Atnaujintas 2003 m. vasario 5 d.
Nr.10
(1114)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Politikos užkulisiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kosminio laivo tragedija

Prieš skrydį daryta “Columbia” įgulos nuotrauka. Joje su autografais - visi septyni erdvėlaivio “Columbia” skrydžio STS-107 astronautai.Iš kairės: Deividas Braunas, Rikas Hasbendas, Lorel Klark, Kalpana Čavla, Maiklas Andersonas, Viljamas Makulas ir Ilanas Ramonas.
Ši įgula žuvo, kai iki kosmodromo buvo likę skristi 16 minučių

Į Vašingtoną, kaip ir po tragiškosios rugsėjo 11-osios, iš viso pasaulio vėl plaukia užuojautos telegramos. Praėjusį šeštadienį, likus šešiolikai minučių iki nusileidimo, virš Teksaso valstijos, 63 kilometrų aukštyje, sprogo daugkartinis erdvėlaivis „Columbia“, kuriame buvo septynių žmonių įgula. Tarp jos narių - dvi moterys. Erdvėlaiviu skrido pirmasis Izraelio astronautas Ilanas Ramonas, taip pat Indijoje gimusi Kalpana Čavla. Erdvėlaivio nuolaužos išsibarstė net 800 kvadratinių kilometrų plote Teksaso valstijoje. Oficialiais pranešimais, jau surastos visų septynių astronautų kūnų liekanos ir renkamos sudužusio erdvėlaivio detalės. Kai kurios nuolaužos gali būti radioaktyvios. Žemėje nuo krentančių skeveldrų niekas nenukentėjo. Per pastaruosius 42 metus, kai žmogus pradėjo skraidyti į kosmosą, amerikiečiai nėra praradę nė vieno kosminio laivo nusileidimo metu. 1986 m. sausio 28 d. pakilimo metu sprogo erdvėlaivis „Challenger“ su septyniais astronautais.
Amerikos aviacijos ir kosmonautikos agentūros (NASA) pareigūnai linkę manyti, kad 1981-aisiais pastatyto „Columbia“ erdvėlaivio katastrofą galėjo sukelti nuo kairiojo erdvėlaivio sparno pakilimo metu atsiklijavusios apsaugos plokštelės, kurios saugojo kuro bakus. Apsaugos plokštės galėjo nukristi ir dėl susidūrimo su pašalinu objektu.