Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tebūna namuose ir maldaknygė, ir katalikiškas laikraštis

Nemažai Lietuvos skaitytojų prie krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraščio „XXI amžius“ taip priprato, kad pirmiausia jo ir griebiasi. O kai kas netgi atsisakė vadinamųjų reprezentacinių leidinukų, kurie, norėdami „sugundyti“ skaitytojus ir kuo daugiau lengvabūdžių patraukti savo pusėn, spausdina bulvarinį šlamštą, žalodami žmonių sąmonę spalvotais „rojaus“ paveikslėliais ir „pikantiškais“ rašinėliais. „XXI amžius“ šito nepripažįsta, todėl (anų nelaimei) mūsų katalikiškas laikraštis darosi vis populiaresnis ir vis labiau skaitytojų mėgstamas. Neabejotina, jog ateis toks laikas, kai „XXI amžius“ taps vienu reprezentacinių mūsų šalies laikraščių, o gal net ir dienraščiu, nes „saldūs“ ir „pikantiški“ dalykėliai greitai nusibosta ir vėliau ar anksčiau jie yra „išspjaunami“…
Būtent tokios nuomonės laikosi „XXI amžiaus“ skaitytojai.
Kretingiškė Janina V.:
Kai kam nepatiko „XXI amžius“, kaip ir mūsų kunigai (turiu omeny tai, kaip prieš kurį laiką „Koridoje“ buvo užsipulti mūsų kunigai, tuo pačiu ir Bažnyčia). Po jų sutanomis panoro pažvelgti neoateistai, nes kitaip ir nepavadinčiau matytos „Koridos“ laidos, kaip tik neoateistine. Įsivaizduokite, kunigų storumas užkliuvo! Lyg be sutanos nebūtų storulių. Kažkokiai Danutei nepatiko, kad jos vaikelį parapijos klebonas norėjo doru kataliku padaryti, t.y. gerai parengti Pirmajai Komunijai. Ir dar kalba daugelio parapijiečių vardu! Aš tą kunigą labai gerai pažįstu ir žinau, kad jis yra griežtas, bet kartu ir doras, sąžiningas, nemėgstantis atmestinai atlikti savo kunigiškų pareigų. Lygiai tas pat ir dėl „XXI amžiaus“. Neoateistams jis nepatinka, todėl ir šnypščia iš visų kampų, kad „XXI amžius“ tik kunigams skirtas, neįdomus, nepatrauklus, tartum jis būtų koks kavalierius arba panelė. Atsipeikėkime vieną kartą ir džiaukimės turėdami tokį dorą, dvasingą ir, dar pridurčiau, įdomų laikraštį. O ilgainiui jis vis tobulės, bręs.
Vytautas S. iš Kūlupėnų (Kretingos r.):
Pažįstu tokių, kurie, nė karto nepaėmę į rankas „XXI amžiaus“, jo nepavartę, daug kam kalba, kad neįdomus, davatkiškas ir pan. Pagaliau, būdami katalikai, esame ir savotiški „davatkos“ ir nėra čia ko įsižeisti. Nejaugi mums, katalikams, „XXI amžius“ turėtų rašyti apie seksą arba apie nešvaraus biznio reikalus? Juk juokinga būtų! Visą laiką skaitau „XXI amžių“, todėl manau, jog tai tikrai yra katalikiškas, aukštą dorovę bei moralę, o kartu ir teisingumą, pradedant nuo mūsų „viršūnių“, propaguojantis laikraštis, turintis savo stilių, išvaizdą ir nušviečiamų temų spektrą. Todėl sakau: mūsų „XXI amžius“ - puikus laikraštis!
Kūlupėniškė Virginija A.:
„XXI amžių“ skaito visa mūsų šeima, mano kaimynai. Geras laikraštis! Visko jame yra, o svarbiausia, kad kovoja su visomis negerovėmis, pasitaikančiomis ten, tarp aukštai sėdinčių valdininkų. Todėl mėgstame Petro Katino rašinius. Ir, matyt, teisingai rašo, kad jam vis dar nepadeda po kėde… bombos. Jam linkime ištvermės ir aštrios plunksnos visi, ypač mes, kaimiečiai. Beje, dėkingi, kad „XXI amžiuje“ tiek daug rašoma ir apie kaimą.
Petras V. iš Jokūbavo (Kretingos r.):
Kai išgirstu per televiziją kritikuojant kunigus, bažnyčią, į kurią patys kritikuotojai niekada nenueina, tiesiog apmaudu ir pikta. Tuomet išjungiu televizorių ir pradedu skaityti „XXI amžių“. Čia randu nusiraminimą, viltį ir tiesą. Toks laikraštis mūsų Lietuvai tikrai yra reikalingas. Tik turėtų bažnyčios jį labiau remti, supažindinti savo parapijiečius su šiuo dvasiškai naudingu leidiniu. Visa mūsų šeima palaiko „XXI amžių“ ir norėtume, kad šis katalikų laikraštis taptų dienraščiu. Gaila, kad šito net ir uolūs katalikai dar nesuvokia. Mano, kad vien tik maldaknygė teturi būti kataliko rankose. Katalikui šiandien reikalingas ir laikraštis. Ir būtent toks, koks dabar yra „XXI amžius“ - įvairių temų, drąsių požiūrių, tautinis, patriotinis.
Onutė S. iš Kartenos (Kretingos r.):
Nežinau, kodėl dabar mūsų tautoje tokia didelė neapykanta kunigams, Bažnyčiai, netgi katalikiškai spaudai. Atrodo, kad dar tebegyventume sovietmečio eroje. Matyta „Koridos“ laida mane tiesiog pritrenkė: patys dalyviai pradėjo vieni kitus paleistuviais vadinti! Buvo matyti paprasčiausias noras išlieti pyktį ir visą purvą ant kunigų ir Bažnyčios. O tuo purvu patys apsitaškė. Ne kunigus išjuokė, o patys apsijuokė prieš visą Lietuvą. O katalikišką spaudą skaitome ir skaitysime toliau. „XXI amžius“ - Lietuvos katalikų laikraštis. Tik jį turėtume visi palaikyti.
Vida ir Petras M. iš Kretingos:
Kadangi gyvename tokioje šventoje vietoje kaip Kretinga, tai neskaityti „XXI amžiaus“, „Katalikų pasaulio“, nesiklausyti per radiją transliuojamų „Mažosios studijos“ laidų, nepasižiūrėti per televiziją rodomų katalikiškų laidų būtų gėda ir negražu. Na, o „XXI amžius“ - puikus laikraštis ne tik mums, katalikams, bet ir visiems, kas bent kiek domisi dorovinga spauda. Ypač „XXI amžius“ turėtų būti propaguojamas tarp jaunimo. Jeigu mūsų vaikai neskaitys katalikiškos spaudos - bus blogi katalikai. XXI amžiuje vien poterių ir maldaknygės nebeužtenka. Skverbiasi visokiausios sektos, nelabai aiškūs tikėjimai, todėl dvasinė savišvieta ir gilesnis mūsų krikščioniško tikėjimo pažinimas - būtinas! O tokiai savišvietai yra labai parankus „XXI amžius“. Gerai, jei yra aktyvių kunigų, kurie propaguoja „XXI amžių“, o jei ne, tai bent patys turėtume užsiprenumeruoti arba pirkti iš prie bažnyčių platinančiųjų katalikišką spaudą: „XXI amžių“, „Katalikų pasaulį“, „Kregždutę“ ir t.t. Sako, neva tam pinigų nėra. Tačiau geriems dalykams, kaip sakoma, ir Dievas prideda.

Skaitytojų mintis užrašė
Marytė MILKINTIENĖ
Kretingos rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija