Atnaujintas 2003 m. sausio 17 d.
Nr.5
(1109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Popiežius pabrėžia vyskupų misijos reikšmę

Įšventinant vyskupus, virš jų galvų laikoma Evangelija

Kaip jau buvo pranešta, sausio 6 dieną Kristaus Apsireiškimo (Epifanijos) iškilmėje popiežius Jonas Paulius II konsekravo grupę naujų vyskupų. Trijų Karalių šventėje jis tai daro kiekvienais metais, tačiau šiemetinė konsekracija, kaip ir kitos Šventojo Tėvo vadovaujamos liturginės iškilmės, yra stebimos su ypatingu susidomėjimu, nes tai 25-ieji jubiliejiniai pontifikato metai. Ta proga Popiežiaus namų prefektūra pranešė, kad per ankstesnius 24-erius metus Jonas Paulius II konsekravo 321 vyskupą. Kaip minėta, beveik visada jis tai darė per Tris Karalius, tačiau būta ir išimčių, pavyzdžiui, pirmuosius pokomunistinės Albanijos ganytojus Šventasis Tėvas konsekravo vizito metu tos šalies sostinės Tiranos katedroje.
Kristaus Apsireiškimo iškilmės šv. Mišiose kaip visados Jonas Paulius II konsekravo būtent dvylika vyskupų, tuo simboliškai pabrėždamas jų paveldėtos apaštalinės įpėdinystės misiją. Kaip Kristaus dvylika apaštalų, taip ir visi pasaulio vyskupai yra siunčiami tarnauti Dievui ir Bažnyčiai, įvairiose šalyse skelbti Evangeliją „iki pasaulio pakraščių“. Septyni iš naujųjų vyskupų yra vienuolijų nariai, kiti penki – buvę dieceziniai kunigai. Vyriausiam sausio 6 dieną Vatikano bazilikoje konsekruotam vyskupui – 65 metai, jauniausiam – 49. Visų dvylikos amžiaus vidurkis – 55 metai.


Šventojo Tėvo metai
2003-iaisiais, paženklintais rožinio malda,
Popiežiaus laukia nauji darbai, naujos kelionės

Prasidėję 2003 kalendoriniai metai yra Rožinio metai, kuriuos popiežius Jonas Paulius II paskelbė spalio mėnesį. Reikia tikėtis, kad šiais metais rožinio maldai įvairiose pasaulio šalyse, ypač tose, kurios yra žinomos ypatingu pamaldumu Dievo Motinai, bus surengta daug atitinkamų bažnytinių renginių. Taip pat įvairiomis pasaulio kalbomis bus suredaguoti ir publikuojami nauji Švč. Mergelės Marijos rožinio kalbėjimo ir meditacijos tekstai, praplečiant jį Šventojo Tėvo įvestomis Šviesos paslaptimis, kuriose apmąstoma Jėzaus viešoji veikla.
Ateinantį spalio mėnesį popiežius Jonas Paulius II minės savojo pontifikato sidabrinį jubiliejų - išrinkimo į apaštalo šv. Petro sostą 25-ąsias metines. Šios iškilmės turės ir aiškų istorinį bruožą, nes per visą 200 metų Bažnyčios istoriją tik du popiežiai - neskaitant paties šv. Petro - sulaukė tokio jubiliejaus. Krokuvos arkivyskupas kardinolas Karolis Vojtyla buvo Kardinolų konklavoje išrinktas Katalikų Bažnyčios vadovu 1978 m. spalio 16 d. Šventojo Tėvo sidabrinio jubiliejaus šventimas, jo didžiųjų nuopelnų Bažnyčiai, visų krikščionių vienybei ir pasaulio taikai aptarimas bei įvertinimas taip pat turėtų būti reikšmingi prasidėjusių metų aspektai. Pažymėtina, kad Popiežiaus jubiliejaus artumoje spalio 19 dieną, Misijų sekmadienį, bus Bažnyčios palaimintąja paskelbta 1997 metais mirusi Motina Teresė, 1979 metų Nobelio taikos premijos laureatė, kartu su Jonu Pauliumi II laikomi žymiausiais pastarosios epochos Bažnyčios žmonėmis, krikščioniškos artimo meilės simboliais.