Atnaujintas 2003 m. sausio 10 d.
Nr.3
(1107)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Aktualijos
Ora et labora
Laikas ir žmonės

Mums rašo
Atmintis
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ir žiemą atokvėpio nebus

Kai prieš pat Naujuosius metus čečėnų kovotojai Džochargaloje (Grozne) susprogdino marionetinės Čečėnijos administracijos pastatą, iš kurio liko tik griuvėsių krūva, gerokai pritilo Kremliaus propaganda, teigusi, kad kova su čečėnų „banditais“ beveik baigta. Dabar Rusijos prezidentas V.Putinas netgi tiesiogiai nekaltino čečėnų „banditų“, o sprogimą Grozne priskyrė kažkokiems mistiniams tarptautiniams teroristams, kuriems esą nepatinka V.Putino pastangos priimti Čečėnijos „konstituciją“ ir įvesti vos ne demokratiją…
Po to, kai praėjusių metų rudenį Čečėnijoje buvo numušti du rusų sraigtasparniai MI-26 ir MI-24, buvo paskelbta, jog čečėnų kovotojai nebesugeba surengti karinių operacijų sausumoje, atakuodami okupacinės armijos postus ar kitus objektus, bei užpuldinėti karines vilkstines, jie ėmėsi atakuoti oro taikinius. Pasirodo, kad jie gana sėkmingai atakuojami ir ore, ir žemėje.
Rusijos spaudoje pasirodė pranešimų, kad Čečėnija, prezidento Aslano Maschadovo žmonės, dar prieš pusantrų metų nusipirko daugiau kaip 150 nešiojamųjų raketinių-zenitinių kompleksų „Igla“. Ir ne kokių nors senų, o pačios naujausios konstrukcijos, kokių dar neturi dauguma Rusijos armijos priešlėktuvinės apsaugos dalinių. Tačiau iki šiol neaišku, iš kokių šaltinių čečėnų kovotojai įsigijo šiuos kompleksus. Vieni kariniai apžvalgininkai teigia, kad raketinius kompleksus „Igla“ čečėnams pardavė aukšti rusų armijos karininkai, kiti gi tvirtina, kad raketas čečėnams be jokių tarpininkų pardavė jų gamintojai – karinio pramoninio komplekso vadovai. Dėl tokių kaltinimų labai nejaukiai pasijutę armijos generolai ir KPK atstovai ėmė vienbalsiai neigti tokius pranešimus ir ieškoti kaltų užsienyje. Esą A.Maschadovas turi savo žmonių gana įtakinguose Ukrainos ir Lenkijos valdžios sluoksniuose, todėl raketos „Igla“ ten ir buvo nupirktos ar net „padovanotos“ čečėnams. Tai, žinoma, aiški nesąmonė, tačiau kodėl gi jų neskleisti, jeigu daugelis Rusijos žmonių tuo tiki? Ir patys rusų generolai pripažįsta, kad raketos „Igla“, kurių turi čečėnų kovotojai, yra labai pavojingas ginklas, nereaguojantis į jokias lėktuvų ir sraigtasparnių apsaugos sistemas, visų pirma vadinamąsias šilumines gaudykles. Todėl dabar Maskva, teisindama savo vykdomą čečėnų tautos genocidą, gąsdina amerikiečius, jog čečėnų „banditai“ parduos „Igla“ klasės raketas Osamos bin Ladeno teroristams, o tada amerikiečių lėktuvams, ir kariniams, ir civiliniams, ateis juodi laikai.