Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

R.Paksas susidomėjo Žemaičių Kalvarijos atstatymu

Išrinktasis prezidentas Rolandas Paksas (viduryje) pietauja suTelšių vyskupu Jonu Boruta (kairėje) ir vyskupu emeritu Antanu Vaičiumi

Telšių vyskupas Jonas Boruta pakvietė būsimąjį šalies vadovą Rolandą Paksą bendradarbiauti atstatant bei atnaujinant Žemaičių Kalvariją, kuri, pasak vyskupo, turėtų tapti traukos centru ne tik Lietuvos žmonėms, bet ir užsienio turistams.
Telšių vyskupas J. Boruta kartu su vyskupu emeritu Antanu Vaičiumi pirmieji pasitiko sausio 23-ąją į gimtąjį miestą atvykusį išrinktąjį Prezidentą. Vyskupas būsimajam valstybės vadovui išsakė idėją, jog Žemaičių Kalvarijoje reikėtų pastatyti rekolekcijų namus. Vyskupas taip pat užsiminė, jog daugiau tikinčiųjų galima būtų pritraukti plėtojant kaimo turizmą šiame regione.
Išrinktasis Prezidentas iš esmės pritarė vyskupo J. Borutos iniciatyvai padaryti Žemaičių Kalvariją patrauklesnę ir prieinamesnę. Be to, Telšių vyskupas pasiūlė būsimajam šalies vadovui tapti Žemaičių Kalvarijos atlaidų globėju. Taip pat paprašyta Prezidento kreiptis į Vyriausybę, kad ši skirtų lėšų Žemaičių Kalvarijos koplyčioms remontuoti, Varnių Šv.Aleksandro bažnyčiai rekonstruoti.


Taikos ugnis – mūsų namams

Garliavos jaunieji skautai svečiuojasi Šv. Elzbietos vienuolyne Fredoje, Kaune. Juos vaišina sesuo Emanuelė

Praėjusių metų gruodžio pabai-goje, prieš Kūčias, kai kurios Lietuvos bažnyčios pakvietė savo parapijiečius į šv. Mišias, kurių metu visi norintys turėjo galimybę prisidegti žvakę nuo Betliejaus taikos ugnies ir parsinešti šį žiburėlį į savo namus.
Mačiau tuos žmones, pagarbiai susikaupusius, su tokia pat šviesele akyse besidalijančius šventąja ugnimi. Iš kur ši šviesi ceremonija, dar lyg ir negirdėta pas mus? Į mano klausimą atsakė Ramutė Bekerytė, Garliavos (Kauno r.) vidurinės mokyklos tikybos mokytoja ir šios mokyklos skautų organizacijos vadovė.

Tai tik Lietuvoje nauja. Pasaulis Betliejaus taikos ugnimi prieš Kūčias dalijasi jau seniai. Šią tradiciją pradėjo Austrijos skautai prieš 20 ar daugiau metų. Austrai pirmieji parsivežė į savo kraštą iš Betliejaus taikos ugnį ir per bažnyčias išdalijo tikinčiųjų namams. Kiek vėliau prie jų prisijungė kaimyninės šalys. Prie vieno ar kito pasienio vykdavo Betliejaus taikos ugnies perėmimas, ir kiekvienos šalies skautai į savo tėvynę veždavo šią brangią ugnį.