Atnaujintas 2003 m. vasario 7 d.
Nr.11
(1115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Credo
Mums rašo
Visuomenė
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Provincijos žmonės sugeba šypsotis

Iš kairės: Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Gruzdžių filialo vedėja Irena Petravičienė, kultūros centro direktorė Jūratė Pagareckienė, meno vadovė Janina
Veikšienė ir pensininkas Ignas Pleskus

Autoriaus nuotrauka

Ten, kur buvo dvaro arklidės, dabar yra įsikūręs Gruzdžių kultūros centras. Maža ir neapkūrenama jo salė netenkina meno atlikėjų. Buvo atvejų, kad jie atsisakė joje koncertuoti.
Tačiau Gruzdžių kultūrinis gyvenimas - kaip kunkuliuojantis vanduo puode. Čia veikia devyni pakankamai stiprūs saviveikliniai meno kolektyvai. Jų gretose - apie 100 dalyvių. Ypač išsiskiria humoro grupė „Bobų partija“. Ji susikūrė prieš keletą metų, rajone rengiantis balandžio 1-ajai, mat šiai dienai reikėjo kažką juokinga pateikti. Tuo metu ir gimė Gruzdžių humoro grupė „Bobų partija“. Dabar jos gretose - dešimt narių: aštuonios moterys ir du vyrai. „Bobų partijos“ siela - kultūros centro meno vadovė Janina Veikšienė. Ji - Gruzdžių senbuvė. Moteris 46 metus čia dirba kultūrinį darbą, todėl jai geriausiai žinomos miestelio problemos. Humoro grupei ji rašo scenarijus, renka medžiagą apie tai, kas šiandien yra aktualu. „Bobų partijos“ pasirodymuose pasisakoma prieš savanaudiškumą ir nejautrumą. Kritikuojamas ir plintantis tarp moterų alkoholio vartojimas. Jis itin atsiliepia jų gimdomų vaikų psichikai. Pasišaipoma iš nevalyvųjų, tačiau stengiamasi neįžeisti paties žmogaus. Pylos gauna ir Seimas. Palyginami du skirtingi - vargšų ir turtuolių - pasauliai.
J.Veikšienė rašo scenarijus ne iš karto, bet temą gerai apgalvojusi. Kartais vakare gimusi gera mintis rytą jos jau netenkina. Visada ji nešiojasi rašiklį, kad bet kada galėtų užfiksuoti kilusią idėją. Pasitaiko, jog humoro grupės programa yra keičiama, nors ji jau būna surepetuota. Grupės pasirodymas trunka maždaug 40 minučių.
J.Veikšienė turi Dievo dovaną - sugeba parinkti artistams vaidmenis. Nebuvo atvejo, kad būtų apsirikusi skirdama kam nors vaidmenį. Nepasitaikė, kad saviveiklininkai jį atliktų be noro ar užsidegimo. „Irenai Petravičienei negaliu pasiūlyti vaidinti damą - jai labiau tinka kaimo buities prislėgtos moters vaidmuo“, - taip J.Veikšienė apibūdino artistinius Gruzdžių bibliotekos vedėjos gabumus.
I.Petravičienė vaidina dar ir dramos būrelyje, tačiau jai yra įdomiau dalyvauti „Bobų partijos“ veikloje. „Sufleruoti man nereikia - išmokstu mintinai. Jeigu primirštu, čia savo galiu prikurti“, - rimtai dėstė bibliotekos darbuotoja. Moteris gyvena kaime, už penkių kilometrų nuo miestelio.
Grupės repeticijos vyksta du kartus per savaitę. Jos artistai - rimti žmonės. Seniausias humoro grupės dalyvis - pensininkas Ignas Pleskus. Pirmą kartą į sceną I.Pleskus išėjo 1949 metais, būdamas Vilniaus pedagoginio instituto studentas. Operos ir baleto teatre jam teko būti masinių scenų statistu. Tad galėdavo nemokamai stebėti vykstančius spektaklius.
„Aš - kompanijas mėgstantis žmogus. Atėjęs į repeticijas, pasijuntu esąs čia reikalingas. Nesupyksta žmogus, jeigu atpažįsta, kad jį esu suvaidinęs. Kokį vaidmenį turime atlikti, geriausiai žino mūsų vadovė“, - pasakojo iš Ukmergės krašto kilęs, bet kelis dešimtmečius Gruzdžiuose gyvenantis I.Pleskus.
Gruzdžių žmonės jau laukia, kada scenoje pasirodys humoro grupė. „Bobų partijos“ atlikėjus pažįsta ir kaimyniniuose rajonuose. Radviliškyje jie išgirdo sakant: „Vaidina kaip profesionalūs artistai“.

Bronius VERTELKA
Gruzdžiai, Šiaulių rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija