Atnaujintas 2003 m. kovo 7 d.
Nr.19
(1123)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Aktualijos
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Ūkis
Nuomonės
Pasaulis
Mums rašo


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Gerbti galima tik tautai nusipelniusius

Dar kartą apie nelemtus sausio 23 dienos įvykius Lietuvos mokslų akademijos salėje.
Mes dėkojame jums, gerbiamas akademike Benediktai Juodka, kad atsiribojote nuo šios nusikalstamos akcijos ir nepaniekinote mokslo šventovės, nepaniekinote kovojančios, bet nenugalėtos tautos. Visgi nusikaltimas Mokslų akademijoje įvyko. Todėl reikia nuodugniai išsiaiškinti ir nubausti atitinkamus asmenis, padėjusius bolševikams niekinti laisvės kovotojus ir įžeidusius Lietuvos patriotus.
Mes nesistebime bolševikų siautėjimu, jie taip užprogramuoti ir kitokie nebus. Bet stebimės ir piktinamės, kad mokslo šventovėje bolševikai gali nebaudžiami skleisti savo propagandą.
A.Sniečkus nebuvo joks mokslininkas, o tik eilinis budelis. Priminsime vieną garsų mokslininką prof. Levą Karsaviną, kurį A.Sniečkaus sėbrai įgrūdo į Abezės konclagerį. Ten mokslininkas ir mirė pakirstas džiovos. Tiktų Mokslų akademijai prisiminti šį rusų mokslininką, daug nusipelniusį Lietuvos kultūrai.
Mes piktinamės, kad nepriklausomos respublikos valdžia leidžia bolševikui M.Stakvilevičiui nuolat šmeižti Lietuvą, bandyti atkurti komunistų partiją, ant kurios sąžinės, anot A.Solženicyno, 62 milijonai gyvybių, dėstyti universitete ir kasdien nuodyti jaunąją akademinę kartą.
Mes norime žinoti, - ir turime tokią teisę, - visas šio liūdnai pagarsėjusio įvykio aplinkybes ir pavardes žmonių, kurie be jūsų žinios leido surengti Akademijos salėje šį renginį. Sąjūdis lauks išsamaus atsakymo.

Mons. Alfonsas SVARINSKAS,
Rytas KUPČINSKAS,
Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas

Lietuvos mokslų akademijos prezidentas akad. B.Juodka mons. A.Svarinskui ir R.Kupčinskui atsakė:
Atsakydamas į jūsų laišką dėl Lietuvos mokslų akademijoje įvykusios konferencijos, informuoju, kad šį renginį organizavo Mokslininkų rūmai. Kadangi Lietuvos MA yra šios institucijos steigėja, mes nubaudėme rūmų direktorę A.Daučiūnienę papeikimu ir nuėmėme atlyginimo priedą, kurį ji gaudavo už papildomą darbą.
Inžinerinės-ūkio tarnybos viršininkas V.Kimštas įspėtas, kad be Lietuvos MA vadovų leidimo neleistų naudotis MA salėmis.
Apgailestauju, kad be Lietuvos MA žinios įvyko šis renginys, juo labiau kad Akademijos vardas buvo minimas tarp organizatorių.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija