Atnaujintas 2003 m. vasario 26 d.
Nr.16
(1120)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Kultūra
Susitikimai
Atmintis
Žvilgsnis
Literatūra
Nuomonės
Pasaulis
Politikos užkulisiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Naujoji galerija - dar vienas menui skirtas sostinės kampelis

Galerijos „Elgreco“ savininkė Aušra Vingilienė

Autoriaus nuotrauka

Pro galerijos langą puikiai matyti Seimo rūmai, Nacionalinė M.Mažvydo biblioteka, Gedimino prospekto atkarpa. Gynėjų gatvėje atidaryta dailės galerija „Elgreco“ - pastaruoju metu vienas ryškiausių meno akcentų sostinėje.
Galerijos savininkė Aušra Vingilienė sakė, jog ne vienas meno mėgėjas mano, kad galerijos pavadinimas - tai Kretos saloje gimusio, bet Ispanijoje išgarsėjusio dailininko pavardė. Žodį „Elgreco“ išvertus reikštų graiką. Tai tarsi simbolizuoja tos šalies meną, kuris turėjo įtakos visos Europos, taip pat Lietuvos menui. M.Mažvydo bibliotekos ir Arkikatedros kolonos - ar tai ne jo kūrybos įtaka?
Kokį vardą suteikti savo galerijai, Aušrai kilo spontaniškai, vairuojant automobilį. Iš karto patiko šis skambus žodis. Juo buvo galima savotiškai išreikšti simpatijas Ispanijai ir Graikijai. Ne kartą šias šalis Aušra yra aplankiusi.
Įsikurti čia, Gynėjų gatvėje, kur dabar yra privati dailės galerija „Elgreco“, lėšomis Aušrą rėmė jos vyras. Rolandas yra verslininkas, tačiau jis irgi nėra abejingas menui. Galerijos patalpos - Vingilių šeimos nuosavybė. Įsigytos jos atrodė pakankamai gerai, tik reikėjo kai ką pertvarkyti, kad tiktų galerijai. Pertvarkoje, kaip ji iš tikrųjų turėjo atrodyti, dalyvavo ir Aušra. Galerija šiandien - jauki ir kaip jaunamartė puošni. Jos savininkė teigė, jog tai ir dizainerio Vytauto Kibildžio triūso rezultatas.
Pirmoji čia veikusi paroda - tai spaudos fotografų klubo darbai „Mes - Prezidentai“. Apie parodą, kad tokia ji bus, buvo žinoma iš anksto, vos baigus patalpų remontą.
Mielai su žurnalistu bendravusi A.Vingilienė laisvalaikiu mokosi italų ir prancūzų kalbų. Vilnietė net šešis kartus lankėsi Italijoje. Jai patraukliausias iš šios šalies miestų - Venecija. Pirmasis įspūdis buvo nepamirštamas. Tuomet buvo naktis, ir iki viešbučio teko plaukti kanalu.
Keliauti galerijos savininkė jaučia būtinybę, bet traukia ir grįžti namo. Dažniausiai į keliones ji išsirengia su savo vaikais - trimis mokyklinio amžiaus dukromis. Jeigu nedirba galerijoje, vilnietė stengiasi kuo ilgesnį laiką praleisti su jomis. Dukros labai palaikė tėvų idėją - turėti privačią galeriją. Jos jau turi supratimą apie meną.
Išlaikyti galeriją vienai A.Vingilienei būtų sunku, jeigu ne vyro pagalba. Rolandas supranta, kad menas reikalauja nemažų investicijų. Pirmieji lankytojų įspūdžiai geri. Žmonės, užsukę į galeriją, yra geranoriški. Pati savininkė ateina padirbėti į galeriją, nors ji turi ir asistentę. Vėliau bus galima užsiimti meno kūrinių pardavimu. Gauti procentai kompensuotų dalį lėšų, kurios šiandien yra išleidžiamos. „Minčių ir idėjų yra. Kaip jas pavyks realizuoti, dar sunku pasakyti“, - sakė privačios galerijos „Elgreco“ savininkė A.Vingilienė.

Bronius VERTELKA
Vilnius

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija