Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Tėvynė pavojuje

Maskva nori galutinai sužlugdyti Lietuvą, prastumti savo kandidatą į Lietuvos Prezidentus, todėl neatsitiktinai skyrė milijonus R.Paksui. Vieni jį vadina aru, kiti vanagu. Tikisi, kad jų kandidatas tarnaus ištikimai. Tikimės, kad Dievas neleis šito vardan žuvusiųjų už Lietuvos laisvę, vardan dabar nuoširdžiai dirbančiųjų Lietuvai, neleis paskelbti referendumą prieš NATO. Priešingu atveju, visos mūsų viltys pasiekti Europą nueitų veltui. Ir vėl liktume vieniši prieš rusišką mešką. Matyt, R.Pavilionio referendumas nenusisekė, todėl siekiama naujo varianto. Be abejonės, jie pasimokys iš senų savo klaidų. Todėl ir savo kandidatą pakeitė.
Ir taip šis bandymas gali būti Lietuvai tragiškas ir paskutinis. Maskva nešvaisto milijonų be reikalo. Tikisi, kad už juos nupirks Lietuvą pačių lietuvių rankomis. Jie puikiai įsisąmonino prezidento Dž.Bušo žodžius: Lietuvos priešas bus ir JAV priešas. Bet savo politinių kėslų neatsisakė.
R.Paksas skraido sraigtasparniu ir mėto iš oro saldainius. Matyt, jis nori įtikinti save, o gal ir Maskvą, kad sovietų nustekenti Lietuvos žmonės yra panašūs į Romos vergus, kurie reikalavo tik duonos ir žaidimų. Taigi toks R.Pakso elgesys žeidžia visus dorus žmones.
Laiko nebėra. Reikia skubiai veikti. Lietuvos bolševikai suplakė dvejus rinkimus: ir Prezidento, ir savivaldybių kartu ir dargi prieš pat šv. Kalėdas. O ir antrasis ratas – vėl tuoj po visų švenčių. Surado ir kandidatų į Prezidento postą įvairių juokdarių, KGB agentų, kompartijos CK instruktorių, tarptautinių mafijozių ir nukaršusių svieto perėjūnų, trokštančių garbės. Spauda įkyriai kalbėjo apie kandidatus į Prezidento postą, o stengėsi nutylėti apie rinkimus į savivaldybes, kurie yra daug svarbesni negu Prezidento rinkimai. KGB agentei „Šatrijai“ spendimą paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, kurio sprendimas galutinis ir neapskundžiamas. O naujas teismas ano teismo sprendimą sustabdė. Daktaras K.Bobelis 12 metų melavo, kad atsižadėjo JAV pilietybės. Gali būti, kad ir dabar jos neatsižadėjo. Nejaugi Lietuvoje nėra teisininkų, kurie išpainiotų ne tik kandidatų nusikaltimus?
Anglų istorikas A.J.Toynbee teigia, kad Apvaizda siunčia išbandymus kiekvienam žmogui, tautoms ir valstybėms. Jei žmogus ar valstybė mobilizuoja visas savo dvasines ir fizines galias, ji atsilaiko. Ir priešingai – žūva ir išnyksta iš pasaulio žemėlapio. Kiek išlieta prakaito, ašarų ir kraujo. Netekome beveik trečdalio Lietuvos gyventojų. Iškovojome nepriklausomybę, bet dar nevisiškai. Prieš mus klastingas priešas, padedamas tų pačių kolaborantų, nori vėl mus pavergti. Buvo teigiama, kad į savivaldybes bandė patekti net 80 kriminalinių nusikaltėlių. Buvę kolaborantai veržiasi į valdžią, o atgailos nėra padarę ir nesirengia daryti.
Bažnyčia kalba vyskupų lūpomis:
Žemiškajame gyvenime negali būti sukurtas rojus, todėl jį žadančiųjų žodžiai yra tušti. Ar nusipelno pasitikėjimo tie, kurie iš principo negali įgyvendinti savo pažadų?
Medį pažįstame iš jo vaisių, o politikus – iš ligšiolinių darbų. Sunku tikėtis prezidentinio orumo, teisingumo ir principingumo iš tų, kurie yra melavę, kaitalioję savo pažiūras ir bendražygius, susaistyti įsipareigojimų verslo partneriams.
Šiuo metu tinkamesnio už dabartinį prezidentą Valdą Adamkų nėra.
R.Paksas mėgsta save vaizduoti kaip didvyrį, o iš tikrųjų toks nėra ir net nepanašus. Dar kartą prisiminkime „Williams“ atvejį. Štai ką sakė Gediminas Vagnorius: „Nei pagal memorandumą, nei pagal tuos priimtus įstatymus „Williams“ nebuvo numatyta suteikti jokių milijardinių valstybės kreditų garantijų. Nebuvo net užuominų, kad valstybė dengs „Mažeikių naftos“ veiklos nuostolius. Net užuominos nebuvo apie tai, kad „Williams“ turės teisę perduoti savo akcijas, valdymo teisę kažkam kitam. Nebuvo jokių užuominų, kad, sumažėjus „Mažeikių naftos“ vertei, „Williams“ gali reikalauti atlyginti nuostolius. Tai buvo padaryta 1999 metų vasarą, kai atėjusi R.Pakso Vyriausybė jau pirmą savaitę pasišovė pagerinti sutartį. Deja, užuot pagerinusi sutartį, R.Pakso Vyriausybės derybų grupė, kuriai vadovavo ūkio ministras Eugenijus Maldeikis, visiškai ją pakeitė – iš esmės pablogino… Jie iki rudens tvirtino, kad gerina sutartį. Ir „pagerino“ taip, kad vietoj keturių saugiklių, kuriuos turėjo „Williams“, jų pačių žodžiais tariant, jau turėjo 32 saugiklius, kurie šią kompaniją atpalaidavo nuo finansinės atsakomybės nesėkmės atveju“.
Pats R.Paksas pasirodė labai gudrus: pablogino sutartį ir atsistatydino. Tačiau dėl man nežinomų priežasčių, aiškina G. Vagnorius, A.Brazausko Vyriausybė atsisakė realių derybų, perdavė „Jukos“ kompanijai akcijų paketą ir net visas buvusias valstybinių kreditų garantijas – 2,5 milijardo Lt. Dabar, jei „Jukos“ bendrovė paskelbs tyčinį bankrotą, norėdama atsikratyti skolų, teks iš valstybės iždo grąžinti tuos 2,5 milijardo litų valstybės garantuotos paskolos bankams. O kur dar R.Pakso „chantų-mansių“ afera. Rusijoje buvo iškelta jam byla dėl neteisėto didelių pinigų vežimo per Lietuvą. Savivaliavimo atvejai Vilniaus savivaldybėje, nesumokant valstybei 100 mln. Lt mokesčių. Kur dar išskraidinti lėktuvai į Rytus iš Kyviškių aerodromo?
Lietuvos Laisvės kovotojai ir patriotai! Aš, jūsų brolis ir Laisvės kovų dalyvis, kreipiuosi į jus: Vardan Dievo, vardan Tėvynės, vardan kritusiųjų už Lietuvos laisvę balsuokite už dabartinį prezidentą V.Adamkų. Šiuo metu kito, geresnio pasirinkimo nėra. Mūsų neryžtingumas, klaidos ar apsileidimas patarnaus Lietuvos priešams. Penki rajonai Žemaitijoje, Vilniaus ir Švenčionių rajonai padarė baisią paslaugą Lietuvai. Bet ir jie, jei tai padarė be blogos valios, gali pataisyti savo skaudžią klaidą.
Sekmadienį sprendžiama Lietuvos ateitis. Ką pasėsime, tą ir pjausime!

Mons. Alfonsas SVARINSKAS
Lietuvos partizanų kapelionas,
Vyčio kryžiaus ordino kavalierius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija