Atnaujintas 2003 m. vasario 14 d.
Nr.13
(1117)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Lietuva
Pasaulis
Valstybė ir bažnyčia
Katalikų bendruomenė
Viltis
Laikas ir žmonės
Žvilgsnis
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ar rinkimų sistemos pakeitimas išgydytų politinio gyvenimo piktžaizdes?

Lietuvoje eilinį kartą siūloma taisyti rinkimų sistemą. Inicijuojamas referendumas, kuriame siūloma keisti Seimo rinkimų tvarką. Panašių iniciatyvų būta ir praeityje. Jos nepavyko ir, atrodytų, neverta daug dėmesio skirti V.Uspaskich ir jo bendraminčių idėjoms aptarinėti. Deja, viskas daug pavojingiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Pirmiausia jau per Prezidento rinkimus įsitikinome didelių pinigų galia kurti rinkėjams patrauklias iliuzijas. Įdėmiau pažvelkime į žmonių, kurie remia rinkimų sistemos pataisas, pavardes. Dauguma jų labai turtingi žmonės. Galbūt jie nėra patyrę politikai, tačiau verslo pasaulyje jaučiasi kaip žuvys vandenyje. Prie klausimo – kodėl Lietuvos „oligarchams“ svarbu pakeisti rinkimų sistemą, grįšiu kiek vėliau.
Dar vienas dalykas – Lietuvos politiniame gyvenime tikrai netrūksta piktžaizdžių. Politinės partijos neatlieka tos misijos, kurią turėtų atlikti demokratinėje visuomenėje, pilietinės struktūros vis dar negyvybingos, visuomenėje vyrauja tik „trečiajame pasaulyje“ analogus turinti turtinė nelygybė. Prezidento rinkimai aiškiai parodė, jog didelė Lietuvos gyventojų dalis ilgisi „tvirtos rankos“, netiki dabartiniu politiniu elitu. Pastarasis savo ruožtu gyvena „dramblio kaulo bokšte“ ir visiškai neįsivaizduoja realios padėties visuomenėje. Labai tikėtina, kad tokioje situacijoje V.Uspaskich kvietimas suduoti mirtiną smūgį politinėms partijoms, tariamai suteikti žmonėms didesnę pasirinkimo galimybę gali tapti patraukliu masalu. Deja, socialinių negandų gydymas, kurį šiandien siūlo Lietuvos „oligarchai“, yra žalingesnis už pačią ligą.
Kodėl dabar pavojinga keisti rinkimų sistemą? Pirmiausia todėl, kad politinio gyvenimo chaoso priežastis šiandien yra ne partijų gausa, bet jų silpnumas. Didžioji dauguma politinių partijų yra „oligarchų“ įtakoje ir tarnauja jų interesams. Dabartinėje Lietuvoje „politiką daro“ tie, kurie demokratinėje pilietinėje visuomenėje turėtų budriai stebėti, jog politinis gyvenimas vyktų pagal sąžiningas ir racionalias taisykles. Turiu galvoje žurnalistus, verslininkus. Tai, kad Lietuvoje žiniasklaida yra tapusi reikiamos informacijos gamybos cechu, yra atskiro rašinio tema. Simptomiška ir tai, kad žurnalistai nemato didesnio skirtumo tarp profesionalios politikos ir žurnalistikos. Jie drąsiai kandidatuoja į valstybės prezidentus, Seimo narius. Savo ruožtu Lietuvos verslininkai dar Nepriklausomybės pradžioje įsisąmonino mintį, jog pelningiau ne demokratinė, tvirtą stuburą turinti, bet „mūsiškių“ valdžia. Iš pradžių bandyta finansuoti politikus, taip juos pririšant prie savęs. Vėliau kilo idėja, kad tai - nereikalingos išlaidos: paprasčiau patiems ateiti į valdžią. Kas galėtų paneigti, jog V. Uspaskich verslas niekada taip neklestėjo, kaip jam tapus Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku? Seimo nario kėdė – racionali investicija, todėl nenuostabu, jog šiandien investuojama į idėją, kad Seimo narius reikia rinkti tik vienmandatėse apygardose. Priėmus tokią pataisą, dideli pinigai galėtų įveikti bet kokias kliūtis. Tiesa, ir dabar oligarchai patenka į Seimą, tačiau, pakeitus rinkimų sistemą, labai tikėtina, kad Lietuvą valdys tik jie ir jų finansuojami atstovai.
Gal aš per menkai pasitikiu Lietuvos žmonių sąmoningumu? Negi mes nemokėsime pasirinkti? Gal ir mokėsime, bet pasirinkti bus sunkiau. Taip pat bus sunkiau kontroliuoti mainus „balsas už butelį“. Tikiu, kad ilgainiui atsiskleistų oligarchų savanaudiškumas ir nenoras dirbti bendrajam labui. Deja, už praregėjimą turėtume sumokėti didelę kainą. Eksperimentai su demokratija yra itin brangūs, tai gal geriau pasinaudokime demokratine teise jiems pasipriešinti?

Andrius NAVICKAS
Krikščionių pilietinio veikimo centro pirmininkas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija