Atnaujintas 2003 m. sausio 8 d.
Nr.2
(1106)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Aktualijos
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prezidentas - naujas, rūpesčiai - seni

Dabartinis prezidentas Valdas Adamkus (dešinėje) ir antrajame Prezidento rinkimų rate išrinktas
naujasis prezidentas Rolandas Paksas

Kęstučio Vanago (ELTA) nuotrauka

Z. Vaigauskas: rinkimai - demokratiški

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas antrąjį Prezidento rinkimų ratą apibūdino kaip vykusį laisvai, sąžiningai, pagal tarptautinius demokratijos standartus.
Prezidento antrojo rato rinkimų išankstiniai balsavimo rezultatai pirmadienį buvo pateikti VRK surengtoje spaudos konferencijoje. Daugiausiai rinkėjų balsų antrajame Prezidento rinkimų rate Liberalų demokratų partijos lyderis Rolandas Paksas gavo Šalčininkų rajone ir Visagino mieste. Čia už jį balsavo apie 80 proc. sekmadienį rinkimuose dalyvavusių rinkėjų. Išrinktojo Prezidento R. Pakso gimtinės Telšių miesto rinkėjai taip pat buvo palankūs savo žemiečiui. Čia už jį balsavo beveik 75 proc. rinkėjų. Kitose Lietuvos rinkimų apygardose R. Paksas gavo kiek mažiau rinkėjų balsų. Tačiau bendras rinkimų rezultatas - beveik 55 proc. rinkėjų balsų R. Pakso naudai - padėjo iškovoti jam šalies vadovo postą penkerių metų kadencijai.
Dabartiniam šalies vadovui Valdui Adamkui antrajame rinkimų ture rinkėjai nebuvo tokie palankūs. Už pirmojo rato lyderį sekmadienį balsavo per 45 proc. rinkėjų. V. Adamkus nugalėjo tik 5-iose iš 60-ties Lietuvos rinkimų apygardų. Pirmenybę dabartiniam šalies vadovui atidavė Palangos, Birštono, Vilniaus, Kauno ir Kauno rajono rinkėjai.
Pasak VRK pirmininko Z. Vaigausko, antrasis Prezidento rinkimų ratas vyko ramiai, skundų apie įstatymo pažeidimus, galėjusius sutrukdyti piliečiams demokratiškai išreikšti savo valią ir turėti įtakos rinkimų rezultatams, negauta. Skundų dėl rinkimų agitacijos pažeidimų gauta iš kandidatų rinkimų štabų. Juose atkreiptas dėmesys į rinkimų išvakarėse skraidžiusį sraigtasparnį su R. Pakso pavarde, šeštadienį "Vakaro žinių" laikraštyje išspausdintą rinkimų agitacijos medžiagą. "Dėl rinkimų agitacijos medžiagos, išspausdintos "Vakaro žiniose", mūsų nuomone, turi būti surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas. Mes taip aiškinamės dėl malūnsparnio, kuris skraidė sausio 4 dieną", - sakė Z. Vaigauskas. Tačiau šie pažeidimai, pasak VRK pirmininko, nėra tokie, kad leistų abejoti, jog rinkimai vyko laisvai, sąžiningai, pagal tarptautinius demokratijos standartus. Antrasis Prezidento rinkimų ratas, kaip pažymėjo Z. Vaigauskas, kainavo apie 4,5 milijono litų.

Socialdemokratai kviečia išrinktą Prezidentą veikti kartu

Valdančiosios Socialdemokratų partijos lyderiai tikisi konstruktyvaus bendradarbiavimo su išrinktuoju Lietuvos prezidentu R. Paksu. Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas mano, kad valdančiajai koalicijai pavyks surasti nemažai sąlyčio taškų su naujuoju šalies vadovu, siekiant svarbių Lietuvai tikslų įgyvendinimo. "Manau, kad Prezidentas supras, kad jo siekius galima įgyvendinti tik kartu dirbant su Seimo dauguma ir su Vyriausybe. Taip pat Seimo daugumai toks bendradarbiavimas būtų labai naudingas", - mano J. Olekas. Jis tikisi, kad bendromis pastangomis drauge su Lietuvos Prezidentu pavyks suburti Lietuvos žmones pritarti referendume Lietuvos stojimui į ES.
Pirmasis seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas pažymėjo, kad vienam išrinktam Prezidentui būtų sunku įgyvendinti duotus pažadus. Todėl jis irgi pakvietė išrinktą naująjį Prezidentą veikti kartu su valdančiąja dauguma. Lietuvos Prezidento rinkimų rezultatai, Č. Juršėno nuomone, taip pat reiškia tam tikrą įspėjimą valdantiesiems, kurie turėtų padaryti tam tikras išvadas. "Reikiamai neįvertinome, kad dalies Lietuvos žmonių padėtis yra tikrai sunki ir jų lūkesčiai, susiję su rinkimais, yra tikrai dideli. Per pusantrų valdymo metų pajudėjome, spręsdami esminius socialinius klausimus, bet nepakankamai, kad tai pajustų šimtai tūkstančių žmonių", - savikritiškai pažymėjo Č. Juršėnas.

Premjero patarėjas nusivylė socialdemokratų politika

Ministro Pirmininko patarėjas, žinomas filosofas Arvydas Juozaitis teigia esąs nusivylęs socialdemokratų politika ir svarsto galimybę palikti darbą premjero Algirdo Brazausko komandoje.
"Matau, kaip socialdemokratai yra įklimpę į neišsprendžiamas problemas, kurių nenori spręsti, taip pat jie yra visiškai atmetę lyderių paieškas. Jeigu tai užsitęs, gali būti, kad po dvejų metų jie bus išvežti su karučiais", - sakė premjero patarėjas kultūros, švietimo ir mokslo klausimais A. Juozaitis. Anot jo, rinkimai parodė, kad elitas yra visiškai atitrūkęs nuo liaudies, o socialdemokratų ir liberalų elitas visiškai sutampa, nepalikdamas jokių idėjinių skirtumų. "Tai būtina suvokti patiems socdemams. O laiko, kol jie suvoks, nebelieka - dar po pusmečio pasekmės bus labai liūdnos", - prognozavo A. Juozaitis. Jis informavo svarstantis galimybę palikti Premjero komandą. "Gana rezultatyviai svarstau tokią galimybę", - prisipažino Ministro Pirmininko patarėjas, pasidžiaugęs, kad vasario mėnesį vyksiančioje knygų mugėje bus pristatytas jo romanas apie žurnalistinį ir politinį pasaulį, rašoma antroji šio romano dalis.
A. Juozaitis prie A. Brazausko komandos Vyriausybėje prisijungė 2001-ųjų rugpjūtį. Iki to laiko jis nebuvo užėmęs jokio oficialaus politinio posto, didžiausią dėmesį skirdamas kūrybinei ir visuomeninei veiklai. Neoficialiais duomenimis, A. Brazauskui tapus Premjeru, A. Juozaičiui buvo pasiūlyta užimti bet kokį postą Vyriausybėje, tačiau šis nesutiko. Vėliau jis atmetė ir dar vieną pasiūlymą - tapti kultūros ministru. Praėjusiuose Prezidento rinkimuose A. Juozaitis vadovavo Artūro Paulausko, nedidele balsų persvara pralaimėjusio rinkimus Valdui Adamkui, rinkimų štabui. Politikų sluoksniuose viešai pareikšta A. Juozaičio nuomonė bei pareiškimai spaudoje ne kartą yra sukėlę šurmulį. Jis buvo pavadintas euroskeptiku, antiglobalistu, antiamerikiečiu ir įvardytas kaip "nuoseklus ekonomikos ryšių su užsienio kapitalu neigėjas".

A. Paulauskas: pasikeitimus reikės derinti su Seimo dauguma

Seimo Pirmininkas, Naujosios sąjungos lyderis A. Paulauskas yra pasiryžęs bendradarbiauti su išrinktuoju Lietuvos prezidentu Rolandu Paksu, nes, pasak jo, tai yra tiesiog "užprogramuota visuose mūsų įstatymuose, Konstitucijoje". "Be bendradarbiavimo nė viena valdžia, taip pat ir Prezidentas, negalėtų įgyvendinti savo rinkimų pažadų", - sakė A. Paulauskas, komentuodamas Lietuvos Prezidento rinkimus. Ar po rinkimų keisis Vyriausybės sudėtis, viskas priklausys, pasak jo, nuo Seimo daugumos. "Jeigu ji bus pasiryžusi tai daryti, gali būti pasikeitimų. Jeigu Seimo dauguma manys, kad to nereikia daryti, niekas valstybėje negali daryti tokių sprendimų", - teigė A. Paulauskas. Seimo dauguma, Parlamentas yra, jo manymu, stabilumo valstybėje garantas ir apskritai Vyriausybės veiklos garantas. "Todėl bet kokie pasikeitimai turi būti suderinti su Seimo dauguma", - įsitikinęs A. Paulauskas. Paklaustas, ar galimi kokie nors pasikeitimai valdančiosios daugumos viduje, A. Paulauskas sakė, kad "kol kas tokių požymių nėra". "Mes kalbėjome su premjeru A. Brazausku. Norime stiprinti valdančiąją koaliciją, kad ji dirbtų konstruktyviai, būtų darbinga", - sakė Seimo vadovas. Žurnalistams pasiteiravus A. Paulausko, ar jis išsilaikys visą kadenciją Seimo vadovo poste, jis tuo nesuabejojo. "Manau, kad išbūsiu ir dar ilgiau", - teigė Seimo Pirmininkas.
Kaip vieną iš dabartinio prezidento Valdo Adamkaus pralaimėjimo rinkimuose priežasčių A.Paulauskas nurodė mažą rinkėjų aktyvumą, jų nusivylimą kandidatais arba valstybės politika. "Aktyvesni buvo tie rinkėjai, kurie yra labiau nepatenkinti šiandienine padėtimi, kurie protestuoja, reikšdami tokiu būdu savo nepasitenkinimą valdžios darbais", - sakė A. Paulauskas. Jo nuomone, Lietuvos Prezidento rinkimų rezultatai įpareigoja apie daug ką pagalvoti.

Centristai pasiryžę bendradarbiauti

Centro sąjunga bendram Lietuvos žmonių labui pasiryžusi konstruktyviai bendradarbiauti su išrinktuoju Lietuvos prezidentu R. Paksu. Centristai, pasak jos pirmininko, Seimo nario Kęstučio Glavecko, tikisi, kad naujajam Prezidentui pavyks rasti kompromisą su Seimo dauguma, ir jis galės atgaivinti Lietuvos regionus, sustabdyti protų nutekėjimą į užsienį bei įgyvendinti kitus pažadus, duotus Lietuvos rinkėjams.
Pirmadienį išsiųstame sveikinime prof. K. Glaveckas pasveikino R. Paksą tapus Lietuvos Prezidentu. Centristų lyderis palinkėjo išrinktajam Prezidentui pateisinti juo pasitikėjusių žmonių lūkesčius vykdant teisingą regioninę politiką ir atgaivinant Lietuvos regionus, suderintomis priemonėmis nuosekliai siekiant Lietuvos užsienio politikos tikslų, atstovaujant ir ginant Lietuvos valstybės interesus tarptautinėse organizacijose bei santykiuose su užsienio šalimis.
Antrajame Lietuvos Prezidento rinkimų rate Centro sąjunga rėmė dabartinio šalies prezidento V. Adamkaus kandidatūrą.

V. Landsbergis perspėja R. Paksą dėl galimo Rusijos spaudimo

Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininkas, Seimo narys Vytautas Landsbergis iš naujo išrinktojo Lietuvos Prezidento Rolando Pakso labai norėtų tikėtis gerų darbų, Lietuvos integracinių siekių užbaigimo ir įtvirtinimo. "Tikiuosi pirmiausia gerų darbų. Tuo keliu eidamas R. Paksas gali tikėtis ir platesnės paramos negu trečdalis rinkėjų", - teigia konservatorių lyderis, komentuodamas R. Pakso pergalę rinkimuose. Prie svarbiausių darbų jis priskyrė darbų ES kryptimi užbaigimą, galutinių dokumentų parengimą, Lietuvos gyventojų referendumą dėl narystės ES.
Tačiau V. Landsbergis taip pat perspėja išrinktąjį šalies vadovą dėl galimo Rusijos spaudimo ir pastangų keisti vakarietišką integracinį valstybės kursą. "Jeigu bus pastangų keisti valstybės kursą, tai reikš, ko gero, kad Rusija nusipirko Lietuvoje svarbų postą. Linkiu R. Paksui būti atsargiam ir išvengti spėjimų, kad yra būtent taip", - sakė spaudos konferencijoje V. Landsbergis. Jo nuomone, Rusijos tikslas "buvo ir iš dalies tebėra kaimyninių valstybių užvaldymas vienokia ar kitokia forma, o dabar tai būtų užvaldymas naujomis sąlygomis". V. Landsbergio teigimu, todėl bus labai svarbi R. Pakso pozicija konkrečiais klausimais. "Tai nėra Rusijos svajonė, kad Lietuva turėtų visišką politinę nepriklausomybę. Manau, kad bus visokių spaudimų, ir labai daug reikš tiek išrinkto Prezidento Rolando Pakso, tiek premjero Algirdo Brazausko galimybės atsilaikyti ir ryžtas išlaikyti Lietuvos nepriklausomybės kursą", - pažymėjo V. Landsbergis.

K. Prunskienė: žmonės norėjo permainų

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininkė Kazimiera Prunskienė mano, jog šie šalies vadovo rinkimai parodė, kad žmonės norėjo permainų bei naujo Prezidento. Komentuodama liberalų demokratų lyderio R. Pakso pergalę rodančius rinkimų rezultatus, K. Prunskienė teigė, kad permainų reikia visoms sferoms - ekonominei, socialinei, kultūrinei ir kitoms. "Jei išrinktasis Prezidentas pateisins lūkesčius, kodėl gi jo nerinkti antrai kadencijai?" - juokavo politikė, pirmajame Prezidento rinkimų rate buvusi kandidatė moteris į šalies vadovo postą. Komentuodama tai, kad, sulaukęs įtakingų politinių partijų paramos, antrajame rate pralaimėjo dabartinis šalies vadovas V.Adamkus, ji įvertino tai kaip neišvengiamybę. "Pasyviam, esančiam atokiau nuo gyvenimiškų problemų Prezidentui kitaip ir negalėjo atsitikti", - reziumavo ji. K.Prunskienė buvo viena pirmųjų politikių, po vidurnakčio atvykusių pasveikinti R.Pakso su laimėjimu Prezidento rinkimuose.

R. Paksas: Lietuvos užsienio politika nesikeis

Prezidento rinkimus laimėjęs Liberalų demokratų partijos lyderis R. Paksas pareiškė, kad valstybės vadovų pasikeitimas nepakeis Lietuvos užsienio politikos. "Noriu pasiųsti pirmąjį signalą pasauliui: Lietuvos užsienio politikos prioritetai liks kaip dabar: Europos Sąjunga, NATO, gera kaimynystė", - teigė R. Paksas, duodamas interviu Lietuvos ir užsienio žurnalistams Liberalų demokratų partijos štabe po laimėtų rinkimų. Liberalų demokratų partijos lyderis nurodė, kad oponentų kritika rinkimų kovoje šiuo požiūriu užsieniui galėjo sudaryti klaidingą vaizdą ir "aplinkinės šalys galėjo gauti ne tą signalą". R. Paksas taip pat nurodė dar vieną užsienio politikos prioritetą - aktyviau ginti Lietuvos interesus, ypač ekonominius, užsienyje.

R. Paksas: Prezidento galiomis reikia aktyviai naudotis

Apdalijęs padėkos žodžiais bendražygius, priešininkus ir savo šeimos narius, išrinktasis Prezidentas R. Paksas pirmadienio spaudos konferencijoje išreiškė viltį, kad pagaliau baigėsi arši rinkimų kova. "Atėjo metas konsoliduoti visas politines jėgas, visuomenines organizacijas bendram tikslui, o tas bendras tikslas yra Lietuvos ir Lietuvos piliečių gerovė",- kalbėjo R. Paksas. Jis patikino būsiąs tuo Prezidentu, kuris iškart sės prie derybų stalo tiek su politinių partijų, tiek su kitų institucijų vadovais, kad minėtam tikslui būtų nukreiptos visos jėgos ir intelektas. R. Paksas palinkėjo sveikatos kadenciją baigiančiam Prezidentui V. Adamkui ir sakė tikįs, kad jo Ekscelencijos patirtis užsienio politikoje ir kontaktai visame pasaulyje pasitarnaus kartu dirbant Lietuvos valstybės labui. Artimiausių savo veiksmų planą, kuriame bus įrašytos konkrečios datos, naujasis Prezidentas visuomenei ketina pateikti po inauguracijos. O kol kas, žurnalistų remiamas, ji neskubėjo detalizuoti, kada konkrečiai padidės pensijos ar bus pradėti grąžinti rubliniai indėliai. "Mano pozicija – kad indėliai turėtų būti grąžinti. Teisingumas yra valstybės pamatas, ir, jeigu daliai indėlininkų jie buvo grąžinti, turėtų būti grąžinti ir kitiems. Tiesą sakant, aš matau galimybių, kaip ir iš kokių finansinių resursų tą būtų galima padaryti greičiau, negu yra dabar",- tikino R. Paksas. Jo požiūriu, Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtintos Prezidento galios yra pakankamos, kad būtų galima ištesėti rinkėjams duotus pažadus. "Prezidentas yra valstybės vadovas - turimomis galiomis ir moraliniu autoritetu jis įtakoja valstybės gyvenimą ir jeigu aktyviai naudotis tomis galiomis, aš manau, galima padaryti labai daug", - sakė R. Paksas.
R. Pakso požiūriu, šia prasme Prezidento įtaka gali lemti net ir mokesčių mažinimą verslininkams. "Mokesčių mažinimas yra susitarimas tarp Vyriausybės ir Seimo, bet mano gili praktika dirbant ir sostinės, ir Vyriausybės vadovu, leidžia sakyti, kad kuo mokesčiai mažesni, tuo daugiau sukuriama darbo vietų, tuo puikiau firmos gyvena ir uždirba",- aiškino R. Paksas. Jo žodžiais, vienas pagrindinių tikslų, kalbantis su Ministru Pirmininku ir su Seimo dauguma, bus "sudaryti verslininkams tokias sąlygas, kad mokesčius mokėti ir sąžiningai dirbti būtų naudinga".
Nepaisant buvusių nesutarimų, R. Paksas po rinkimų žadėjo dėti daug pastangų, kad santykiai su dabartine Seimo dauguma būtų geri. Tokių pačių santykių jis viliasi ir su Vyriausybės vadovu, užtikrindamas, kad atsižvelgs į žmonių nuomonę ir nesieks pakeisti dabartinio ministro pirmininko A. Brazausko, kuris turi labai didelį žmonių pasitikėjimą. Anot R. Pakso, nesusitikus su A. Brazausku, būtų visiškai nekorektiška ir neetiška kalbėti apie kai kurių ministrų kaitą. Tokį susitikimą išrinktasis Prezidentas planavo jau antradienį. Be to, jis priminė savo nuostatą, jog "Vyriausybėje yra ministrų, kurie netenkina ne tik specialistų, bet ir visuomenės".
Tų institucijų vadovams, kurių paskyrimas priklauso nuo Prezidento valios, R. Paksas pasiūlė "labai atsakingai ir rimtai dirbti", nes būtent pagal darbo rezultatus ir pagal kompetenciją būsią sprendžiama apie jų tinkamumą pareigoms.
Apie savo komandos narius R. Paksas kol kas irgi nekalba. "Kai ateis laikas, aš būtinai tą komandą pristatysiu, iki vasario 26-osios aš turiu laiko",- sakė išrinktasis Prezidentas. Jo teigimu, iki tos pačios datos turėtų įvykti ir Liberalų demokratų partijos suvažiavimas, kuriame partija išsirinks naują vadovą. R. Paksas užtikrino, kad jam pasitraukus jauna partija nežlugs. "Aš esu giliai įsitikinęs, kad partijoje, kurioje yra daug puikių žmonių, atsiras ne vienas ir ne du lyderiai, kurie galėtų vest partiją į 2004 metų sėkmingus parlamento rinkimus", - sakė R. Paksas.
Pakartodamas jau rinkimų naktį išsakytą poziciją, kad šalies užsienio politikos prioritetai nesikeis, R. Paksas tvirtino, kad "tiek narystė Europos Sąjungoje, tiek narystė NATO, tiek geros kaimynystės principas yra ir bus Lietuvos užsienio politikos prioritetai". Tačiau šalies viduje ir užsienyje jis sakė esąs nusiteikęs daugeliui pokalbių apie Lietuvos išlikimą branduoline valstybe ir apie galimybes atnaujinti derybas su Europos Sąjunga dėl energetinio skyriaus. R. Pakso nuomone, klausimas, ar tai nesulėtins integracijos į ES, kol kas per ankstyvas. "Ir dabar mūsų energetikos strategijoje įrašyta, kad Lietuva turėtų išlikti atomine valstybe. Kalbant apie derybinį skyrių, kuris yra uždarytas, aš manau, kad kalbėsiu ir su ES pareigūnais, ir su mūsų valstybės vadovais, kokios yra galimybės, kad Lietuva pastatytų trečią modernų vakarietišką branduolinį reaktorių",- aiškino R. Paksas. Jo žodžiais, ne visiškai jį patenkina ir Lietuvos derybininkų suderėtos sąlygos žemės ūkio srityje. "Aš norėčiau išanalizuoti detaliau, ar yra galimybių pagerinti",- sakė R. Paksas. Grįždamas prie vidaus politikos R. Paksas akcentavo, kad "dabar turime situaciją, kur daugelis sferų - ir ekonomika, ir žmonių gyvenimas, ir valstybės pozicija - gali keistis greičiau negu dabar".

R. Paksą Seime turės pakeisti naujas parlamentaras, o partijoje - naujas lyderis

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Z. Vaigauskas prognozuoja, kad rinkti naują Seimo narį vietoj Prezidento postą laimėjusio R.Pakso Vilniaus Antakalnio rinkimų apygardoje rinkėjai galėtų gegužės viduryje kartu su planuojamu referendumu dėl narystės Europos Sąjungoje. Prezidento rinkimuose nugalėjęs Seimo narys R. Paksas į Parlamentą 2000 metais buvo išrinktas sostinės vienmandatėje Antakalnio rinkimų apygardoje. Pagal Lietuvos Konstituciją, Prezidentas negali būti Seimo nariu, negali užimti jokių kitų pareigų ir gauti kitokio atlyginimo, išskyrus Prezidentui nustatytą atlyginimą ir atlyginimą už kūrybinę veiklą. Asmuo, išrinktas Prezidentu, taip pat turi sustabdyti savo veiklą politinėse partijose ir politinėse organizacijose iki naujos Prezidento rinkimų kampanijos pradžios. Artimiausiu metu bus priimtas sprendimas dėl partijos kongreso, kuriame ir bus išrinktas naujas partijos pirmininkas. Liberalai demokratai tikina, kad iki numatomos R. Pakso inauguracijos vasario 26 dieną, tikrai turės naują pirmininką. Seimo nario mandato R. Paksas turi atsisakyti likus parai iki inauguracijos.

Naujasis Prezidentas derybų su ES baigties nepakeis

Išrinktasis Lietuvos prezidentas R. Paksas derybų dėl mūsų šalies narystės Europos Sąjungoje baigties negalės pakeisti. "Derybos yra baigtos ir dabar vyksta techninis Stojimo sutarties derinimas", - sakė Europos komiteto generalinio direktoriaus pavaduotojas Klaudijus Maniokas, Eltos paklaustas, kaip jis vertina rinkimus laimėjusio liberalų demokratų lyderio pareiškimą, jog per pirmąjį vizitą į Briuselį bus siekiama išsiaiškinti situaciją dėl keleto jo netenkinančių derybų punktų.
R. Paksas yra pareiškęs, kad jo netenkina derybose pasiektos nuolaidos dėl žemės ūkio, taip pat dėl nesugebėjimo įtikinti Europos Sąjungą kompensuoti Lietuvai sovietinio tipo Ignalinos atominės jėgainės uždarymą naujuoju šiuolaikišku reaktoriumi. "Dalykai, susiję su Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimu, ypač po 2006 metų, galės būti keliami svarstant vadinamąją "naują finansinę perspektyvą". Derybose dėl pinigų, kurios vyko paskutiniais praėjusių metų mėnesiais, buvo deramasi dėl dabartinės finansinės perspektyvos, kuri baigiasi 2006 metais. Toliau - 2005-2006 metais - prasidės nauja kova dėl struktūrinės paramos lėšų, dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimo. Daugelis klausimų galės būti keliami tuo metu, tačiau pagrindas padėtas dabartinėmis derybomis, kurių baigties jau negalima pakeisti", - pabrėžė K. Maniokas. Anot jo, artimiausi Europos komiteto uždaviniai - Stojimo sutarties teksto derinimas, kuris bus baigtas šį mėnesį, kad sutartį būtų galima paruošti ratifikavimui tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungos šalyse. "Antras, labai svarbus dalykas, netgi svarbesnis už pirmąjį - žmonių informavimas apie derybose pasiektus rezultatus. Mes tai jau pradėjome ir aktyviai tai darysime iki pavasarį vyksiančio referendumo", - pažymėjo K. Maniokas.

R. Paksas jau planuoja pirmąjį užsienio vizitą - į Briuselį

Du kartus Ministro Pirmininko pareigas ėjęs liberalų demokratų lyderis R.Paksas atliko didžiausią šuolį savo politinėje karjeroje. Daugeliui, kaip pažymi Didžiosios Britanijos televizija "Sky News", jo pergalė sekmadienį vykusiame antrajame prezidento rinkimų rate buvo gana netikėta. Liberalų demokratų lyderis išplėšė pergalę iš dabartinio prezidento V.Adamkaus, kuris buvo laikomas absoliučiu rinkimų favoritu. Prieš gruodį vykusį pirmąjį rinkimų ratą atliktos visuomenės nuomonės apklausos parodė, jog V. Adamkus, tarp kurio nuopelnų yra ir Lietuvos pakvietimas įstoti į Europos Sąjungą ir NATO, yra aiškus rinkimų lyderis. Rinkimų kampanijos metu buvęs Vilniaus meras R. Paksas, kurio šūkis buvo "Balsuokite už permainas", negailėjo pažadų, tvirtindamas, jog pakels visų šalies gyventojų gyvenimo lygį. Netrukus po pergalės jis leido suprasti, jog integracija į Europos Sąjungą ir NATO išliks prioritetiniais užsienio politikos uždaviniais. "Norėčiau iš karto pareikšti pasauliui, jog užsienio politika nepasikeis", - pareiškė naujasis Lietuvos lyderis. Tačiau jis sukritikavo V.Adamkų už tai, kad šis nusileido Europos Sąjungoje derybose dėl įstojimo į Europos bloką, ypač skyriuose dėl žemės ūkio, taip pat dėl nesugebėjimo įtikinti Europos Sąjungą kompensuoti Lietuvai sovietinio tipo Ignalinos atominės jėgainės uždarymą naujuoju šiuolaikišku reaktoriumi. "Mano pirmasis vizitas bus į Briuselį, kur susitiksiu su Europos Sąjungos lyderiais ir išsiaiškinsiu situaciją dėl kelių punktų, kurie manęs netenkina", - pareiškė naujasis Lietuvos prezidentas po pergalės.

Amerikoje R. Paksas bus naujokas

Jungtinių Amerikos Valstijų Lietuvių Bendruomenės Tarybos pirmininkė Regina Narušienė mano, jog būsimajam Lietuvos Prezidentui R.Paksui Amerikoje bus sunkiau atstovauti Lietuvai nei dabartiniam šalies vadovui V.Adamkui. "R. Paksas yra jaunas ir nepatyręs, ypač užsienio reikaluose", - Eltai telefonu iš JAV komentavo R. Narušienė. Amerikos žmonės R. Pakso nepažįsta, jis nėra užmezgęs tokių pažinčių, kokias turi dabartinis šalies vadovas. Be to, R. Paksas nekalba angliškai taip gerai, kaip jo pirmtakas V. Adamkus, pastebėjo ji. "Kartais jaunas, nepatyręs žmogus, gavęs didelę atsakomybę, subręsta", - teigė Amerikos lietuvė tikėdamasi, kad taip nutiks ir R. Paksui.
R. Narušienė neabejojo, kad dauguma Amerikos lietuvių Lietuvos Prezidento rinkimuose savo balsus atidavė už V. Adamkų, kurį pažįsta ir kuriuo pasitiki. "Lietuvos žmonės padarė savo sprendimą. Tai demokratinis procesas, galim tik pasveikint naująjį Prezidentą, reikia pasitikėt žmonių valia", - konstatavo JAV Lietuvių Bendruomenės Tarybos pirmininkė. Viena iš priežasčių, kodėl daugiau Lietuvos žmonių rinkosi R.Paksą, o ne V.Adamkų, yra nepasitenkinimas savo gyvenimu, mano lietuvių bendruomenės Amerikoje atstovė. Vadovo keitimas, pasak jos, yra natūrali to pasekmė. R.Narušienė prisipažino, jog norėtų atvykti į Lietuvą atsisveikinti su V. Adamkumi kaip Prezidentu, jei tik pavyks ištrūkti iš darbų sūkurio. Mat dabar JAV lietuviai rengiasi Vasario 16-osios minėjimui. Lietuvių bendruomenė taip pat ruošiasi Lietuvos prisijungimo prie NATO protokolo ratifikavimui JAV Senate. Tai, pasak R. Narušienės, įvyks šių metų pavasarį arba vasaros pradžioje.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija