Atnaujintas 2003 m. kovo 5 d.
Nr.18
(1122)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Atmintis
Kultūra
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Žvilgsnis
Pozicija


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Literatus šildė A.ir M.Miškinių atminties dvasia

Daugailių pagrindinės mokyklos moksleiviai ir jų mokytoja Rimanta Gaidienė (dešinėje)
parengė įdomią literatūrinę kompoziciją

Autorės nuotraukos

Jau aštuonioliktą kartą per patį žiemos speigą Utenos literatų klubas „Verdenė“ surengė tradicinį ataskaitinį vakarą „Gimtoji mūsų žemė“. Iki šiol tokie susitikimai su visuomene, moksleiviais vykdavo Utenoje. Šįmet, minėdami literatūrinių tradicijų puoselėtojo, vertėjo Motiejaus Miškinio 105-ąsias gimimo metines, verdeniečiai nutarė vykti į Daugailių pagrindinę mokyklą. Pro Daugailius dulkėtu kaimo keliuku į gimtuosius Juknėnus ne kartą yra važiavęs ar pėsčiomis ėjęs Motiejaus brolis, garsus Aukštaitijos poetas Antanas Miškinis. Nors žiema užpustė kelius ir į Juknėnus, ir į Vajasiškį, kur amžinajam poilsiui atgulęs M.Miškinis, bet liko bendravimo tarp žmonių gijos ir žiemiškai balta atminties šviesa…
Daugailių pagrindinės mokyklos direktorius Stasys Dervinis džiaugėsi, kad pabuvimas tarp kuriančių ir savąjį kraštą mylinčių žmonių yra tarsi gėrio sėkla, krintanti į mokyklas, seniūnijos, miestelio žmonių širdis ir burianti bendruomenę.
Kūrybingi moksleiviai, vadovaujami mokytojos Rimantos Gaidienės, įgyvendino įdomų projektą. Baigę mokytis literatūros skyrių apie avangardą, moksleiviai iš laikraščių straipsnių antraščių kūrė moderniąją poeziją, kurioje atsispindi mūsų gyvenimo realijos - rinkimai, politikų pažadai, augantis nusikalstamumas, akvariumų kultūra, viltingas žvilgsnis į ateitį. Kompoziciją pavadino „Kelias gali tapti viltimi, raktas - namų židinio sargu“.
„Verdenės“ klubo renginių organizatorė Regina Stakėnienė mokyklos ir seniūnijos bibliotekai įteikė Utenos literatų išleistų knygų. Rajono vicemeras Alvydas Katinas vadino Daugailių kraštą gražiausiąja malda ir žaliausiu žemės lopinėliu, įsispraudusiu tarp A.Baltakio Strazdiškio ir P.Panavo apdainuotojo Ladakalnio. Meilė gimtinei skambėjo ir Reginos Katinaitės-Lumpickienės kūryboje, kuri įvertinta 2002 metų Utenos rajono savivaldybės kultūros ir meno premija.
Savo kūrybą daugailiškiams skaitė Regina Abukauskienė, Mindaugas Stundžia, Vytautas Petronis, Klemensas Kupriūnas, Odeta Bražėnienė, Giedrė Sudniutė, Bronislava Veikutienė, Romualdas Katinas, Petras Panavas. Fantastiniame apsakyme Daugailių apylinkių šviesuolį daktarą Jokūbą Šimkevičių įamžino Silvestras Sinkus. Buvusi A.Vienuolio globotinė Bronė Budriūnienė prisiminė savo vaikystę, o Antanas Gasperaitis savo muzikalioms eilėms pritarė lūpine armonikėle ir šiaudo birbynėmis. Renginyje debiutavo „Saulės“ gimnazijos moksleivės Jurgita Bagdonaitė ir Vaida Bražiūnaitė.
Šviesus ir šeimyniškai šiltas pabuvimas tarp baltame žiemos peizaže žydėjusių poezijos gėlių ir atsiminimų neprailgo… Šįmet Utenos literatų klubas „Verdenė“ švęs savo kūrybinės veiklos 20-metį. Ta proga bus išleistas ketvirtasis Utenos literatų kūrybos almanachas.

Rūta JONUŠKIENĖ
Daugailiai, Utenos rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija