Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Prezidentūrą formuoja Maskva?

Skandalingai pagarsėjusios bendrovės „Avia Baltika“, glaudžiai susijusios su Rusijos kapitalu, vadovas Jurijus Borisovas atsisakė atvykti į laikinosios Seimo tyrimo komisijos posėdį. Kaip žinoma, pernai bendrovė „Avia Baltika“ buvo apkaltinta pažeidusi Jungtinių Tautų paskelbtą Sudanui ginklų, amunicijos ir atsarginių dalių embargą. „Avia Baltika“ 2001 metų vasarą ir 2002 metų sausį eksportavo į Sudaną du sraigtasparnius „MI-8T“. Dėl šio eksporto Lietuvos užsienio reikalų ministerijai pareiškė susirūpinimą NATO valstybių diplomatai. Tuo tarpu J.Borisovas nuolat kartoja, jog sraigtasparniai buvo civilinės paskirties, nors visiems žinoma, kad šie sraigtasparniai pačioje Rusijoje, kur jie yra gaminami, naudojami kariniams tikslams. Ypač Čečėnijos kare. Kai tie dalykai paaiškėjo, Seime ir buvo sudaryta laikinoji komisija „Avia Baltika“ veiklai ištirti.
Kaip pažymi politikos apžvalgininkai, J.Borisovas, ignoruodamas Seimo komisiją, elgėsi arogantiškai ir įžūliai, puikiai žinodamas, kad jį užtars naujai išrinktasis prezidentas R.Paksas, kurio rinkimų kampanijai J.Borisovas oficialiai paaukojo milijoną litų.
Laikinosios Seimo komisijos narė parlamentarė Rasa Juknevičienė pareiškė, kad J.Borisovo atsisakymas atvykti į komisijos posėdį rodo, jog „Avia Baltika“ „turi ką slėpti“.
Žiniasklaidoje pasirodė dar įdomesni pranešimai, susiję su „Avia Baltika“, jos vadovu J.Borisovu ir išrinktuoju prezidentu R.Paksu. Pranešama apie paslaptingą grupės „svečių“ iš Rusijos vizitą Karmėlavos oro uoste, kur juos sutiko pats „Avia Baltika“ šefas J.Borisovas, dargi pats krovęs maskviečių vizituotojų lagaminus į visureigį. Kaip pranešama, paslaptingieji svečiai iš Rusijos buvo nuvežti į Trakus, kur yra J.Borisovo vila. Taip pat teigiama, kad tarp „svečių“ buvo Rusijoje registruotos konsultacinės firmos „Al Max“ vadovas Anatolijus Potninas, kuris, kaip skelbta anksčiau, aktyviai konsultavo R.Paksą ir jo rinkimų komandą, kaip kurti savo vado įvaizdį. Todėl daromos išvados, jog ir šis maskviečių vizitas siejamas su Rusijos planais atsirinkti „patikimus“ darbuotojus į Lietuvos Prezidentūrą.
Neseniai Seimo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos nariai V.Landsbergis, A.Kubilius, J.Razma ir R.Juknevičienė kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą prašydami išsiaiškinti apie daug įtarimų keliančią ir labai užslaptintą Rusijos bendrovę „Al Max“. Kreipimosi autoriai mano, kad Rusijos kapitalo įmonių dalyvavimas R.Pakso rinkimų kampanijoje yra žalingas Lietuvos valstybei.
Apžvalgininkai neatmeta galimybės, jog kompanija „Al Max“ yra Rusijos specialiųjų tarnybų padalinys. Todėl, anot apžvalgininkų, Valstybės saugumo departamentas vargu ar imsis tyrimo. Nes, kaip pareiškė VSD spaudos atstovas V.Makauskas, grupės Seimo narių kreipimasis yra „politinis ir deklaratyvus“. Nepatvirtintais pranešimais, naujasis Prezidentas pažadėjo VSD vadovą M.Laurinkų palikti savo poste, jeigu šis nesiims tyrimo dėl „Avia Baltika“ ir „Al Max“ veiklos.
Pats R.Paksas, aiškiai nervindamasis, paneigė informaciją apie rinkimų kampanijos metu vykusį bendradarbiavimą su Rusijos konsultacine bendrove. Taip pat R.Paksas neigė pranešimus, kad Rusijos bendrovė „Al Max“ vykdo Prezidentūros darbuotojų atranką. Tuos faktus patvirtino gerai informuotas savaitraštis „Ekstra“ bei LNK televizijos žinių tarnyba. Jų žiniomis, „Al Max“ specialistai pagal iš Rusijos atsivežtą metodiką rengia būsimų Prezidentūros darbuotojų atranką.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija