Atnaujintas 2003 m. vasario 7 d.
Nr.11
(1115)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Pasaulis
Krikščionybė šiandien
Credo
Mums rašo
Visuomenė
Provincija
Rinka
Istorija ir dabartis
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Bėda nevaikšto viena

Pasvalio rajono savivaldybės socialinės paramos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė

Socialinės paramos skyrius – bene judriausia vieta Pasvalio rajono savivaldybėje. Į jo darbuotojus kreipiasi beveik vien moterys: visiškai jaunos ir pagyvenusios, kukliai apsirengusios ir vilkinčios prabangiais kailiniais. Jos ateina čia spiriamos savų problemų bei rūpesčių. Tačiau Socialinės paramos skyriaus vedėja Ramutė Ožalinskienė surado laiko pokalbiui su „XXI amžiaus“ korespondentu Broniumi Vertelka.

Pasvalyje nedarbas siekia 20 proc. Tai vienas aukščiausių nedarbo rodiklių šalyje. Kaip tai atsiliepia pašalpų mokėjimui?
Jaučiamas socialinių pašalpų didėjimas. Tačiau, mažėjant gimstamumui, šiek tiek mažiau išmokama šeimos pašalpų. Pernai rajone gimstamumas buvo mažesnis nei mirtingumas. Demografinė situacija nėra gera.
Ar šito įmanoma išvengti?
Mano supratimu, sveikatos priežiūros sistemos reforma nėra tobula, nors bandoma aiškinti, kad taip artėjama prie žmogaus. Bet drįstu teigti, kad, vykdant tokią reformą, tik tolstama nuo žmogaus. Ypač tai matome teikdami invalidams transporto paslaugas. Vis dažniau į mus kreipiasi ir sunkiai sergantys, invalidumo grupės neturintys žmonės. Mūsų sveikatos reforma vykdoma taip, tarsi visi žmonės turėtų savo lengvuosius automobilius. Žymiai sumažėjo visuomeninio transporto teikiamų paslaugų – žmonės paprasčiausiai neturi kuo atvykti į polikliniką.


Alkoholio kontrolės būklė Lietuvoje

Pasaulinė patirtis rodo, jog, nagrinėjant narkomanijos problemas, labai svarbu atkreipti dėmesį į alkoholio kontrolės būklę konkrečioje šalyje. Nes daug lemia alkoholio vartojimo mastai ir tai, ar efektyviai veikia Alkoholio kontrolės įstatymas (AKĮ) ir Narkotikų kontrolės įstatymas.
Jeigu to nėra, tai narkotikų kontrolė, prevencija, auklėjimas, švietimas, gydymas neduoda laukiamų rezultatų. Šią aktualiją ypač akcentuoja tarptautinė organizacija NordAN (Šiaurės alkoholio ir narkotikų politikos tinklas), kurios centras yra Norvegijoje.
Dažnai keliamas klausimas: kaip nutiko, kad atgavus laisvę Lietuvoje nepaprastai išaugo girtavimas ir jo skaudžios pasekmės? Lietuvoje AKĮ Seimas priėmė 1995 metais. Rengė dvejus metus prie Seimo Sveikatos reikalų komiteto sudaryta darbo grupė. Ją sudarė Seimo nariai, įvairių valstybės žinybų specialistai bei visuomeninių organizacijų atstovai.
Seimas priėmė dešimtą kompromisinį įstatymo variantą. Įstatymą teigiamai įvertino kompetentingi kitų šalių specialistai, jis išverstas į anglų kalbą. Prof. dr. L.Griciūtė „Lietuvos ryte“ (1995 m. balandžio 27 d.) rašo, kad šis įstatymas nuteikia teisingai veikti alkoholio vartojimo plitimo atžvilgiu.
Tačiau džiaugtis teko neilgai. Iškart sujudo alkoholio biznio pasaulis. Įstatymą priėmus, laikraštyje „Blaivioji Lietuva“ (1995 m. gegužės mėn. Nr.5 (66)) pasirodė straipsnis-klausimas „Alkoholio kontrolės įstatymas: ar pavyks jį sužlugdyti?“ Dabar jau galima atsakyti trumpai: taip, pavyko jį sužlugdyti.