Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Balsuokime už vertesnį

Nuo pat Krikščionių pilietinio veikimo centro (KPVC) įsikūrimo garsiai kartojame mintį, kad krikščionių vaidmuo mūsų valstybės gyvenime turi didėti. Tikiu, kad valstybę, kurios piliečiais esame, galime padaryti teisingesnę, žengiančią jai Viešpaties skirtu keliu, tačiau tam reikalinga visa mūsų šviesa ir druska, kuria esame Kūrėjo apdovanoti.
Apgailestauju, kad ne visi Lietuvos krikščionys gruodžio 22 dieną įsisąmonino savo pilietinę teisę dalyvauti rinkimuose. Sutinku, kad ne visuomet paprasta deramai pasinaudoti turimomis teisėmis, kartais labai sunku apsispręsti. Deja, pasirinkę lengvesnį – nedalyvavimo, pasyvumo – kelią, mes savo valstybės likimą paliekame spręsti tiems, kuriems yra svetimos krikščioniškos vertybės.
Labai norėčiau tikėti, kad sausio 5 dieną visi Lietuvos krikščionys dalyvaus rinkimuose, kurie didžiąja dalimi lems, kuriuo keliu mūsų valstybė eis artimiausius penkerius metus. Galbūt mes patys šį kelią įsivaizduojame skirtingai, galbūt net balsuosime skirtingai, tačiau svarbu suvokti, jog kiekvienas rinkimų dalyvis yra gyvasis pilietinės visuomenės rūmo akmuo. Be šių akmenų nebus ir pilietinės visuomenės. Alternatyva jai – autoritarizmas, kuris išstumia iš viešosios erdvės žmogaus laisvės, orumo, teisių principus.
Raginu kiekvieną krikščionį ne tik dalyvauti rinkimuose, bet ir skatinti visų savo bendruomenės narių pilietinį aktyvumą. Nemanau, kad visi krikščionys privalo paremti tą patį kandidatą. Visi mes turime savo motyvus, pagrindimą, kokio Prezidento reikia Lietuvai. Kita vertus, noriu atvirai išsakyti savo poziciją šiuose rinkimuose ir pateikti trumpą jos pagrindimą. Nenoriu jums primesti savo nuomonės, bet, tikiu, atviras dialogas yra geriausias būdas brandinti sąmoningą pasirinkimą.
Aš balsuosiu už Valdą Adamkų. Ne todėl, kad manau, jog jis tobulas ar vienintelis sąžiningas politikas. Paprasčiausiai esu įsitikinęs, kad jo puoselėjama atviros pilietinės visuomenės vizija yra visiškai priimtina krikščionims, man labai svarbus ir dabartinio Prezidento pasitikėjimas kiekvieno žmogaus asmenine iniciatyva ir siekis riboti valdžios kišimąsi į mūsų gyvenimą. Džiaugiuosi, kad V.Adamkus aktyviai gina teiginį, kad teisinga visuomenė turi išaugti iš visų žmonių darbo ir vertybių, o negali būti valdžios iš viršaus primesta.
Taip pat mane labai gąsdina kito kandidato į Prezidento postą siekis manipuliuoti žmonėmis. Nerealūs pažadai, hipnotizuojantys įvaizdžiai, agresyviai beriami iš ekrano, pirmiausia apeliuoja į nuodėmės pažeistą žmogaus prigimties sritį, į kiekviename žmoguje slypinčius kūniškos prigimties gaivalus. Rolandas Paksas siūlo saugios, tvirtos rankos tvarkomos, agresyvios visuomenės viziją. Tokioje visuomenėje nelieka vietos žmogaus orumui ir sąžinės laisvei. Tokioje visuomenėje kiekvienas galime tapti tvarkos „trukdžiu“, kurį reikia pašalinti. Galbūt kam nors R.Paksas gražesnis už V.Adamkų, jis yra jaunesnis ir, be abejo, agresyvesnis. Tačiau Prezidento rinkimai nėra grožio konkursas ar jėgos kulto garbinimas. Kurkime ateitį patys.
Galbūt kam nors mano argumentai atrodo neįtikinantys, galbūt R.Paksas turi savo privalumų, kurių aš nesugebėjau įžvelgti. Kiekvienas turime teisę balsuoti už tą, kuris, mūsų nuomone, vertesnis.

Andrius NAVICKAS
KPVC pirmininkas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija