Atnaujintas 2003 m. sausio 15 d.
Nr.4
(1108)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir visuomenė
Susitikimai
Kultūra
Atmintis
Žvilgsnis
Kryžkelės
Aktualijos
Nuomonės
Istorija ir dabartis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Žuvusiųjų atminimas tepadeda sušildyti pasaulį

Sostinės Antakalnio kapinėse maldą už žuvusiųjų vėles perskaitė kardinolas Audrys Juozas Bačkis

Kęstučio Vanago (ELTA) nuotrauka

„Sausio 13-oji mūsų tautos istorijoje yra krauju įrašyta data. Šią dieną žmonių meilė ir auka padarė didįjį stebuklą - priartino mūsų tautai laisvę. Gerai, kad kasmet susirenkame nulenkti galvas prieš mūsų didvyrius, žuvusius už laisvę, ir kartu pasisemti jėgų tęsti jų darbus“,- pasakė Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis sekmadienį per pamokslą Vilniaus Arkikatedroje.
Kardinolas A.J.Bačkis vadovavo šv. Mišių už laisvės gynėjus koncelebracijai. Šv. Mišias kartu aukojo Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Peteris Štefanas Curbrigenas, vyskupas Juozas Tunaitis, nuncijaus patarėjas monsinjoras Čarlis Danielis Balvo ir Vilniaus Arkikatedros klebonas Ričardas Doveika. Giedojo Vilniaus Arkikatedros Didysis choras, vadovaujamas Leono Pranulio. Vargonavo Bernardas Vasiliauskas.
Pakvietęs visus melstis už žuvusiuosius Sausio 13-ąją, kardinolas A. J. Bačkis savo pamokslą skyrė meilės ir aukos temai. Nors Dievo ir žmogaus susitikimas baigėsi žmogaus smurtu prieš Dievą, save dovanojanti meilė nebuvo priimta, jos vaisiai, kalbėjo Kardinolas, – meilė ir auka išliko iki mūsų dienų. Meilė ir auka kuria gyvenimą. Tai - šaltinis, kuris amžiais neišsenka ir teikia gyvybę tiems, kurie prie jo ateina.
Dievas žmogų sukūrė pagal savo paveikslą – kuriantį ir dovanojantį, sakė Kardinolas. Kaip tik todėl žmogus tampa žmogumi tik santykyje su kitu žmogumi. Padėdamas kitam, paguosdamas, padėdamas padaryti tai, ko neįstengia vienas, žmogus kuria bendruomenę. Tačiau bendrystė kuriama tik abipusiu davimu. O tam, kad duotum, reikia ką nors iš savęs atimti.
Ne visiems lemta tapti didvyriais, ne visų vardus įrašys istorija į savo garbės piliečių knygą, tačiau visi, pabrėžė Kardinolas, galime įprasminti savo gyvenimą truputį paimdami iš savęs ir atiduodami kitiems. „Jei mes išdrįstume nuskriausti save dėl kito, padarytume neginčijamą stebuklą. Ar ne tai mums sako žuvusiųjų atminimas? – kalbėjo Kardinolas. – Mūsų meilės taip trokšta sužvarbęs pasaulis. Tebus jame nors truputį šilčiau, nors truputį daugiau gerumo”, – sakė baigdamas pamokslą kardinolas A.J.Bačkis.
Už Sausio 13-osios aukas per šv. Mišias Vilniaus Arkikatedroje kartu su visais meldėsi ir Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas, Seimo nariai, ministrai. Baigiantis šv. Mišioms visi sugiedojo Lietuvos himną.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija