Atnaujintas 2003 m. sausio 31 d.
Nr.9
(1113)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Pasaulis
Ora et labora
Mums rašo
Laikas ir žmonės
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Balansas

Kaip jau įprasta, pasibaigus metams nustatinėjami pasiekimų ir praradimų balansai visose šalyse. Štai kaip vertina pačios Rusijos politikai ir politologai praėjusių 2002 metų rezultatus.

Metų pasiūlymai

Maskvos politikai ir Rusijos vyriausybė tvirtina, kad 2002-aisiais dauguma piliečių ėmė gyventi geriau. Tiksliau sakant, per praėjusius metus pasiūlymų, kaip tą gyvenimą pagerinti, buvo daugybė. Pavyzdžiui, prezidentas V.Putinas dar balandžio mėnesį kategoriškai pasiūlė premjerui M.Kasjanovui planuotą 3 proc. Rusijos ekonomikos augimą iki metų pabaigos padidinti iki 8 proc. Premjeras, aišku, paskubėjo sutikti su tokiu pasiūlymu. Ir teisingai padarė. Nes dabar tegul Valstybinis statistikos komitetas „Goskomstat“ suka galvas, kaip įrašyti į oficialias ataskaitas tuos nepasiektus penkis procentus. O spalio mėnesį verslo magnatas B.Berezovskis pasiūlė savo „ranką ir širdį“ komunistams. Tie kol kas dar nedavė tiesioginio atsakymo. Matyt, tikisi iškaulyti iš B.Berezovskio papildomų milijonų. Juk kompartijos vadui ir „paprastos liaudies“ gynėjui G.Ziuganovui nepakanka kelių turimų naujausios markės šarvuotų „Mercedesų“.
Rusijos sostinės merui J.Lužkovui pasiūlymų, kaip žinoma, niekada netrūksta. Jis praėjusių metų viduryje pasiūlė atstatyti nugriautą „geležinio Felikso“ – F.Dzeržinskio paminklą Maskvos centre. Nesulaukęs oficialios Kremliaus ir visuomenės paramos, J.Lužkovas nenusiminė. Metams baigiantis prisiminė dar L.Brežnevo laikais sugalvotą idėją: pasukti šiaurės upių vagas pietų link.
Be pasiūlymų gerinti gyvenimą, netrūko ir kitų dalykų, kuriuos būtų galima pavadinti gamybinėmis traumomis. Štai praėjusių metų vasarą įniršę futbolo sirgaliai vos nenusiaubė Dūmos ir kitų valstybinių įstaigų pastatų. Sirgaliai degino automobilius, daužė parduotuvių vitrinas, mušė milicininkus, kai pasaulio futbolo čempionate išliaupsinta Rusijos rinktinė, žadėjusi užmėtyti kepurėmis netgi brazilus, pralošė belgams.
O spalio mėnesį valdžia smarkiai nuvylė automobilių savininkus ir automėgėjus. Buvo įvesti dideli muitai senesniems nei septynerių metų importuojamiems iš Vakarų automobiliams. Tikėtasi tokiu būdu atgaivinti merdinčią Rusijos automobilių pramonę. Nieko panašaus neįvyko. Išgirtoji Lenino komjaunimo automobilių gamykla kaip stovėjo, taip ir stovi, o GAZ, VAZ, IŽMAŠ irgi panašioje kritinėje situacijoje. Infliacija 2002-aisiais buvo 14 proc.
Balandžio mėnesį prezidentui V.Putinui paklusni Valstybės Dūmos dauguma atėmė iš komunistų svarbiausius Dūmos komitetų vadovų postus. Įsižeidę dėl tokios neteisybės komunistai pašalino iš partijos Dūmos pirmininką G.Selezniovą, S.Goriačevą ir prie jų prisišliejusį N.Gubenką. Buvo ir kitų traumų. Saugumo Tarybos pirmininkas V.Rušaila pakliuvo į autokatastrofą ir tebesigydo nuo smegenų sutrenkimo. Generalinis prokuroras V.Ustinovas ir Rusijos patriarchas Aleksijus II pasiligojo būdami toli nuo Maskvos ir turėjo atsigulti ne į Kremliaus, o į paprastas provincijos ligonines. Gynybos ministras S.Ivanovas, žaisdamas krepšinį, susilaužė koją.

Metų skandalai

Vasario mėnesį Rusijos vyriausybė paskelbė karą amerikietiškoms vištoms, vadinamoms „Bušo šlaunelėmis“, kuriomis maitinasi kone visa Maskva ir pusė Rusijos. Iš to nieko neišėjo. Rugsėjo mėnesį vyriausybė kapituliavo. „Bušo šlaunelės“ šventė pergalę. Siekdama parodyti savo galybę ir atsirevanšuoti, Maskva pagrūmojo Minskui nebeduoti dujų veltui. Baltarusijos „batka“, atsakydamas į tokius vyresniojo brolio pokštus, sukėlė didelį skandalą, išvydamas iš Minsko Rusijos Valstybės Dūmos deputatą B.Nemcovą ir jo draugus. Už tai susilaukė Europos ir JAV reakcijos. A.Lukašenkai ir jo ministrams uždrausta lankytis Vakaruose. Gynybos ministras S.Ivanovas atleido iš pareigų okupacinės kariuomenės Čečėnijoje vadą generolą G.Troševą ir pagrasino jį pasiųsti į Sibiro karinę apygardą. G.Troševas nesutriko ir, atsakydamas į tokį ministro įsakymą, viešai pasiuntė ministrą rusišku papročiu dar toliau…
Sužlugo ilgai užsitęsęs teismo procesas prieš pulkininką J.Budanovą, išprievartavusį ir nužudžiusį čečėnų merginą. Mat psichiatrai nusprendė, kad ne tik J.Budanovas, bet ir kiti, tarnaujantys Čečėnijoje, rusų karininkai yra pažeistos psichikos, todėl ir esantys nepakaltinami. Taigi vadovauti kuopai, pulkui ar net divizijai psichiškai nesveiki gali, o atsakyti už savo veiksmus – negali ir neprivalo.
Faktiškai be rezultatų baigėsi buvusio Kremliaus administracijos vadovo P.Borodino byla. Sukčius ir aferistas, išplovęs ir pasisavinęs šimtus milijonų dolerių, pasinaudodamas Kremliaus rūmų restauracija, atsipirko lengvu išgąsčiu. Šveicarijos prokurorai teskyrė P.Borodinui vos 300 tūkst. šveicariškų frankų baudą… Baigta ir nuskendusio Rusijos povandeninio laivyno flagmano „Kursk“ byla. Kaltų, žinoma, nerasta. Tiesa, kalčiausias pasirodė esąs vicepremjeras I.Klebanovas, kurį pats prezidentas V.Putinas paskyrė vyriausybinės komisijos, tiriančios „Kursk“ nuskendimo su visa 118 žmonių įgula aplinkybes, vadovu. I.Klebanovas neteko savo posto.

Metų dovanos

Liepos mėnesį prezidentas V.Putinas paskelbė įsaką, kuriuo valstybės tarnautojams, tai yra visų lygių valdininkams, padidinami atlyginimai nuo 60 iki 200 proc. Pavyzdžiui, biudžetininkas V.Putinas užuot gavęs 12 tūkst. rublių per mėnesį algos gaus 63 tūkst. rublių. Kaip didžiausią dovaną Kremlius vertina Kaliningrado problemos sprendimą. Nuo šiol, vykstant į Kaliningradą ir išvykstant iš jo per Lietuvos teritoriją, nereikės jokių vizų. Pakaks paprasto popiergalio, kurį išduos Rusijos geležinkelio stočių kasininkės. Na, o Rusijos armija gavo dovanų naujos konstrukcijos povandeninį laivą, kuris, kaip teigiama, neturi sau lygių pasaulyje, ir visą pulką apginklavo naujomis balistinėmis raketomis „Topol-M“.

Petras KATINAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija