Atnaujintas 2003 m. vasario 5 d.
Nr.10
(1114)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Darbai
Nuomonės
Politikos užkulisiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kosminio laivo tragedija

Prieš skrydį daryta “Columbia” įgulos nuotrauka. Joje su autografais - visi septyni erdvėlaivio “Columbia” skrydžio STS-107 astronautai.Iš kairės: Deividas Braunas, Rikas Hasbendas, Lorel Klark, Kalpana Čavla, Maiklas Andersonas, Viljamas Makulas ir Ilanas Ramonas.
Ši įgula žuvo, kai iki kosmodromo buvo likę skristi 16 minučių

EPA-ELTA nuotrauka

Į Vašingtoną, kaip ir po tragiškosios rugsėjo 11-osios, iš viso pasaulio vėl plaukia užuojautos telegramos. Praėjusį šeštadienį, likus šešiolikai minučių iki nusileidimo, virš Teksaso valstijos, 63 kilometrų aukštyje, sprogo daugkartinis erdvėlaivis „Columbia“, kuriame buvo septynių žmonių įgula. Tarp jos narių - dvi moterys. Erdvėlaiviu skrido pirmasis Izraelio astronautas Ilanas Ramonas, taip pat Indijoje gimusi Kalpana Čavla. Erdvėlaivio nuolaužos išsibarstė net 800 kvadratinių kilometrų plote Teksaso valstijoje. Oficialiais pranešimais, jau surastos visų septynių astronautų kūnų liekanos ir renkamos sudužusio erdvėlaivio detalės. Kai kurios nuolaužos gali būti radioaktyvios. Žemėje nuo krentančių skeveldrų niekas nenukentėjo. Per pastaruosius 42 metus, kai žmogus pradėjo skraidyti į kosmosą, amerikiečiai nėra praradę nė vieno kosminio laivo nusileidimo metu. 1986 m. sausio 28 d. pakilimo metu sprogo erdvėlaivis „Challenger“ su septyniais astronautais.
Amerikos aviacijos ir kosmonautikos agentūros (NASA) pareigūnai linkę manyti, kad 1981-aisiais pastatyto „Columbia“ erdvėlaivio katastrofą galėjo sukelti nuo kairiojo erdvėlaivio sparno pakilimo metu atsiklijavusios apsaugos plokštelės, kurios saugojo kuro bakus. Apsaugos plokštės galėjo nukristi ir dėl susidūrimo su pašalinu objektu.
Erdvėlaivis „Columbia“ į kosmosą pakilo sausio 16 dieną, išbuvo kosmose 16 dienų ir sprogo likus šešiolikai minučių iki nusileidimo. NASA atstovai neigia galimo teroristinio akto galimybę. Buvo grasinimų, kad tokių aktų gali būti imtasi, nes erdvėlaiviu skrido Izraelio pilietis. JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnai taip pat atmeta tokią galimybę, nes raketos „žemė-oras“ negali pasiekti objekto tokiame aukštyje. JAV prezidentas Dž.Bušas paskelbė šalyje nacionalinį gedulą. Visose bažnyčiose buvo meldžiamasi už žuvusius astronautus. Prezidentas Dž.Bušas erdvėlaivio sprogimą laiko tragedija ir priminimu apie kosminių skrydžių riziką, tačiau nemano, jog jis būtų susijęs su kitais įvykiais pasaulyje. JAV pareigūnai visi iki vieno atmetė bet kokias teroristinio išpuolio versijas.
Niujorke JT generalinis sekretorius Kofis Ananas sakė, kad kosmoso tyrimų neriboja politinės kliūtys, o grįžtančio Žemėn erdvėlaivio sprogimas - smūgis visiems pasaulio piliečiams. Jis sakė meldžiąsis kartu su žuvusiųjų artimaisiais ir pareiškė užuojautą JAV, Izraeliui bei Indijai.
Teherane Iranas užjautė Jungtines Valstijas, kurios dažnai nesutardavo su musulmoniškąja Irano valdžia. Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Hamidas Reza Assefi sakė, kad Iranas skirtingai žiūri į politinius disputus ir humanitarinius bei mokslinius reikalus, todėl nuoširdžiai užjaučia JAV ir aukų artimuosius.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas telefonu užjautė JAV prezidentą Dž. Bušą ir Izraelio ministrą pirmininką Arielį Šaroną. “Rusija gerai žino, kad kosmoso nugalėjimas už Žemės ribų yra nauja sunki žmogaus siekių sritis. Ši veikla atneša ir nuostabių pergalių, ir baisių netekčių”, - kalbėjo V. Putinas.
Užuojautas dėl JAV astronautų žūties pareiškė ir aukščiausieji Lietuvos pareigūnai.
Tuo tarpu Rusijoje į erdvę pakilo krovininė raketa “Progress”, nešanti maisto ir kuro į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) - nutarta nepaisyti JAV erdvėlaivį “Columbia” ištikusios nelaimės. Raketa gabena medžiagas moksliniams eksperimentams, laiškus TKS dirbantiems trims astronautams, maisto produktų. Du amerikiečių astronautai ir rusų kosmonautas Tarptautinėje stotyje dirba nuo lapkričio; pamaina turėtų atvykti kovo mėnesį amerikiečių erdvėlaiviu “Atlantis”. Kaip bus daroma iš tikrųjų, bus sprendžiama vėliau. Erdvėlaivio “Columbia” tragedija gali įnešti pataisų į ankstesnį planą.

XXI, Reuters–dpa–ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija