Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Vasario 16-oji mano vaikystėje

Gyvenau Vaičionių kaime (Kamajų vals. Rokiškio aps.). 1939 metais kasdien vaikščiojau keturis kilometrus į Kamajų pradžios mokyklą. Labai laukdavome Vasario 16-osios. Mums, vaikams, patiko šventinis pasirengimas, išpuošimai, renginiai. Iš ryto bažnyčioje už Lietuvos laisvę žuvusius savanorius buvo aukojamos šv. Mišios. Viduryje miestelio esančioje aikštėje (kur yra kun. A.Strazdelio paminklas) ant stiebo buvo pakeliama trispalvė Lietuvos vėliava. Ji mums atrodė tokia graži, kokios nėra pasaulyje: jos tokios skaisčios, gamtinės, natūralios spalvos. Mes vis kartodavome: „Geltona, žalia, raudona - tautinė vėliava ir mūsų Respublikos prezidentas Antanas Smetona“. Kai orkestras užgrodavo Tautos himną ir visi giedojo, mes kartojome iš paskos ir norėjome kuo tiksliau įsiminti žodžius. Labai man įsmigo žodžiai: „Tegul tavo vaikai eina vien takais dorybės, tegul dirba tavo naudai ir žmonių gėrybei“. Kada didžiulė vėliava išsiskleisdavo visu plotu ir plazdendavo net plakdamasi jau pačiame stiebo viršuje, mes, galvas užvertę, į ją žiūrėjome ir su džiaugsmu plojome šaukdami: „Lietuva!“ Išsirikiavę čia stovėjo miestelio viršininkai, tarnautojai, būrys šaulių naujomis gražiomis uniformomis, jaunalietuviai. Visi turėjo iškėlę savo vėliavas. Prakalbas sakė viršaitis, mokytojai Petras Blauzdžiūnas, Antanas Starkus, Tylas. Mokiniai deklamavo V.Kudirkos, Maironio, P.Vaičaičio eilėraščius.
Kada paaugau, lankiau Rokiškio kan. J.Tumo-Vaižganto gimnaziją. Per Vasario 16-ąją labai įspūdingai visi gimnazistai, išsirikiavę kaip tiesi styga, su orkestru, mokytojais ir direktoriumi koja kojon per miestą žengė į bažnyčią. Pakely stovėjo minios žmonių. Prie Nepriklausomybės paminklo miesto centre dalyvavome parade kartu su šauliais ir kitų organizacijų nariais. Išklausydavome tautos vadų kalbas. Iškilmingai traukėme himną, net aidėjo visas miestas. Po to gimnazijoje dainavome choruose, koncertavome, vaidinome tai dienai skirtus vaidinimus.
Visas Rokiškio miestas Vasario 16-ąją buvo pasakiškai gražiai iliuminuotas. Didžiųjų gatvių languose, vitrinose buvo išstatyta portretai: J.Basanavičiaus, V.Kudirkos, prezidento Antano Smetonos. O vakare ypač buvo gražu, kada lemputėmis apšviesti jie mirgėdavo, žėrėdavo - negalėjai atitraukti akių. Tuo labiau kad papuošimų nebuvo perkrauta, jie saikingi ir meniški. Mūsų gimnaziją visada puošdavo piešimo mokytojas - spec. dekoratorius Pranas Simanavičius. Nebuvo namo, prie kurio tą dieną nebūtų iškelta Lietuvos trispalvė.
Nuo vaikystės dienų liko atminimas apie tėvų, senelių, prosenelių auką - kovą už Tėvynės laisvę, paaukotą gyvybę.

Jonas KIRLYS
Garliava, Kauno rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija