Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate

Bažnyčiai sugrąžinti visi pastatai

ANYKŠČIAI. Pagaliau išsipildė Šv.Mato parapijos klebono kun. Stanislovo Krumpliausko ir parapijiečių svajonė susigrąžinti dar vieną bažnyčiai priklausantį pastatą.
Anykščių rajono Tarybos posėdyje vasario 6 dieną, be didelių diskusijų ir ginčų, buvo priimtas sprendimas sugrąžinti buvusios Vaikų ligoninės pastatą Bažnyčiai. Teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą klebonas nereiškė anksčiau, kai tame pastate veikė ligoninė. Vaikų ligų skyrius praėjusių metų rudenį buvo iškeltas į naująją, kol kas dar tebestatomą ir dalimis baiginėjamą Anykščių ligoninę Ramybės mikrorajone. Kai senasis pastatas liko tuščias, klebonas kreipėsi į rajono savivaldybę, kad būtų atkurtos Bažnyčios nuosavybės teisės į jos turėtą negyvenamąjį pastatą Vilniaus gatvėje, kurio bendras plotas yra 226,98 kv. metrai. Rajono savivaldybė, kilus abejonėms dėl LR Religinių bendrijų teisės į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo tvarkos įstatymo taikymo, kreipėsi į Teisingumo ministeriją. Gautas teigiamas atsakymas sudarė galimybes grąžinti teisėtam savininkui priklausantį turtą natūra.
Anykščių bažnyčios bei Panevėžio vyskupijos archyvuose yra išlikę prieškario dokumentai, pastatų planai, kuriuose aiškiai matyti, kokie pastatai priklausė bažnyčiai.
Įdomu tai, kad pokario metais nacionalizuotose bažnyčios arklidėse ir buvo įrengta vaikų ligoninė. Tiesa, pastatas buvo šiek tiek paremontuotas, pritaikytas medicinos įstaigai. Būtent tą pastatą, iš arklidžių perdarytą į ligoninę, bažnyčia ir panoro susigrąžinti. Palankiu Anykščių rajono Tarybos sprendimu klebonas labai džiaugiasi. Tiesa, pastatas yra avarinės būklės, teks keisti medines stogo konstrukcijas, supuvusias grindis, lubas, atlikti nemažai kitų remonto darbų.
Kas įsikurs grąžintame name, ateityje spręs bažnyčios pastoracinė taryba. Savaime aišku, kad pastatas bus naudojamas parapijos reikmėms. Tikriausiai bus įkurtas jaunimo užimtumo centras, atsiras vietos susiburti parapijiečiams, religinių organizacijų nariams. Praverstų ir patalpos žmonėms susirinkti gedulingiems pietums, palydėjus artimuosius paskutinėn kelionėn ar šiaip kitomis progomis.
Anykščių bažnyčia daugiau į jokius pastatus nepretenduos, Vaikų ligoninė - paskutinis jai grąžintas namas. Ten, kur dabar yra senoji Anykščių ligoninė, anksčiau buvo klebonija. Tačiau ligoninė iškilo ant klebonijos pamatų, viskas naujai perstatyta. Taigi tas pastatas jau nebegali priklausyti religinei bendruomenei. Dabartinė klebonija įkurdinta buvusiame svirne. Anksčiau bažnyčiai sugrąžinti du pastatai: buvusi vyskupo A.Baranausko salė, pastatyta 1930 metais už Anykščių parapijos žmonių lėšas, ir buvusi špitolė.
Buvusioje špitolėje dabar veikia „Caritas“ organizacija, krikščionių demokratų partijos, konservatorių partijos, Tremtinių ir politinių kalinių organizacijos rajono skyriai, renkasi ateitininkai, anoniminių alkoholikų draugijos nariai, įsikūrusi laikraščio „ Šilelis“ redakcija. Yra ir šarvojimo salė.
Buvusi parapijos salė išnuomota prekybos centrui „T-Market“. Pasak klebono, kai kuriuose spaudos leidiniuose vis pasirodo neobjektyvi informacija, pilasi nepagrįsti kaltinimai dėl šių dviejų pastatų panaudojimo. Parduotuvei pastatas išnuomotas su vyskupo žinia ir leidimu. Argi tai blogai, kad namas yra tvarkingai prižiūrimas, tvarkomas? Nejaugi geriau, kad jis būtų tuščias, išdaužytais langais, gadintų miesto vaizdą? Argi blogai, kad kitame name įsikūrusios katalikiškos organizacijos ir kitos žmonėms reikalingos įstaigos? Už patalpų parduotuvei nuomą gaunami pinigai naudojami bažnyčios remontui, įvairiems mokesčiams sumokėti.
Būta neobjektyvių, tiesiog bandančių sumenkinti Bažnyčios ir klebono autoritetą, rašinių vietinėje spaudoje ir dėl buvusios ligoninės grąžinimo. Parapijos klebonui kun. S.Krumpliauskui netgi teko kreiptis pagalbos į teisėtvarkos institucijas, kad panašūs šmeižikiško pobūdžio rašiniai liautųsi.
Pasak klebono, kai kas klaidingai mano, kad viskas, ką daro kunigai, yra reikalinga, naudinga tik patiems kunigams. O juk taip nėra. Viskas daroma parapijai, parapijiečiams. Kunigai, klebonai atvažiuoja ir išvažiuoja, o bažnyčia, parapija juk lieka. Dargi dažnai dvasininkai palieka parapijai ir savo asmeninį turtą. Antai buvęs Anykščių parapijos klebonas šviesios atminties monsinjoras Albertas Talačka paliko parapijai sukauptą vertingą meno kūrinių kolekciją, didžiulę biblioteką, nuosavą namą Anykščiuose. Tame name dabar gyvena garbaus amžiaus kunigas altaristas, knygomis gali naudotis visi anykštėnai. Viešojoje bibliotekoje monsinjoro sukauptai literatūrai skirtas net atskiras kambarys. Visuomenė ne kartą parodose turėjo progos gėrėtis šio dvasininko surinkta ir dovanota meno kūrinių kolekcija.

Vytautas BAGDONAS

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija