Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Tradicinėje Kalėdų procesijoje Betliejuje dalyvavo tik trys tūkstančiai žmonių

Jeruzalės lotynų patriarchas Mišelis Sabahas (kairėje) šventina Betliejuje prie Kristaus gimimo bažnyčios susirinkusius maldininkus. Prieš Kalėdas čia nebuvo žydų tankų

Krikščionių eitynės prie Kristaus gimimo bažnyčios Betliejuje prieš Kūčių šv. Mišias
gruodžio 24 dienos vidurnaktį

EPA-ELTA nuotraukos

Tradicinėje procesijoje, per Kūčias rengiamoje Betliejuje, dalyvavo tik trys tūkstančiai žmonių. Procesijai šiame pales-tiniečių savivaldos teritorijoje esančiame mieste vadovavo Jeruzalės lotynų patriarchas Mišelis Sabahas.
Kiek anksčiau žydų kariuomenės daliniai pasitraukė iš Betliejaus centro. Karinė operacija šiame bibliniame mieste tęsiasi jau daugiau kaip mėnesį, po Jeruzalėje lapkričio 21 dieną surengto teroro akto. Izraelio kariuomenė apsupo Betliejų, o visus pagrindinius kelius ir sankryžas kontroliuoja žydų tankai ir kariniai visureigiai. Kareiviai nutolo nuo Prakartėlės aikštės prie Kristaus gimimo bažnyčios vos per 200-300 metrų.
Izraelio kariuomenės atstovas pareiškė, jog kariuomenė nevyks į miesto centrą visą Kalėdų savaitę, tačiau su sąlyga, jog situacija biblinio miesto centre bus stabili. Jis taip pat pareiškė, jog Vakarų Jordano krante gyvenantys krikščionys galės patekti į Kalėdų šv. Mišias Betliejuje tiktai tuo atveju, jei turės specialų Izraelio karinės vadovybės leidimą. Krikščionys iš Izraelio, taip pat maldininkai iš užsienio galės patekti į Betliejų tiktai specialiomis grupėmis.
Palestiniečių nacionalinės administracijos vadovui Jesirui Arafatui Izraelio kariuomenė, kaip ir praėjusiais metais, neleido atvykti į Betliejų.
Tuo tarpu netrukus prieš Kalėdų vidurnakčio šv. Mišias gimimo bazilikoje patriarchas M. Sabahas paragino išrinkti naujas abiejų konfliktuojančių Artimųjų Rytų pusių vadovybes. Jis vėliau pareiškė žurna-listams, jog “jau atėjo laikas pakeisti abiejų tautų, palestiniečių ir žydų, vadovybes, nes dabartinė valdžia yra nevykėlė - jai nepavyko įgyvendinti pokyčių, kurių taip laukia abi tautos”.

XXI, dpa-ITAR-TASS-ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija