Atnaujintas 2003 m. sausio 10 d.
Nr.3
(1107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Aktualijos
Ora et labora
Laikas ir žmonės

Mums rašo
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

"Economist": Lietuvai gali ilgai atsiliepti sensacingi Prezidento rinkimų rezultatai

Liberalų demokratų partijos lyderis Rolandas Paksas iškovojo sensacingą pergalę antrajame Lietuvos Prezidento rinkimų rate, sutriuškindamas provakarietišką dabartinį šalies vadovą Valdą Adamkų.
Kaip skelbia "Economist Intelligence unit", nors R. Pakso pergalė ir nereiškia pasikeitusio rinkėjų požiūrio į Europos Sąjungą ir dabartinę šalies Vyriausybę, vidutinės trukmės perspektyvoje rinkimų rezultatai gali sukelti politinį nestabilumą ir padidinti atotrūkį tarp visuomenės ir jos elito.
Sausio 5 dieną R. Paksas didele persvara laimėjo Lietuvos Prezidento rinkimus, surinkdamas 54,9 procento balsų. Už dabartinį valstybės vadovą V. Adamkų balsavo 45,1 procento rinkėjų.
Tokie rinkimų rezultatai nustebino analitikus, kurie nesitikėjo buvusio Premjero pergalės prieš dabartinį Prezidentą, nes pastarasis Lietuvoje buvo labai populiarus. Praėjusiais metais visuomenės pasitikėjimas V. Adamkumi pasiekė net 80 procentų, o gruodį Prezidentas išrinktas 2002 metų žmogumi. V.Adamkus palankiai vertintas ir už tai, kad praėjusiais metais padėjo Lietuvai gauti pakvietimus į ES ir NATO, nors vos prieš porą metų šalies galimybės gauti bent vieną šių pakvietimų buvo gana nedidelės. Be to, dabartinis Prezidentas yra bene vienintelis Lietuvos politikas, kurio reputacijai nekenkia įtarimai korupcija ar neteisėtais ryšiais su Rusijos verslininkais.
Viltis, jog V. Adamkus bus perrinktas Prezidentu, patvirtino gruodžio 22 dieną vykęs pirmasis rinkimų ratas, kuriame dabartinis Lietuvos vadovas surinko 35,1 procento balsų, o už R. Paksą tebalsavo 19,4 procento rinkėjų. Visuomenės parama visiems kitiems kandidatams buvo mažesnė nei 10 proc.
Vis dėlto antrojo rinkimų rato rezultatai nerodo pasikeitusio lietuvių požiūrio į Europos Sąjungą ir NATO bei dabartinės šalies vyriausybės politiką. R. Pakso rinkimų sėkmę greičiausiai nulėmė įspūdinga kandidato rinkimų kampanija.
R. Paksas Lietuvoje surengė pažangiausią rinkimų kampaniją nuo pat 1991 metų, kai atkurta šalies nepriklausomybė. Laimėjęs kandidatas naudojosi vakarietiškomis rinkimų technologijomis bei rinkodaros priemonėmis, nukreipdamas dėmesį į pagrindinius elektorato segmentus. R. Paksas užvertė žiniasklaidą iškalbingos, gerai parengtos ir didelį poveikį darančios reklamos lavina. Reklamines akcijas papildė kandidato kelionės po Lietuvą, kurių metu buvęs lakūnas ir pats skraidė lėktuvu.
Be savo Liberalų demokratų partijos elektorato, R. Paksas stengėsi patraukti tuos rinkėjus, kurie nesugebėjo pasinaudoti Lietuvos perėjimu nuo planinės į rinkos ekonomiką, ypač ūkininkus, nepatenkintus stojimo į ES sąlygomis.
Išrinktasis Prezidentas rinkėjams nesiūlė nuoseklios programos, daugiausia akcentuodamas skambias frazes ir pasirinktas temas. Didelį dėmesį teisingumui skyręs R. Paksas pasinaudojo nepasitenkinimu per nepriklausomybės metus padidėjusiu nusikalstamumu ir korupcija. Be to, kandidatas teigė apginsiąs Lietuvos interesus prieš neva savanaudiškus užsienio investuotojus ir ES.
Tuo tarpu V. Adamkus prieš šią brangiai kainavusią ir gerai parengtą kampaniją nepajėgė atsilaikyti. Net ir rinkimų kampanijos metu dabartinis Prezidentas didžiausią dėmesį skyrė atlikti savo pareigoms ir pernelyg pasitikėjo jam palankiais pirmojo rato rezultatais.
V. Adamkaus rinkimų kampanija buvo daug prasčiau parengta, be to, dabartiniam šalies vadovui kenkė agresyvi R. Pakso rėmėjų taktika. Vienoje televizijos reklamoje, skirtoje nesėkmingam bendrovės "Mažeikių nafta" privatizavimui, V. Adamkus buvo vaizduojamas kaip praradęs daugybę Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų.
R.Pakso nešvarius rinkiminius triukus pasmerkė šešios parlamentinės partijos, atstovaujančios ir valdančiajai daugumai, ir opozicijai. Savo konkurentą kritikavo ir pats V. Adamkus.
Pagal Lietuvos įstatymus, Prezidentas turi gana nedaug galių, išskyrus užsienio politikos sritį. Tačiau realiai šalies vadovas gali turėti didesnę įtaką, ypač jei jį palaiko Vyriausybė ir Parlamentas.
Šiuo metu centro kairiosioms partijoms dominuojant įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžios institucijose, R.Pakso įtaka turėtų būti gana ribota. Tačiau išrinktasis Prezidentas jau pareiškė nepasitenkinimą keliais dabartiniais ministrais, dirbančiais centro kairiųjų Vyriausybėje, kuriai vadovauja Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Brazauskas. Jei R. Paksui pavyktų keletą minėtų ministrų pakeisti jam palankesniais politikais, jėgų pusiausvyra pakryptų išrinktojo Prezidento naudai.
Nors Lietuvos Prezidentas ir negali atleisti ministrų, jis pajėgus daryti įtaką, sukeldamas politinį nestabilumą. Todėl šis stabilumas per kelis kitus mėnesius, kol R. Paksas padidins savo įtaką arba pripažins savo padėties ribotumą, susidurs su rimtais išbandymais. Didžiausią grėsmę kelia ne Lietuvos politikos prioritetų pakeitimas (jis mažai tikėtinas), o tai, kad nutrauktas nuoseklus jų įgyvendinimas.
Sensacingi rinkimų rezultatai vidutinės trukmės perspektyvoje gali netiesiogiai, tačiau gana reikšmingai daryti įtaką Lietuvos politikos kryptims. Praradusi V.Adamkų, Lietuva neteko nepriekaištingą reputaciją turinčio vadovo, galinčio geriausiai palaikyti ryšius tarp visuomenės ir politinio elito. Atotrūkis tarp šių dviejų sluoksnių gali padidėti paaiškėjus R.Pakso nesugebėjimui įgyvendinti savo rinkiminių pažadų, - tokių, kaip pakeisti stojimo į ES sąlygas.
Be to, dėl su R.Pakso rinkimams išleistomis lėšomis, neva gautomis iš Rusijos, pradėto tyrimo gali nukentėti ir pati Prezidento institucija. Net jei kaltinimai ir nepasitvirtins, pats įtarimo faktas dar labiau padidins Lietuvos politiką užplūdusį cinizmą.
Dėl šių priežasčių netikėtas V.Adamkaus pralaimėjimas Lietuvai gali atsiliepti ilgus mėnesius, o galbūt ir dar ilgesnį laikotarpį.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija