Atnaujintas 2003 m. vasario 7 d.
Nr.11
(1115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Credo
Mums rašo
Visuomenė
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Mirė kunigas Verenfridas van Štratenas, meilės Dievui ir žmonėms skleidėjas

Kunigas Verenfridas van Štratenas

Vokietijoje sausio 31 dieną mirė vienas žymiausių mūsų laikų Katalikų Bažnyčios socialinių darbuotojų, didžiulę paramą buvusių komunistinių Rytų Europos šalių persekiotiems krikščionims teikusios tarptautinės organizacijos „Kirche in Not“ įkūrėjas olandų kunigas Verenfridas van Štratenas, O Prem. (Tėvas Verenfridas sausio 17 dieną buvo atšventęs 90-ąjį gimtadienį, ir ta proga apie jo didžiuosius gyvenimo darbus plačiau buvo rašyta „XXI amžiaus“ sausio 15 dienos numeryje.)
V. van Štratenas gimė 1913 metais Olandijos mieste Mijdrechte, į Premonstratų (norbertinų) vienuoliją įstojo 1934 metais, kunigystės šventimus gavo 1940-aisiais. Dabar visame pasaulyje žinomos jo įkurtos bažnytinės paramos organizacijos „Kirche in Not“ (vok. „Bažnyčia varge“) pradžią davė kunigo V.van Štrateno 1947 metų pabaigoje Tongerlo (Belgija) abatijos, kur jis gyveno, leidžiamame žurnale paskelbtas straipsnis apie sunkų iš savo tėvynės Silezijos (dabar Lenkijos teritorija) ir Bohemijos (Čekija) 14 mln. deportuotų vokiečių likimą.
Važinėdamas savo senuoju „Peugeot“ automobiliu po Olandijos ir Belgijos kaimus, kunigas su pagalbininkais rinko mėsą (dėl to buvo pramintas „speckpater“, tai yra „lašinių kunigu“) ir siuntė ją pabėgėlių stovyklose Vokietijoje gyvenusiems žmonėms. Plėsdamas šią paramos akciją, jis pigiai supirkdavo naudotus autobusus, kurie būdavo pertvarkomi į „važinėjančias koplyčias“ maldos namų neturintiems katalikams. 1953 metais kunigas V. van Štratenas įkūrė „statybininkų ordiną“, kurio nariai padėdavo statytis būstus iš savo gimtinės išvarytiems ir be lėšų likusiems žmonėms.
Šeštojo dešimtmečio pradžioje „Kirche in Not“ pradėjo paramos akciją diskriminuojamiems komunistų valdytų kraštų tikintiesiems. Dalyvaudamas patarėju II Vatikano Susirinkime, kunigas V. van Štratenas užmezgė kontaktus su komunistinių šalių vyskupais, su kuriais aptarė būdus padėti už „geležinės uždangos“ likusiems kunigams, vienuoliams ir pasauliečiams. Šios paramos dėka buvo statomos naujos bažnyčios, parengta daug dvasininkų, tikinčiuosius pasiekė gausybė religinės literatūros. Ypač pažymėtina kun. V. van Štrateno pagalba Ukrainos Rytų Katalikų Bažnyčiai, kuri sovietmečiu veikė tik pogrindyje. Paramą Rytų Europos šalių atsikuriančioms krikščionių bendruomenėms (ne tik katalikams, bet ir stačiatikiams) „Kirche in Not“ pratęsė ir po devintojo dešimtmečio pradžios politinių permainų.
Būdamas didelis Švč.Mergelės Marijos apsireiškimų Fatimoje gerbėjas (1967 metais „Kirche in Not“ buvo paaukota Fatimos Dievo Motinai), kunigas V. van Štratenas dėjo daug pastangų Bažnyčiai atsikurti Rusijoje. Pažymėtina, kad nemaža šios paramos dalis buvo skirta Rusijos Stačiatikių Bažnyčiai. Plačiai pasaulyje nuskambėjo tėvo Verenfrido praėjusio dešimtmečio viduryje surengta ekumeninė Rožinio maldos akcija Maskvos Raudonojoje aikštėje dėl stačiatikių ir katalikų susitaikinimo. Panašiai kaip pokario metais „važinėjančios koplyčios“ Vokietijoje, jo iniciatyva „Kirche in Not“ lėšomis Rusijoje buvo sumontuotos „plaukiojančios bažnyčios“, kurios plaukiojo Volgos ir Dono upėmis, pasiekdamos tolimiausias šventovių neturinčias vietoves.
1964 metais oficialiai pripažinta kaip Šventojo Sosto organizacija, „Kirche in Not“ plėtė savo veiklą Azijos, Lotynų Amerikos ir Afrikos šalyse. Tarp daugelio jos vykdytų paramos ir naujosios evangelizacijos projektų, galima paminėti „Vaikų Biblijos“ leidimą, kurios iki 2000 metų buvo išplatinta 36 milijonai egzempliorių 118 pasaulio kalbų. Kunigo V. van Štrateno nuomone, reikalingas naujas pasaulinis krikščionių sąjūdis, kuris per maldą, pasiaukojimą ir artimo meilės darbus padėtų įveikti praktinio ateizmo sukeltą dvasinį skurdą. „Šiuolaikinius žmones mes galime įtikinti ne tik Evangelija, bet skelbdami Gerąją Naujieną konkrečiais meilės darbais“, - sakė jis.
Kunigo V. van Štrateno laidotuvių pamaldoms Limburgo (Vokietija) katedroje šiandien, vasario 7 dieną, vadovauja popiežiaus Jono Pauliaus II atstovas, Kunigų kongregacijos prefektas kardinolas Darijus Kastriljonas Ojosas.

M.B.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija