Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Taikos ugnis – mūsų namams

Garliavos jaunieji skautai svečiuojasi Šv. Elzbietos vienuolyne Fredoje, Kaune. Juos vaišina sesuo Emanuelė
Mokytoja Ramutė Bekerytė su skautais

Praėjusių metų gruodžio pabai-goje, prieš Kūčias, kai kurios Lietuvos bažnyčios pakvietė savo parapijiečius į šv. Mišias, kurių metu visi norintys turėjo galimybę prisidegti žvakę nuo Betliejaus taikos ugnies ir parsinešti šį žiburėlį į savo namus.
Mačiau tuos žmones, pagarbiai susikaupusius, su tokia pat šviesele akyse besidalijančius šventąja ugnimi. Iš kur ši šviesi ceremonija, dar lyg ir negirdėta pas mus? Į mano klausimą atsakė Ramutė Bekerytė, Garliavos (Kauno r.) vidurinės mokyklos tikybos mokytoja ir šios mokyklos skautų organizacijos vadovė.

Tai tik Lietuvoje nauja. Pasaulis Betliejaus taikos ugnimi prieš Kūčias dalijasi jau seniai. Šią tradiciją pradėjo Austrijos skautai prieš 20 ar daugiau metų. Austrai pirmieji parsivežė į savo kraštą iš Betliejaus taikos ugnį ir per bažnyčias išdalijo tikinčiųjų namams. Kiek vėliau prie jų prisijungė kaimyninės šalys. Prie vieno ar kito pasienio vykdavo Betliejaus taikos ugnies perėmimas, ir kiekvienos šalies skautai į savo tėvynę veždavo šią brangią ugnį.
Pernai Betliejaus taikos ugnies išvyko ir lietuviai. Ji buvo parvežta į Vilniaus Arkikatedrą ir per iškilmingas šv. Mišias padalyta parapijiečiams. 2002 metais Lietuvos skautų sąjunga pakvietė visas Lietuvoje esančias skautų organizacijas (nors ir susiskaldžiusias) susivienyti šiai gražiai akcijai. Šventės koordinatorė – LSS narė Dalia Tarailienė.
Grįždami nuo Kalvarijos pasienio, skautai užsuko į Kauną, į Arkikatedros jaunimo centrą. Betliejaus taikos ugnį iškilmingai įnešė į koplyčią, kurioje jos jau laukė daug atvykusių skautų. Kiekviena skautų grupė, Betliejaus taikos ugnimi uždegdama savo žibintą, prisistatė, trumpai papasakojo apie save, savo veiklą. Gaila, kad Lietuvos skautai dabar susiskaldę, bet jų skautiškas šūkis vis tiek tas pats: „Dievui. Tėvynei. Artimui“.
Buvo išleisti plakatai, kviečiantys į šį renginį, pagaminti lipdukai žvakutėms su Betliejaus taikos ugnies simbolika būtent šiai akcijai.
Bet pradžia – dar ne viskas. Net ne visos ir Kauno bažnyčios dalyvavo šioje akcijoje, ne visi skautai atsiliepė. Ačiū, kad mūsų parapijos kunigai, Garliavos Švč. Trejybės bažnyčios klebonas kun. Kęstutis Vosylius mus palaikė, pakvietė parapijiečius atsinešti žvakutes ar kitokius žibintus, kuriais būtų galima Betliejaus taikos ugnį parsinešti namo ir kuo ilgiau išlaikyti.
Per Aukojimą skautai įnešė į bažnyčią ugnį. Ramybės palinkėjimo metu mažieji skautai nešė ją per bažnyčią, ir visi norintys galėjo prisidegti nuo šventosios ugnies. Tai gražus ir jaudinantis momentas, žmonės graudinosi iki ašarų. Mums reikia tokių dalykų. Juk tai Betliejaus taikos ugnelė, o taikos ir ramybės reikia visiems, šiais laikais – ypač. Kiekvienam labai gera užsižiebti ant savo stalo ugnelę iš paties Betliejaus! Gal ne be reikalo Kūčių naktį nutraukiami visi karai?
Stebėjau savo mažuosius skautus: kaip perėmė ugnį, kaip dalijo, kaip vežė žiburėlį, laikė apglėbę, pasidėję ant kelių autobusiuke… Vaikai suprato visą padėties rimtumą ir atsakomybę. Suprato, kad dalyvauja svarbiame reikale dėl daugelio žmonių…
Manau, kitais metais viskas vyks dar plačiau, daugiau bažnyčių prisijungs, nes, kaip galima nuspėti, žmonių noras prieš Kūčias parsinešti į namus gyvojo Betliejaus dalelę tikrai nesumažės. Turėtų Lietuvoje prigyti ši skautiška tradicija. Labai gražu, kad pati seniausia skautų organizacija Lietuvoje – Lietuvos skautų sąjunga (LSS) pakvietė visus susivienyti tokiam reikalui: parvežti Betliejaus taikos ugnį į savo organizaciją, į savo parapiją.
Gaila, kad dar ne visi išgirdo, ne visi žinojo, kad iš anksto apie tai nebuvo kalbėta. Bet kas sužinojo – visi atėjo, net šeimomis, kad parneštų savo namams šventos ugnies dalelę.
Dėkojame mokytojai ir skautei Ramutei už nuoširdų pasakojimą, už geros idėjos palaikymą ir norą ją puoselėti ateityje.

Kalbėjosi Džiuljeta KULVIETIENĖ
Garliava, Kauno rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija