Atnaujintas 2003 m. sausio 24 d.
Nr.7
(1111)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Komunizmo nostalgija

Lietuvos mokslų akademijos Mokslininkų rūmų 2003 metų sausio renginių plane įrašyta, kad 25 dieną Mokslų akademijos Didžiojoje salėje vyks mokslinė konferencija - diskusija „Tauta, epocha, asmenybė“, skirta Antano Sniečkaus 100-osioms gimimo metinėms. Pateiktas sąrašas dalyvių, turinčių įspūdingus mokslinius laipsnius.
Tik individai, patys praradę garbę ir sąžinę, gali gerbti asmenį, kaltą dėl šimtų tūkstančių žmonių kančios, prakeiktą motinų, netekusių savo vaikų, prakeiktą jo paties motinos. Matyt, visų tų akademikų, profesorių, habilituotų daktarų nejaudina motinų prakeiksmai. Komunizmo nostalgija stipresnė už pagarbą Motinai, Tiesai, Tėvynei.
Tarptautiniai įstatymai sako, kad nusikaltimai žmonijai neturi senaties. A.Sniečkaus pasirašyti dokumentai žmonių areštams, tremčiai, savo tautos genocidui neturi pateisinimo. Nusikaltėlio teisintojai tampa nusikaltimų bendrininkais. Ar pagalvoja apie tai „mokslinės“ konferencijos dalyviai? Vertinant A.Sniečkaus veiklą, negali būti pamirštas ir draudimas grįžti į tėvynę paleistiems Lietuvos patriotams.
Pradedant savo sambūrio programą, siūlome komunistinės nostalgijos apimtiesiems atsiversti E.Grunskio knygos „Lietuvos gyventojų trėmimai 1940-1941, 1945-1953 metais“ (Lietuvos istorijos institutas, Vilnius, 1996) 108-ąjį puslapį ir susipažinti su Lietuvos gyventojų trėmimų organizatorių ir vykdytojų portretų galerija, kurioje puikuojasi ir A.Sniečkus. Ar jie nesijaus nuskriausti, kad ten nėra jų portretų? Deja, tikėtina.
Mes kviečiame visus Lietuvos žmones būti budriems, neleisti atgaivinti komunistinės ideologijos, kainavusios pasauliui daugiau kaip 100 milijonų žmonių gyvybių, trečdalį ir mūsų tautos. Niekas taip neskatina nusikaltėlių, kaip nebaudžiamumas. Po A.Sniečkaus, galime laukti Stalino, Hitlerio, Berijos ir kitų kruvinų žmonijos nusikaltėlių pateisinimo konferencijų, sudarančių galimybę iškilti naujiems sniečkams, paleckiams, gedvilams ir kitoms atmatoms, parduodančioms savo tėvynę.

Jonas Čeponis,
Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio prezidiumo pirmininkas
Algirdas Blažys,
Lietuvos Sąjūdžio Tarybos pirmininko pavaduotojas
Pranas Pocius,
LPKTS Panevėžio skyriaus pirmininkas
Zenonas Gailiušis,
Lietuvos vietinės rinktinės karių savanorių sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininko pavaduotojas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija