Atnaujintas 2003 m. sausio 17 d.
Nr.5
(1109)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Nuomonės
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pirmieji „Atgaivink“ žingsniai parapijoje

„Atgaivink mus ir atnaujink, (…) atgaivink parapijas, sujunk mūsų šeimas“ - šiais parapijos atnaujinimo maldos žodžiais mes, pamaldų dalyviai, 2002-ųjų rugsėjo 15 d. kreipėmės į maloningąjį Dievą. Visi bendrai prašėme ir Švč. M. Marijos pagalbos, kad būtume atnaujinti ir galėtume padėti atnaujinti žemės veidą. Jau rugsėjo pradžioje iš parapijiečių lūpų nuskriejo žodis „Atgaivink“. Organizatoriai su šeimos nariais, kolegomis, mokiniais pradėjo kalbėti “Atgaivink“ maldas. Plakatai, informaciniai lapeliai su programos kalendoriumi bei klebono kun. V.Vaškelio pateikta „Atgaivink“ tema, pasirodžiusi „Kauno dienoje“, „XXI amžiuje“ ir internete, pakvietė visus pasidomėti, kas tai?
„Atgaivink“ - tai ne rekolekcijos, stovykla ar seminaras. Tai dvasinio atsinaujinimo programa, vykdoma etapais. Jos tikslas – padėti parapijiečiams artimiau pažinti Kristų, atsiverti Šventosios Dvasios galiai.
Šventasis Tėvas, popiežius Jonas Paulius II nuolat ragina mus naujiems ieškojimams, naujai evangelizacijai, kuri praturtina katalikų tradicinį tikėjimą. Per kiekvieno parapijiečio asmeninį atsivertimą, bendrą visų maldą, dalijimąsi tikėjimu bei vieningą parapijiečių ir kunigų dvasinę nuotaiką atsinaujina parapija. Autentiškai patirdami ir liudydami Evangeliją savo aplinkoje, mes tampame pajėgūs sukurti gyvą parapijos tikinčiųjų bendruomenę.
Paskyrus kun. V.Vaškelį šv. Antano Paduviečio parapijos klebonu, pradėta puoselėti mintis apie parapijos atsinaujinimą. 2002-ųjų birželį parapiją vizitavęs arkivyskupas Sigitas Tamkevičius paragino tikinčiuosius įgyvendinti „Atgaivink“ programą.
Prasidėjo darbymetis, posėdžiai, seminarai, susitikimai…. Kelis mėnesius trukę pasirengimo darbai pagaliau subrandino parapijos atsinaujinimo programai branduolį žmonių, kurie, pasiskirstę pareigomis, ėmėsi darbo. Branduolio veikla tarsi siūlai persipynė audime ir buvo nuaustas pirmosios pakopos „Viešpats kviečia“ veiklos gobelenas. Spalvos ir raštai tarpusavyje derėjo, nors susirinko skirtingų galimybių, amžiaus, temperamento bei charakterio žmonės.
Pirmajai reklamos ir informacijos pasirengimo veiklai tęsiantis, nesunku buvo surasti parapijiečių, kurie prieš kiekvienas sekmadienio šv. Mišias liudytų apie „Atgaivink“ paskirtį, jos naudą parapijai ir individualiai kiekvienam žmogui. Aktyvesni parapijiečiai išklausė keletą seminarų apie „Atgaivink“ ir kai kurie iš jų tapo tikėjimo pasidalijimo grupelių (TPG) globėjais.
Kiekvieną sekmadienį bažnyčios stenduose, ant sienų, durų ir lauke spalvingi užrašai skelbė, kad parapijoje šiuo metu vyksta „Atgaivink“ platus organizacinis darbas, taip pat jie tikinčiuosius informavo apie ateinančio sekmadienio „Atgaivink“ temą. Kadangi „Atgaivink“ pagrindas yra malda, kiekvienas parapijietis buvo kviečiamas prisidėti prie parapijos atsinaujinimo malda ar kokiu nors darbu.
Spalio viduryje rinkomės į Maldos vigiliją prašyti Dievo palaimos, pavedant Jam pirmosios „Atgaivink“ pakopos laikotarpį. Spalio 13-ąją prasidėjo pirmoji „Atgaivink“ pakopa tema „Viešpats kviečia“. Pasauliečiai skaitė skaitinius, giedojo atliepiamąją psalmę. Liturginės grupės nariai parengė bendruomeninę maldą.
Nuo spalio 13 dienos penkis sekmadienius bažnyčioje per šv.Mišias buvo nešami simboliai, iškalbingai bylojantys apie „Atgaivink“ savaičių temas. Skaitomi atnašų komentarai padėjo šv. Mišių dalyviams geriau suvokti tų temų prasmę. Aukojome ne tik tai, ką nešėme, bet ir save, visą savo gyvenimą ir tuos, kurie dėl įvairių priežasčių negalėjo dalyvauti šioje nuostabioje Eucharistijos šventėje.
Bendruomeninėje maldoje buvo išsakomi maldavimai, susiję su savaitės tema. Klebono kun. V. Vaškelio homilijoje buvo jaučiama „Atgaivink“ dvasia.
Gruodžio 1 dieną – pirmąjį Advento sekmadienį - vėl būrėmės į bendravimą su Viešpačiu ir tarpusavyje, prisimindami, jog mes visi esame be galo mylimi Jo vaikai, nes Jis mums paskyrė ypatingą vietą savo kūrinijoje. Bažnyčioje apmąstėme praėjusios pirmos pakopos metu patirtą Dievo žodžio veikimą, šlovinome Viešpatį giesmėmis.Vėliau dalyvavome agapėje. TPG nariai prisistatydami pasidžiaugė, jog į parapijos veiklą įsitraukė apie 200 žmonių, kurie sudarė 19 grupelių, o jas vienija ne tiek „Atgaivink“ pavadinimas, bet svarbiausia – šios palaimingos veiklos dvasia.
Apibendrinant galima sakyti, jog šv. Antano Paduviečio parapijos tikintieji gali tik pritarti dvasinio vadovo klebono kun. V.Vaškelio krikščioniškoms parapijos atnaujinimo iniciatyvoms ir palaikyti „Atgaivink“ branduolio aktyvų veikimą, kuris yra naujosios evangelizacijos svarbi dalis. Įvairaus amžiaus pasauliečiai tapo aktyvūs Eucharistijos šventimo dalyviai, o TPG grupėse jaunimas ir vyresnio amžiaus žmonės giliau išgyveno Dievo žodį ir pajuto nuostabų Viešpaties veikimą.

Vincenta LUKOŠEVIČIENĖ
„Atgaivink“ koordinatorė
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija