Atnaujintas 2003 m. vasario 28 d.
Nr.17
(1121)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Katalikų bendruomenėse
Mums rašo
Rinka
Aktualijos
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Tiesa yra viena

Kiekvieną dieną, kurią Jūs nepapildėte savo išsilavinimo, laikykite veltui ir nesugrąžinamai dingusia. Tik viena gamta didelius dalykus kuria veltui, o žmonija ją naikina gan sparčiai. Nieko nėra pavojingesnio naujai tiesai, kaip sena klaidinga nuomonė. Svarbiausia - išmokyti žmones mąstyti. Patirtis ir stebėjimai - tai didžiausi išminties šaltiniai, kurie yra prieinami kiekvienam žmogui. Žmonės dažnai iš labai teisingų principų padaro labai klaidingas išvadas. Ir geri argumentai turi nusileisti geresniems.
Tokį lapelį gavau vasario 16 dieną Prezidentūros rūmų sodelyje. Tarp kitų sakinių, ten yra posakis: „Svarbiausia - išmokyti žmones mąstyti“. Su tuo sutinku; tik nesutinku, kad reikia „velti“, klaidinti žmonių sąmonę. Pavyzdžiui, ten yra toks posakis: „Nieko nėra pavojingesnio naujai tiesai, kaip sena klaidinga nuomonė“.
Tuo tarpu iš savo (ir kitų) patirties bei stebėjimų žinau, kad tiesa yra viena, visada sena, tik kai kas stengiasi ją „aprengti“ naujais, spalvingais melo ir klastos drabužiais. Pavyzdžiui, kuo pagrįsta komunistinė ideologija, juo labiau kad „riba tarp tiesos ir netiesos - plonesnė už plauką” (taip sako išminčiai). Paskutiniai du posakiai taip pat labai ginčytini: kokie principai autoriui yra „labai teisingi“ ir kokios, jo manymu, išvados „labai klaidingos“? Arba kokie „geri argumentai turi nusileisti geresniems?“ Gal tie, kurie tarnauja „naujai tiesai“?

Liudvika SAKALAUSKIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija