Atnaujintas 2003 m. sausio 24 d.
Nr.7
(1111)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Ora et labora
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Anarchija ar demokratija?

Aš už tai, kad Lietuvoje būtų demokratija, bet nenoriu anarchijos. Tačiau ar nėra anarchija, jei tie, kurie kelia politinį sąmyšį, nors policija to jiems neleidžia daryti, žiniasklaida skelbia, jog tada pažeidžiama demokratija? Kai jaunuolių su plakatais prieš JAV policija neleido į Vilniaus Rotušės aikštę, kur galėjo sukelti netvarką, kai kas teigė, kad pažeista demokratija. Bet jei būtų leidę, o ten būtų įvykusios muštynės ar neramumai, ką tuomet sakytų? Nuomonę reikšti galima, tik reikia saugotis, kad tos nuomonės reiškimas nesukeltų neramumų. Per futbolo, krepšinio rungtynes leidžiama reikšti nuomonę, palaikyti vieną ar kitą komandą, bet jei „kvepia“ krauju, neleidžiama. Ir nieko bloga. Demokratija nepažeista. Tačiau politikoje kažkodėl demokratijos nėra. Ir dar. Ar „demokratijos reiškėjai“, ginami žiniasklaidos, nepasijus didvyriais, neliečiamaisiais ir galės kelti dar didesnius „demokratinius“ reikalavimus? Toks požiūris, manau, sudaro sąlygas atsirasti anarchijai. To nereikėtų užmiršti. Nuomonę reikšti galima, tik negalima peržengti ribos, už kurios – jau anarchija. Nesvarbu, Kinijos, JAV, Rusijos ar kitos valstybės atvyktų prezidentai, turi būti tvarka.
Ir dar. Ar neinama prie kažkokios netvarkos, kai dar gerokai prieš Kalėdas statomos ir puošiamos eglės, lyg jau būtų šventės? Tas pats ir dėl Kūčių vakarienės valgymo. Ar neprarandama tos šv. Vakarienės tikroji reikšmė? Seniau Kūčių vakarienė buvo valgoma tik Kūčių vakarą. Dabar valgyk kada nori, ir viskas gerai. Ruošia Kūčių vakarienę našlaičiams, seneliams, kaliniams dar prieš Kūčias. Gerai, ruoškite, bet tik tą dieną, kada ją ruošti priklauso.
Nesuprantu ir dabartinių vardadienių. Anksčiau kai kurios vardo dienos buvo vienomis, dabar – kitomis dienomis. Ir vėl sumaištis. Kodėl taip daroma, kam to reikia? Net kalendoriaus lapelyje nurodomi tos dienos vardai, bet prieš tą dieną ar po jos tame pačiame kalendoriuje rašo, kad toks vardadienis ne tą, o kitą dieną. Korektūros klaida ar klaidinimas? Tas vardų maišymas, taip pat kaip ir Kūčių vakarienės valgymas ne tam skirtu laiku bei kita rodo anarchiją ar norą viską sujaukti, kad vėliau būtų galima užmiršti. Nesudarykime sąlygų netikrumui, anarchijai atsirasti, ir mes išliksime demokratiški.

Vincas STEPONAVIČIUS
Krekenava, Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija