Atnaujintas 2003 m. sausio 17 d.
Nr.5
(1109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Sinodas – bendruomenės turtas

Posėdžiauja vyriausioji sinodo komisija

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Popiežius Jonas Paulius II atsiuntė sveikinimą Kauno arkivyskupui metropolitui Sigitui Tamkevičiui Kauno arkivyskupijos sinodo sušaukimo proga. Jame pažymima, jog Popiežius, vertindamas šią reikšmingą bažnytinę iniciatyvą ir tikėdamasis, kad ji paskatins iš naujo glaudžiau jungtis prie Kristaus, atskleis naujus kelius apaštalavimo darbuose. Sveikinime taip pat suteikė apaštališkąjį palaiminimą arkivyskupui, sinodo nariams – kunigams, vienuoliams bei tikintiesiems pasauliečiams.

Kas yra vyskupijos sinodas? Arkivyskupo S.Tamkevičiaus išleistame dekrete jis apibrėžiamas taip: „…dalinis Bažnyčios kunigų ir kitų tikinčiųjų, išrinktų pagelbėti diecezijos vyskupui darbuotis visos vyskupijos bendruomenės gerovei, susirinkimas“.
Kai vyskupas nori labiau įsiklausyti į tikinčiųjų balsą, sukurti gyvas tikinčiųjų bendruomenes-parapijas, nustatyti svarbiausius arkivyskupijos sielovados darbus ir visus narius sutelkti vaisingai veiklai, jis pasinaudoja galimybe sušaukti tą susirinkimą, oficialiai vadinamą sinodu.
Žodis „sinodas“ yra graikų kilmės ir reiškia ėjimą drauge į tą patį tikslą. Pasak arkivyskupo, sinodas – tai daugelio arkivyskupijos narių suvienytos pastangos, drauge dirbamas darbas ir ėjimas drauge į ateitį. Kiekvienas kunigas ir tikintysis turi jausti atsakomybę ne tik už savo parapijos, bet ir arkivyskupijos ateitį, stengdamasis įnešti savo gyvenimo ir veiklos būtiną ir ypatingą indėlį. Arkivyskupas sakė, jog, norėdamas išgirsti, kas rūpi tikintiesiems, prašys klebonus organizuoti parapijose sinodo grupes, per kurias visi tikintieji galės pasidalyti savo rūpesčiais ir pasiūlymais. Ganytojas tikisi sulaukti konstruktyvių pasiūlymų ir idėjų iš arkivyskupijos institucijų ir katalikiškų organizacijų. Taip pat jis visus pakvietė nuolat melstis ir aukoti gyvenimo sunkumus už šio sinodo sėkmę, nes ji pasitarnaus ne tik Kauno arkivyskupijos, bet ir Visuotinės Bažnyčios augimui Lietuvoje.
Arkivyskupas atkreipė dėmesį, jog pasirengimas Kauno arkivyskupijos sinodui vyks minint keturiasdešimt metų nuo Vatikano II Susirinkimo darbų ir tai nuolat paskatins iš naujo atsigręžti į Susirinkimo ir posusirinkiminio laikotarpio Bažnyčios dokumentus, kad jų šviesoje būtų planuojamas arkivyskupijos ateities gyvenimas.
Pagal Vyskupų kongregacijos ir Tautų evangelizavimo kongregacijos dokumentus, bendravimas ir pasiuntinybė, kaip neatskiriami vieningos sielovadinės Bažnyčios veiklos tikslo aspektai, sudaro „visos vyskupijos bendruomenės turtą“, kurį kanonai nurodo kaip galutinį sinodo tikslą.
Sinodo darbai skirti sustiprinti bendrą ištikimybę išganingajai doktrinai bei paraginti visus tikinčiuosius sekti Kristų.
Kadangi Bažnyčia yra „siųsta į pasaulį skelbti ir liudyti, įgyvendinti ir išplėsti ją sudarančio bendravimo slėpinį“, sinodas taip pat rūpinasi sudaryti palankias sąlygas apaštališkam veržlumui, panaudojant visą bažnytinę energiją, vadovaujant teisėtiems ganytojams. Laikantis įsitikinimo, kad bet kokio bendruomeninio ir misijinio atnaujinimo būtina prielaida yra Dievo tarnų šventumas, sinode turi netrūkti gyvo susidomėjimo, kaip turi būti pagerinti dvasininkų gyvenimo būdas ir formavimas bei pašaukimų skatinimas.
Arkivyskupo dekretu numatytos šios komisijos: dvasininkų gyvenimo bei pašaukimų ugdymo, kuriai vadovaus mons. V.S.Vaičiūnas, liturginės – kun. M.Pukštys, sielovados – kun. Augustinas Paulauskas, katechetinės – kun. Vidmantas Balčaitis, Dievui pašvęstojo gyvenimo – kun. Stasys Kazėnas, šeimų sielovados – kun. Ričardas Repšys, jaunimo sielovados – kun. Kęstutis Kėvalas, socialinės ir karitatyvinės veiklos – kun. Virginijus Veprauskas, ekonominės veiklos – kun. Vytautas Grigaravičius, žiniasklaidos – Gediminas Žukas. Šiai komisijai vadovauja arkiv. S.Tamkevičius ir jo pavaduotojai - kun. Jonas Ivanauskas, generalvikaras, ir kun. Adolfas Grušas, sinodo generalinis sekretorius. Sausio 5 dieną, po šv. Mišių, arkivyskupas priėmė sinodo parengimo komisijų pirmininkų priesaiką.
Ši vyriausioji komisija vadovauja sinodo darbams, koordinuoja atskirų komisijų sričių veiklą, priima parengtus projektus, rengia plenarinių posėdžių darbotvarkę, pateikia dokumentų projektus svarstyti plenarinėse sesijose ir Kauno arkivyskupui įteikia pasirašyti patvirtintus dokumentus.
Pasak arkivyskupo S.Tamkevičiaus, pradedamas pasirengimo sinodui kelias nebus nei trumpas, nei lengvas, bet jis įprasmins kunigų, vienuolių bei pasauliečių gyvenimą, ypač tų, kurie aktyviai prisidės prie sinodo darbų, kuriuos ganytojas pavedė Šiluvos Dievo Motinos globai.
Ta proga, sausio 5 dieną po pamaldų Arkikatedroje Bazilikoje prie Kauno kunigų seminarijos arkivyskupas S.Tamkevičius pašventino šiam sinodui skirtą naują kryžių.

Elvyra ŽEIŽIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija