Atnaujintas 2003 m. sausio 10 d.
Nr.3
(1107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Aktualijos
Ora et labora
Laikas ir žmonės

Mums rašo
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Patarimai prieteliams

Neseniai „XXI amžius“ palietė labai aktualią temą - katalikiškos spaudos platinimą. Kad ir kaip būtų keista, bet šiuo klausimu kai kurių kunigų pozicija tiesiog nesuprantama: jie nė kiek neskatina katalikų skaityti katalikišką spaudą. Atrodytų, lyg juos kažkas draustų raginti savo parapijiečius ar kitus, kad ir netikinčius žmones skaityti katalikiškus laikraščius ir žurnalus. Negi kunigui geriau matyti savo parapijietį vietoje katalikiško laikraščio skaitantį „Akistatą“, „Vakaro žinias“, „Lietuvos rytą“ ir panašius, gadinančias sielą, laikraščius? Dar daugiau, tokiais laikraščiais „maitinami“ ir vaikai. Jų rankose nepamatysi gražaus laikraštėlio vaikams „Kregždutė“ ar populiaraus, visomis temomis rašančio „XXI amžiaus“.
Siunčiu jums kaip pavyzdį prieškariniame katalikiškame „Mūsų laikraštyje“ spausdintus „Patarimus katalikų spaudos prieteliams“. Manau, kad šie patarimai yra labai aktualūs ir dabar, kai katalikybė rafinuotai puolama. Kas gali šiais laikais būti prieš katalikišką žurnalą ar laikraštį, atsakantį į daugybę gyvenimo klausimų? Taip elgtis gali tik krikščionybės nedraugai. Todėl propaguokime katalikišką spaudą, kaip tą mokėjo daryti prieškario žmonės. Ir tą spaudą visuotinai skaitė, nes kunigas buvo nuolatinis katalikiškos spaudos propaguotojas. Tą aš žinau iš savo tėvelių pasakojimų. Iš jų ir gavau kai kuriuos jų skaitytus katalikiškus leidinius.

Algirdas VILKAITIS
Vilnius

Patarimai katalikų spaudos prieteliams

Prenumeruokis, užsirašyk pirmiausia pats katalikišką laikraštį; rūpinkis, kad ir kiti, kuriuos tu gali paveikti, tą patį darytų. Padėk jiems parsisiųsdinti ir užsiprenumeruoti. Užsiprenumeruodamas laikraštį pažymėk aiškiai ir tiksliai paštą, iš kurio laikraštis bus atsiimamas, kaimą, pavardę ir vardą. Be tikslaus adreso laikraštis negali savo skaitytojo surasti.
Reikalauk katalikiškų laikraščių visur: viešbučiuose, restoranuose, kavinėse, arbatinėse, kioskuose, autobusų, geležinkelių, garlaivių stotyse, kelionėse ir t.t. O jei negautum, parodyk savo nepasitenkinimą ir reikalavimą pakartok keletą kartų, kviesdamas į šį apaštališkąjį darbą savo draugus ir pažįstamus.
Nepeik prieš kitus savų katalikiškų laikraščių ar knygų. Jei randi juose kokią ydą, negerumą, tai raštu ar žodžiu perspėk redakciją. Taip darydamas neatgrąsysi kitų nuo katalikiškos spaudos. O pastebėdamas Redakcijos trūkumus, prisidėsi prie spaudos gerinimo.
Koresponduok, rašyk katalikiškiems laikraščiams, ką tik gali: straipsnius ar korespondencijas (žineles). Rašyk viską trumpai, aiškiai ir tvarkingai, be jokių perdėjimų, nes už netiesos rašymą gali būti patrauktas atsakomybėn. Rašyk tik vienoje lapo pusėje. Parašęs greitai išsiųsk, kad žinios katalikiškus laikraščius pasiektų tokiu pat greitumu, kaip ir kitokią spaudą. Rašydamas žinok, kas įdomu, kas ne. Nesiųsk senų žinių, nes senų žinių nieks neskaito.
Skelbkis pats tik katalikiškuose laikraščiuose ir rūpinkis, kad kiti tai darytų. Ir didžiausias laikraštis negali gyvuoti tik prenumeratorių (ėmėjų) pinigais. Didžiausia laikraščių parama yra gausūs skelbimai. Jei koks amatininkas, pirklys ar kas jau pasiskelbęs katalikiškam laikraštyje, tai pas jį pirkdamas pasakyk, kad iš jo tik todėl perki, kad jis skelbiasi katalikiškuose laikraščiuose. Taip elgdamasis geriausiai rekomenduosi ir paremsi katalikišką spaudą.
Platink, darbuokis, katalikiškai spaudai eidamas „iš namo į namą, nuo žmogaus prie žmogaus“ ir visada nurodyk atskiriems asmenims, įstaigoms katalikiškų laikraščių adresus, kad visi galėtų lengvai juos užsisakyti.
Neskaityk blogų, nekatalikiškų knygų ar laikraščių ir kitus nuo jų atkalbink. Visuomet atsimink, kad bloga spauda, tai sielos nuodai, tai tautos pražūtis.
Šelpk katalikišką spaudą sulig išgalėmis, o darydamas testamentą ar šiaip kokį turtų paskirstymą, neužmiršk katalikiškos spaudos. Paskirk savo turtų dalį gerų katalikiškų knygų, laikraščių leidimui praplatinti. Rūpinkis, kad ir kiti taip darytų.
Melskis už katalikiškos spaudos darbininkus ir jos sėkmingą praplėtimą žmonių tarpe.
Jeigu visi nepalaužiamos dvasios spaudos apaštalai šiuos patarimus teisingai supras, įsidės giliai į širdis ir sėkmingai įgyvendins visuomenėje, tuo užtikrinsim skaidrų tėvynės rytojų.

J.KAŠELIONIS
(Kalba netaisyta)
„Mūsų laikraštis“, 1936, Nr.1

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija