Atnaujintas 2003 m. sausio 10 d.
Nr.3
(1107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Aktualijos
Ora et labora
Laikas ir žmonės

Mums rašo
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

„Vilniaus aušrą“ ir jos redaktorių prisiminus

Kun. prof. Vincentas Taškūnas
(1880-1967)

Pernai sukako 70 metų, kai Vilniuje pasirodė lietuviškas katalikiškas laikraštis "Vilniaus aušra". Pirmasis numeris išėjo 1932 metų spalio mėnesį. Iš pradžių ėjo kas dvi savaites, vėliau - kas savaitę. Šį laikraštį redagavo ir leido kunigas profesorius Vincentas Taškūnas.
Tuometinis Vilniaus kraštas buvo ekonomiškai atsilikusi Lenkijos provincija. Lietuviai, kurių dauguma buvo kaimiečiai, išgyveno nelengvus laikus. Be materialinių sunkumų, jie dažnai patirdavo kai kurių teisių suvaržymus, gimtosios kalbos paniekinimą. Dažnai po kaimus slankiodavo įvairūs klaidintojai, skleisdami melagingus pažadus, ragindami vardan materialinių vertybių išsižadėti tikėjimo.
Pribrendo reikalas šviesti kaimo žmones, parodyti jiems tikrą gyvenimo kelią, o tai buvo galima atlikti tik per spaudą.
"Vilniaus aušros" redaktorius pirmame laikraščio numeryje, kreipdamasis į tautiečius, nušvietė tuometinę situaciją ir trumpai išdėstė siekiamus tikslus. Pažadėjo Kristaus dvasia skleisti Evangelijos šviesą, vengti to, kas galėtų įžeisti artimą dėl tautybės bei tikybos skirtumų, aiškiai perspėjo apie komunizmo pavojų.
Nors laikraštis buvo religinės pakraipos, tačiau plačiai pateikdavo to meto aktualijas iš viso pasaulio, taip pat iš Nepriklausomos Lietuvos. Daug dėmesio skyrė blaivybei, jaunimo auklėjimui, sveikos gyvensenos propagavimui.
Tuo metu Vilniaus krašto lietuviai katalikai buvo susibūrę į Šv. Kazimiero draugiją, kurios skyriai veikė didesniuose kaimuose. Ši draugija rūpinosi kaimo žmonių švietimu, steigė skaityklas, rengė lietuviškus vakarus su paskaitomis, įžymių datų bei veikėjų paminėjimais. Nors valdžia trukdė ir varžė draugijos skyrių veiklą, tačiau žmonės nepasidavė.