Atnaujintas 2003 m. vasario 5 d.
Nr.10
(1114)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Politikos užkulisiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Bažnyčia neagituos, bet padės pasirengti referendumui dėl narystės ES

Lietuvos Katalikų Bažnyčia remia šalies stojimą į Europos Sąjungą (ES) ir ketina padėti pasirengti gegužės 11 dieną įvyksiančiam referendumui dėl narystės ES. Tačiau kunigai vengs agitacijos pamaldų metu, pareiškė Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas, Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.
“Bažnyčia, be abejo, remia stojimą į Europos Sąjungą. Žengiame į Europą, įsitikinę, kad nėra kito kelio”, - pirmadienį po susitikimo su užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu sakė kardinolas A.J.Bačkis. Bažnyčia, pasak jo, norėtų, kad Europa išlaikytų dvasines bei etines vertybes.
A. Valionio nuomone, arčiausiai žmonių esantys Bažnyčios atstovai galėtų savo parapijiečiams suprantama kalba išaiškinti ne tik piniginius, bet ir kultūrinius, etinius bei visus kitus derybų su ES rezultatus. Tai referendume galėtų lemti Lietuvos piliečių pritarimą stojimui į Bendriją, įsitikinęs užsienio reikalų ministras.
Kardinolas priminė, jog už eurointegracijos idėją pasisako ir Romos popiežius Jonas Paulius II. Tačiau Šventajam Tėvui rūpi, kaip teigė kardinolas A.J.Bačkis, kad būsimame Europos konstituciniame akte būtų pažymėtas krikščioniškasis kultūrinis Europos paveldas, suteikta galimybė struktūriniam dialogui tarp religinių bendruomenių, atsižvelgta į su religinėmis bendruomenėmis susijusius kiekvieno krašto įstatymus, laikomasi solidarumo principo. “Kad Europa ir Briuselis neprimestų visiems privalomų įstatymų”, - pažymėjo Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas.
Beje, žurnalistų paprašytas pakomentuoti tai, jog Lietuva remia Jungtinių Amerikos Valstijų formuojamą tarptautinę koaliciją prieš dabartinį Irako režimą bei svarsto savo indėlį į ją, kardinolas A.J.Bačkis priminė Šventojo Tėvo išsakytą nuostatą, kad “karas yra blogiausias būdas spręsti problemas”. Pasak kardinolo, krikščionių Bažnyčia pasisako prieš bet kokį karą.
Pokalbio metu Lietuvos diplomatijos vadovas ir kardinolas A.J.Bačkis pirmadienį taip pat aptarė, kaip po mėnesio bus paminėtas Lietuvos ir Šventojo Sosto diplomatinių santykių aštuoniasdešimtmetis, pirmojo konkordato tarp šių valstybių 75-mečio sukaktis ir popiežiaus Jono Pauliaus II apaštalinės kelionės į Lietuvą dešimtmetis. Numatyta, jog kovo 3 dieną Vilniuje įvyks mokslinė konferencija “Lietuva ir Šventasis Sostas: praeitis, dabartis, ateitis”. Be to, kovo 2-6 dienomis Lietuvoje lankysis Šventojo Sosto sekretorius santykiams su valstybėmis Žanas Luji Toranas, dar vadinamas Vatikano užsienio reikalų ministru.
Po susitikimo A. Valionis įteikė kardinolui A.J.Bačkiui dovaną - Strasbūro Šv. Petro Jaunojo bažnyčios freskos “Tautos, žengiančios prie Kryžiaus” kopiją. Freskos fragmente vaizduojamos krikščionybės link jojančios tautos. Tuo tarpu vėliausiai krikščionybę priėmusios tautos, tarp kurių ir Lietuva, prie kryžiaus žengia pėsčiomis. Beje, tokios pat freskos kopijos buvo padovanotos ES plėtros komisarui Giunteriui Ferhoigenui bei Lietuvos euroderybininkams.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija