Atnaujintas 2003 m. vasario 7 d.
Nr.11
(1115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Credo
Mums rašo
Visuomenė
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Molėtų „raudonieji mūrai“- miesto puošmena

„Raudonieji mūrai“ Molėtų centre

Autoriaus nuotrauka

Molėtuose labai populiarus pavadinimas „raudonieji mūrai“. Kai sakomi šie žodžiai, kiekvienam aišku, kad kalba sukasi apie pastatų kompleksą, esantį pačiame miesto centre. Visi pastatai yra iš raudonos spalvos dekoratyvinių plytų, vienodo stiliaus, panašių architektūrinių detalių. Prieškaryje Molėtuose, kaip ir kituose miesteliuose, gyveno nemažai žydų šeimų. Jos buvo įsikūrusios tuose pastatuose – juose veikė jų parduotuvės, arbatinės, amatų dirbtuvėlės, ten žydai ir gyveno. Sovietmečiu tie pastatai buvo naudojami įvairiems poreikiams – juose buvo įrengti butai gyventojams, veikė įstaigos, parduotuvės.
Dabar galima tiktai pasidžiaugti, kad tie pastatai išliko, buvo išsaugoti, šiek tiek paremontuojami. Taigi istorinės praeities liudytojai išliko iki šių dienų. Neseniai jie buvo kapitališkai suremontuoti: uždengtas naujas stogas, pertvarkyti pastatų komplekso durys, langai. Po vienu stogu didžiuliame raudonų plytų pastate dabar veikia keliolika parduotuvių, individualių įmonių, fotografijos ateljė. Sutvarkyti ir antrieji aukštai, kurie taip pat pritaikyti nūdienos poreikiams.
„Raudonieji mūrai“ dabar tapo Molėtų puošmena, jie labai dera prie šiuolaikinės architektūros pastatų. Kartu čia galima regėti ir istoriją, ir dabartį.

Vytautas BAGDONAS
Molėtai

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija