petro aikštę susirinkusiuosius, o radijo ir televizijos bangomis – visame pasaulyje gyvenančius tikinčiuosius ir suteikė iškilmingą kalėdinį apaštalinį palaiminimą „Urbi et Orbi“ – Romos miestui ir visam pasauliui.

* * *

Popiežiaus Jono Pauliaus II kalėdinė kalba

Mums kūdikis gimė, sūnus gi mums duotas (Iz 9, 5). Vėl švenčiame Kalėdų slėpinį: mūsų laikų žmonėms gimsta šis Kūdikis, atnešęs išganymą į pasaulį, gimsta ir atneša visiems džiaugsmą ir ramybę. Kartu su Marija virpančiomis širdimis artėjame prie prakartėlės, einame pasitikti visų tautų lauktojo žmogaus Išganytojo. Cum Maria contemplemur Christi vultum. Drauge su Marija kontempliuojame Kristaus veidą: tame Kūdikyje, suvystytame vystyklais ir paguldytame ėdžiose (plg. Lk 2, 7), Dievas mus aplankė, kad mūsų žingsnius pakreiptų į ramybės kelią (plg. Lk 1, 79). Marija jį kontempliuoja, glaudžia prie savęs ir šildo, klausdama savęs, ką reiškia visi Kalėdų slėpinio stebuklai.
Kalėdos yra džiaugsmo slėpinys! Angelai naktį giedojo: Garbė Dievui aukštybėse, o žemėje ramybė jo mylimiems žmonėms (Lk 2, 14). Piemenims paskelbė, kad tai džiaugsmas, visai tautai (Lk 2, 10). Džiaugsmas, net jei namai toli, varganos ėdžios, tautos abejingumas ir valdančiųjų priešiškumas. Nepaisant to, tai džiaugsmo slėpinys, nes Dovydo mieste šiandien gimė Išganytojas (Lk 2, 11). Džiaugiasi Bažnyčia Dievo Sūnaus šviesos nutvieksta: sutemos daugiau nebegaubs. Tai šlovė amžinojo Žodžio, kuris dėl meilės tapo vienu iš mūsų.
Kalėdos yra meilės slėpinys! Meilė Tėvo, kuris siuntė į pasaulį savo vienatinį Sūnų, kad dovanotų mums savo gyvenimą (plg. 1 Jn 4, 8-9). Dievo su mumis, Emanuelio meilė, atėjusio į pasaulį mirti ant kryžiaus. Šaltoje lūšnoje, tyloje, Mergelė Motina savo širdyje jau nujaučia Kalvarijos dramą. Tai bus baisi tamsos ir šviesos, mirties ir gyvybės, neapykantos ir meilės kova. Betliejuje šiandien gimęs Taikos kunigaikštis Golgotoje paaukos savo gyvybę, kad pasaulyje viešpatautų meilė.
Kalėdos yra taikos slėpinys! Iš Betliejaus grotos šiandien aidi balsus raginimas, kad pasaulis netikėtų įtarumu, neviltimi, net jei tragiškas terorizmo pavojus kursto nesaugumą ir baimę. Visų religijų tikintieji, drauge su visais geros valios žmonėmis, metę į šalį bet kokį nepakantumą ir diskriminaciją, pašaukti būti taikos kūrėjais: visų pirma Šventojoje Žemėje, kad kuo greičiau pasibaigtų bergždžias aklas smurtas; Artimuosiuose Rytuose, kad užgestų konflikto žiežirbos ir kad visų pastangomis būtų jo išvengta; Afrikoje, kur stichinės nelaimės ir nesibaigiančios tragiškos kovos slegia skurstančias ištisas tautas, nors optimizmo ženklų irgi netrūksta; Lotynų Amerikoje, Azijoje ir kitur pasaulyje, kur politinės, ekonominės ir socialinės krizės drumsčia daugelio šeimų ir tautų ramybę. Tepriima žmonija Kalėdų taikos naujieną!
Nuostabus įsikūnijusio Žodžio slėpinys! Kartu su Tavimi, Motina Mergele, mąslūs stovime prie ėdžių, kuriose guli Kūdikis, kartu su Tavimi stebimės neapsakomu Dievo gerumu. Duok mums savo akis, Marija, kad jomis žiūrėdami įžvelgtume silpname Kūdikyje paslėptą didįjį slėpinį. Mokyk mus atpažinti jo veidą visų rasių ir kultūrų vaikuose. Padėk mums būti patikimais jo meilės ir taikos naujienos liudytojais, kad visi nesantaikos ir smurto kupini šių mūsų laikų vyrai ir moterys Kūdikyje, kurį tu glaudi prie savęs, sugebėtų atpažinti vienintelį pasaulio Išganytoją, nesenkantį šaltinį tikrosios taikos, kurios trokšta kiekviena širdis.

Pagal VR

Apie Lietuvos maldininkų dalyvavimą šv. Kalėdų šventėje Vatikane rašysime kito penktadienio numeryje.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija