Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno dekanate

Dar vienas ,,Atgaivink“

Šv.Antano parapijoje, artėjant Gavėniai, prasidėjo rengimasis tolesnei „Atgaivink“ veiklai. Vasario 6 dieną parapijos bibliotekoje į buvusios pakopos aptarimą ir naujosios pristatymą susirinko Tikėjimo pasidalijimo grupelės (TPG) globėjai. Drauge su klebonu kun. V.Vaškeliu pasimeldę, klausėsi Šventojo Rašto ištraukos. Paskui visi dalijosi praėjusios „Atgaivink“ pakopos įspūdžiais.
Pastebėta, kad į grupelių veiklą įsitraukė ir iš kitų parapijų dvasinių vertybių atėję ieškoti tikintieji, kurie čia patyrė vidinį atsinaujinimą. Iš pradžių grupelių nariai nedrąsiai kalbėjo apie savo tikėjimo patirtį, tačiau, besigilindami į Dievo žodžio prasmingumą, jie liudijo vis drąsiau.
Pasiekti rezultatai paskatino daugumą grupelių ir toliau bendrauti. Tikintieji susidraugavo, lankė vieni kitus, ypač sunegalavusius, drauge šventė gimtadienius ir kitas šventes, keitėsi kalėdinėmis dovanėlėmis, šelpė stokojančius grupelių narius bei dalyvavo dvasiniuose seminaruose. Kai kurie globėjai stokojantiems nariams pigiau parūpino ne tik Naujojo Testamento knygų, bet ir žurnalėlių “Žodis tarp mūsų” - kad tik kasdien būtų skaitomas Dievo žodis.

Ukmergės dekanate

Mylimą kunigą palydėjo į amžino poilsio vietą

UKMERGĖ. Vasario 3 dieną ukmergiškiai atsisveikino su Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos altaristu kun. jubil. Jonu Girdzevičiumi (1914-1939-2003). Jis palaidotas šios bažnyčios šventoriuje.


Vilkaviškio vyskupijoje

Alytaus dekanate

Prie kun. Prano Gavėno kapo. Iš dešinės: Alytaus dekanas kun. Vytautas Insoda, saleziečių bendradarbiai Aldona Jankauskienė, Alfonsas Vitkauskas, „Dienos namų“ direktorė Kristina Bondareva, Antanina Urmanavičienė

Paminėjo kunigą Praną Gavėną

Alytus. Kun. Pranas Gavėnas, SDB (1918 10 11 – 2000 02 07), šiame mieste praleido beveik aštuonerius paskutinius savo gyvenimo metus. Kiekvienas, pažinojęs šį kunigą, į klausimą, koks svarbiausias jo asmenybės bruožas, atsakytų nesusimąstęs: „Veiklumas“.
Vasario 8 dieną Alytaus Angelų sargų bažnyčioje buvo paminėtos kun. P.Gavėno trečiosios mirties metinės. Organizacinis komitetas, sudarytas Alytaus dekano Angelų Sargų bažnyčios klebono kun. Vytauto Insodos, paremtas verslininko Vytauto Zambacevičiaus, atliko parengiamąjį darbą. Renginys prasidėjo literatūriniu pusvalandžiu. Šv. Benedikto mokyklos mokytoja Aurelija Paleckaitė skaitė kun. P.Gavėno kūrybos ištraukas, koncertavo chorinės muzikos studijos „Lakštingalėlė“ suburti vaikai (vadovė Janina Adamonytė), buvo perskaitytas Alytaus miesto paaukojimo Marijai, Krikščionių Pagalbai aktas, skambėjo posmai, prisiminimų nuotrupos. Šv. Mišias aukojo Alytaus dekanas kun. V.Insoda, iš Palemono atvykęs kun. Petras Dumbliauskas, SDB, kuris pasakė pamokslą, ir kiti kunigai.
Po šv. Mišių miesto meras Vytautas Kirkliauskas atidengė memorialinę lentą, prikaltą prie Angelų Sargų bažnyčios fasado. Ant kun. P.Gavėno kapo maldos grupelės nariai padėjo gėlių, pasimeldė, pagiedojo.

Vilkaviškio dekanate

Prie paminklo - renginio iniciatorius ir organizatorius Vytautas Raibikis (kairėje), kalba Pilviškių seniūnas Vytautas Judickas

Tauro apygardos partizanų garbei

Pilviškiai. Vasario 2-ąją nemažai žmonių iš įvairių Lietuvos vietų suvažiavo į šį Vilkaviškio rajone esantį miestelį pagerbti prieš 55-erius metus žuvusių partizanų – Tauro apygardos vado Antano Baltūsio-Žvejo, kovotojų Juozo Balsio-Dobilo ir Prano Žaldario-Šapalo. Renginį organizavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Marijampolės skyriaus nariai, vadovaujami buvusio pilviškiečio Vytauto Raibikio, buvę kovos draugai, artimieji. Savanorių, šaulių ir LDK Vytenio motorizuoto pėstininkų bataliono kariai ir KASP Marijampolės Tauro apygardos IV rinktinės savanoriai bei jų vadai Danas Mockūnas ir plk. ltn. Sigitas Bartuška su vėliavomis, lydimi orkestro garsų, per miestelį atžygiavo į Švč.Trejybės bažnyčią. Bažnyčioje greta veteranų išsirikiavo jauni kariai. Po sekmadienio sumos, kurią už laisvės gynėjus aukojo parapijos klebonas kan. Antanas Žukauskas, automašinų virtinė nusitiesė į netoli esantį Balčiūniškių kaimą.


Kaišiadorių vyskupijoje

Širvintų dekanate

Paminėtos klebono mirties metinės

Gelvonai. Vasario 12 dieną Švč. M.Marijos Apsilankymo bažnyčioje paminėtos ilgamečio šios parapijos klebono kanauninko Jono Pilkos (1917-2002) pirmosios mirties metinės. Šv. Mišias koncelebravo Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis ir dvidešimt penki vyskupijos kunigai. Pamokslą pasakė buvęs kanauninko mokslo draugas Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios rektorius kan. Bronius Antanaitis, kuris, kalbėdamas apie kunigo pašaukimą, uolumo ir pasiaukojimo pavyzdžiu minėjo ir kan. J.Pilką. Šio kunigo atsidavimą bažnyčiai įvertino Dievo tarnas arkivyskupas Teofilius Matulionis, kuris 1956 m. liepos 16 d. jam suteikė Kaišiadorių Katedros garbės kanauninko titulą.


Šiaulių vyskupijoje

Joniškio dekanate

Joniškis. Miesto ligoninėje viešėjo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Minint Pasaulinę ligonių dieną, ganytojas lankė Šiaulių gydymo įstaigas, todėl į Joniškį atvyko po kelių dienų. Apžiūrėjęs ligoninę, vyskupas bendravo su ligoniais, susitiko su medikais. Pasak ganytojo, medikai padeda žmogaus kūnui, o dvasininkai gydo sielą. Jie ateina tada, kai baigiasi gydytojų kompetencija. Vyskupas atkreipė dėmesį į globalines problemas, aktualias visame pasaulyje: daug savižudybių, tradicinių šeimos ir amžinųjų vertybių stoka. Ganytojas pabrėžė tikėjimo, vilties ir meilės svarbą. Be to, pasak vyskupo, blogai, kad medikų atlyginimai neatitinka jų atlikto darbo. Negana to, ir tie nedideli atlyginimai neišmokami laiku – vyskupui lankantis Joniškio ligoninėje jie vėlavo daugiau kaip mėnesį.


Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate

Bažnyčiai sugrąžinti visi pastatai

ANYKŠČIAI. Pagaliau išsipildė Šv.Mato parapijos klebono kun. Stanislovo Krumpliausko ir parapijiečių svajonė susigrąžinti dar vieną bažnyčiai priklausantį pastatą.
Anykščių rajono Tarybos posėdyje vasario 6 dieną, be didelių diskusijų ir ginčų, buvo priimtas sprendimas sugrąžinti buvusios Vaikų ligoninės pastatą Bažnyčiai. Teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą klebonas nereiškė anksčiau, kai tame pastate veikė ligoninė. Vaikų ligų skyrius praėjusių metų rudenį buvo iškeltas į naująją, kol kas dar tebestatomą ir dalimis baiginėjamą Anykščių ligoninę Ramybės mikrorajone. Kai senasis pastatas liko tuščias, klebonas kreipėsi į rajono savivaldybę, kad būtų atkurtos Bažnyčios nuosavybės teisės į jos turėtą negyvenamąjį pastatą Vilniaus gatvėje, kurio bendras plotas yra 226,98 kv. metrai. Rajono savivaldybė, kilus abejonėms dėl LR Religinių bendrijų teisės į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo tvarkos įstatymo taikymo, kreipėsi į Teisingumo ministeriją. Gautas teigiamas atsakymas sudarė galimybes grąžinti teisėtam savininkui priklausantį turtą natūra.


Telšių vyskupijoje

Palangos dekanate

Bažnyčios remontas užsitęsė

Kretinga. Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia remontuojama jau trečius metus. Darbai užsitęsė dėl nuolatinio lėšų trūkumo, tačiau dar šiemet ketinama suremontuoti pastato stogą bei pasirengti vidaus dažymui. Šiuo metu bažnyčios remontą atliekantys meistrai yra pasirengę valyti pelėsiu ir druskomis pasidengusias sienas. Tam teko sumontuoti galingus, 18 metrų aukščio bažnyčios skliautus siekiančius septynių metrų pločio pastolius. Juos paskolino uostamiesčio bendrovė “Vakarų laivų gamykla”. Pasilypėję ant jų meistrai turės nuvalyti aukščiausius bažnyčios sienų plotus. Dar šiemet dažymui ketinama paruošti centrinę navą bei kitas sienas.