Atnaujintas 2003 m. sausio 10 d.
Nr.3
(1107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Aktualijos
Ora et labora
Laikas ir žmonės

Mums rašo
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Giesmių šventė

Vyskupo Jono Borutos sutikimas. Kairėje - Kvėdarnos klebonas kun. Kazimieras Žąsytis

Kvėdarnos bažnyčios kunigas Algirdas Lukšas įteikia „lauknešėlį“ šauniai vaidinusiems skautams

Autoriaus nuotraukos

Jau ketvirti metai Kvėdarnos Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Šilalės dekanatas) vyksta giesmių šventė, į kurią suvažiuoja jaunieji giedotojai vos ne iš visos Telšių vyskupijos. Šios šventės sumanytojas ir organizatorius yra niekada nepailstantis Kvėdarnos bažnyčios klebonas kun. Kazimieras Žąsytis. Į pagalbą jis pasitelkia Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus vidurinės mokyklos pedagogus bei moksleivius. Beje, šventė sutampa su šios bažnyčios vardadieniu - Švč. Mergelės Marijos Nekaltuoju Prasidėjimu ir Adventu.
Gruodžio 8-ąją Kvėdarnos bažnyčioje įvykusi giesmių šventė buvo ypatinga. Atvyko Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, ir generalvikaras kan. Juozas Šiurys. Vyskupą pasitiko tą dieną į Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo atlaidus susirinkę tikintieji ne tik iš Kvėdarnos, bet ir iš aplinkinių parapijų. Svečias aukojo iškilmingą Švč. M.Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Sumą, pasakė pamokslą, o vėliau visiems suteikė savo palaiminimą.
Vyskupas J.Boruta ir generalvikaras kan. J.Šiurys išklausė visą jaunųjų giedotojų koncertą. O jis užtruko gana ilgai, nes suvažiavo daug dalyvių.
Šventės vedėjai - Kvėdarnos K.Jauniaus vidurinės mokyklos moksleiviai A.Toleikytė ir A.Dobilas, kurie ir patys sugiedojo solo dvi giesmes: „Rytmetinę moksleivių giesmę“ ir „Viešpats pakrantėj stovėjo“.
Giesmių šventę pradėjo Kvėdarnos meno mokyklos mokytojų tercetas, atlikęs A.Bražinsko „Kūčių naktį“ ir G.Abariaus „Žiemos kelią“. Visus nustebino tą šaltą ir vėjuotą dieną į Kvėdarną atvykęs Akmenės bažnyčios jaunučių choras, kuris atliko savo vadovo A.Gulbino išmokytas giesmes: italų liaudies tradicinę giesmę „Giedokit Marijai“, nežinomo autoriaus „Aleliuja“ ir kanoną „Glorija“. Jų giedojimas buvo tikrai puikus. Nuo akmeniškių neatsiliko Telšių Mažosios bažnytėlės vaikų choras, vadovaujamas R.Mockaitienės. Itin aukštą giedojimo lygį parodė Kvėdarnos vidurinės bei pradinės mokyklos, taip pat Kaltinėnų, Pajūrio vidurinių, Žadeikių pagrindinės mokyklos (Šilalės r.) giedotojai. Žemaičių Naumiesčio vidurinė mokykla į šią šventę delegavo merginų ansamblį ir drąsią solistę S.Rimkutę.
Po giesmių, išlydėjus vyskupą bei generalvikarą, šventė tęsėsi K.Jauniaus vidurinėje mokykloje. Mokyklos salėje šventės dalyviai žiūrėjo Lietuvos skautų Telšių tunto skautų suvaidintų dviejų dalių vaidinimą „Jausmų sala“.
Kas dalyvavo tą dieną Kvėdarnoje vykusiose Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo atlaiduose bei susitikime su vyskupu J.Boruta, kas pabuvo giesmių šventėje - visi sakė, jog tai buvo nuostabi Viešpaties diena!

Pranciškus ŽUKAUSKAS
Kvėdarna, Šilalės rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija