Atnaujintas 2003 m. sausio 3 d.
Nr.1
(1105)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Nuomonės
Ora et labora
Darbai
Visuomenė
Atmintis
Laikas ir žmonės
Lietuva
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Tiesiai šviesiai eilinio piliečio akimis
Apie Konstituciją, korupciją ir rinkimų peripetijas

Savivalė ir korupcija. Kad Lietuvoje dar daug savivalės, neteisėtos veiklos, korupcijos, sužinome iš spaudos rašinių, žiniasklaidos atstovų, radijo televizijos laidų, ir dėl to nekyla jokių abejonių. Abejonių kyla, kodėl nekovojama su šiomis blogybėmis iš esmės, o tik kalbama, kad reikia kovoti.
Vienoje „Paskutinės kryžkelės“ televizijos laidoje buvo plačiai ir atvirai kalbama apie korupciją. Dalyvavo net keturi kandidatai į Prezidento postą, konsultantais buvo atsakingi Valstybės kontrolės kontrolieriai, Seimo, prokuratūros, kiti atsakingi darbuotojai ir atskirų organizacijų atstovai. Man, kaip žiūrovui, susidarė įspūdis, kad nors laidos vedėjas R.Juozapavičius aiškiai nušvietė korupcijos klestėjimą ir klausė, ką daryti ir nuo ko pradėti, kad ši negerovė būtų likviduota, tačiau kalbėjusiesiems labiau rūpėjo parodyti, kaip jie nerimauja dėl šios problemos, bet niekas nepateikė konkrečių pasiūlymų, kaip kovoti su šia blogybe.
Seimo pirmininkas A.Paulauskas akcentavo, kad svarbiausia yra jaunimo auklėjimas ir švietimas, mokyklose mokiniai turi būti mokomi, jiems aiškinama apie korupciją, kad užaugę žinotų, kas tai yra. Tik užaugus naujai kartai, galėtume išgyvendinti šią blogybę iš mūsų kasdienybės. O kaip kovoti su korupcija jau šiandien - nepasakė.
Seimo vicepirmininkas V.Andriukaitis pabrėžė, kad, norint apkaltinti darbuotoją, pareigūną korupcija, tai turėtų būti atitinkamų organų išaiškinta ir įrodyta juridiškai.
R.Paksas aštriai kritikavo ir kaltino Prezidentūrą, nes Prezidentas kuruoja visą teisėsaugą, tačiau nepareikalauja, kad iš esmės būtų kovojama su korupcija. Pateikė ir faktų, pavyzdžiui, Prezidentas, sužinojęs iš spaudos apie viešųjų pirkimų neskaidrumą, skambina premjerui A.Brazauskui, kad tokius pareigūnus reikia atleisti iš darbo. O A.Brazauskas atsako, kad neturįs jokio pagrindo žmonių atleidinėti, ir tuo kova su korupcija baigta.
K.Bobelis kalbėjo ne tik apie Prezidentūros neveiklumą šiuo klausimu, bet ir Prezidento atsakomybę ir neveiklumą; kaip pavyzdį panagrinėjo korupcijos atvejus vaistų pirkimo ir Sveikatos apsaugo ministerijos veikėjų veikloje.
Tokios kalbos korupciją tik skatina. Juo labiau kad valdžių lygiuose apie korupciją kalbama tik abstrakčiai, skirtingai, o konkrečiai nieko nepasakoma, kur veši korupcija, kokie valdininkai ar pareigūnai yra korumpuoti. Mano supratimu, jei valdžia norėtų ir Prezidentas pareikalautų, korupcijos nebūtų. Šiuo metu mūsų šalyje net policija neturi transporto priemonių, lėšų kurui nusipirkti ir negali laiku ir greitai atlikti savo pareigą. Tai ką dar kalbėti apie kovą su korupcija?
Kitą dieną po minėtos laidos Prezidentas per Lietuvos radiją padarė pareiškimą apie jam pareikštus priekaištus. Prezidentas pasakė pareikalavęs, kad būtų atleistas viešųjų pirkimų vadovas A.Vaičiulis, nusižengęs įstatymams. „Dėl korupcijos netylėjau ir netylėsiu“, - sakė Prezidentas. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas R.Junokas tvirtina, kad 70 proc. korupcijos tarpsta būtent viešųjų pirkimų sandoriuose. Kyla pagrįstų abejonių, ar bus įveikta korupcija, nes šiame Seime yra 65 jo nariai, susiję su verslu, pramone, prekyba ir t.t., yra net trylika Seimo narių milijonierių.
Dalis kandidatų į Prezidento postą sukilo prieš korupciją. Tačiau G.Jakavonis, Naujosios Sąjungos pirmininko pavaduotojas, slapta sėdo į bendrovės „VP Market“ vadovo automobilį ir kalbėjosi apie 76,2 mln. litų, kurie kaip mokesčių lengvata turės būti valstybės grąžinti šiai įmonei. Šios įmonės Varėnos skyriui vadovauja G.Jakavonio žmona. Todėl, išlipęs iš minėto automobilio, seimūnas G.Jakavonis ne tik nenusišalino balsuodamas dėl „VP Market“ likimo, bet ir įtikino Seimo Antikorupcijos komisiją neprašyti prokuratūros tirti „VP Market“ milijoninių žaidimų.
Seimo pirmininkas A.Paulauskas ir Seimo dauguma aktyviai pasisako už stojimą į NATO ir Europos Sąjungą, tuo tarpu Seimo Pirmininko bendrapartietis, Seimo Kultūros, mokslo ir švietimo komiteto pirmininkas A.Pavilionis ne tik agituoja prieš NATO ir Europos Sąjungą, bet ir organizuoja referendumą prieš Seimo ir Vyriausybės politiką. Tačiau Seimo Pirmininkas tyli.
Kada „Williams“ naftos bendrovė perleido savo Mažeikių naftos gamyklos akcijas su visomis valdymo teisėmis Rusijos „Jukos“ naftos bendrovei, Lietuvos Vyriausybė sudarė realiausias sąlygas ne tik perimti ir valdyti, bet ir pardavė savo akcijas „Jukos“ bendrovei. Nors spauda, žiniasklaida ir visuomenės organizacijos tokiam sandėriui ir nepritarė, tačiau Prezidentas turėjo palaiminti šį sandėrį, motyvuodamas tuo, kad tai yra normalus ekonomikos reikalas - kitaip jam vėl primintų „Williams“.
Dar rudenį, kai Prezidentas pabandydavo ką nors pakritikuoti, kai kurie vadovai bei žiniasklaida tuoj skelbdavo, kad Prezidentas jau pradėjo rinkimų kampaniją. Tačiau vėliau tokie priekaištai baigėsi ir per visas informacijos perdavimo priemones buvo kalbama, kad yra tik du kandidatai: V.Adamkus ir A.Brazauskas. Žiniasklaida skelbė, kad Prezidentūroje esą vyko pokalbis, kurio metu buvo pasiskirstyti postai, nutarta, kad Prezidentu vėl taps V.Adamkus. Kaip ten buvo iš tikrųjų, žino tik jie patys.
Dienraštis „Respublika“ (2002 m. rugpjūčio 19 d., Nr. 189) paskelbė rašinėlį „Lietuva rinks ne lėktuvą, o antžmogius“. Jame buvo rašoma, kad V.Adamkus ir A.Brazauskas geriausiai supranta, ko reikia Lietuvai, todėl ir tapo antžmogiais. Ir visai nesvarbu, jei ne A.Brazauskas, tai V.Adamkus - jie vis tiek laimės. Toliau rašinyje buvo peikiamos R.Pakso ir V.Šerėno kandidatūros.
Vyriausybės vadovas ne kartą buvo pareiškęs, kad jis Lietuvos Prezidento nekritikuoja ir nekritikuos. Gal ir buvo koks nors savitarpio susitarimas, kas žino?
Kiek kartų Prezidentas reiškė nepasitenkinimą atskirų ministrų darbu, ypač sveikatos apsaugos ministro R.Dobrovolskio veikla? Net atostogaudamas Nidoje, Vyriausybės vadovas pareiškė, kad nuo atskirų ministrų mažai kas priklauso, viską sprendžia Vyriausybė. Aiškiau nepasakysi. Ar ne todėl ir opozicijos interpeliacijos negali niekaip atstatydinti ministro? O ligoniai ir gydytojai toliau kaltina sveikatos apsaugos reformą, kuri vykdoma ligonių ir piliečių sąskaita.

Stasys GENTVILAS
Baisogala, Radviliškio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija